Het fascinerende leven van een kolibrie

Dit tropische vogeltje staat bekend om zijn lange snavel. Hij voedt zich met bloemennectar en klappert zijn vleugels met snelheden die niet waarneembaar zijn voor het menselijk oog. In de winter trekt hij naar warme gebieden en in het voorjaar keert hij terug naar huis.
Het fascinerende leven van een kolibrie

Laatste update: 22 december, 2018

Deze kleine vogel met felle kleuren verschijnt meestal in tuinen waar er bepaalde bloemen zijn, daar vinden ze hun nectar om te eten. Hij valt op door zijn snelle vleugelslagen – zo kun je zijn vleugels niet zien bewegen! In dit artikel kom je meer te weten over het fascinerende leven van een kolibrie, oftewel een heel mooi vogeltje.

Kenmerken van de kolibrie

Ze worden ook wel “hummers” genoemd omdat hun vleugels zo snel slaan dat ze lijken te neuriën. Deze vogels gebruiken hun lange snavels om in bloemen te steken. Ze komen oorspronkelijk uit Midden-Amerika, hoewel ze inmiddels over het hele continent te vinden zijn. Al met al geven ze de voorkeur aan subtropische regio’s met veel vegetatie.

Er zijn vijf verschillende soorten kolibries die allemaal even groot zijn. Ze zijn maximaal 25 cm lang en wegen 11 gram.

Wat hun fysieke verschijning betreft: ze hebben lange snavels en een opvallend verenkleed van verschillende kleuren zoals groen of blauw. Ze vliegen met een snelheid van 90 slagen per seconde, deze vogels kunnen in elke richting vliegen – zelfs achteruit – en nectar is hun basisvoedsel.

Ook hebben ze een zeer hoge stofwisseling, zo kunnen ze enkele uren in een “lethargische toestand” raken om energie te besparen. Kolibries hebben geen enkel probleem om te vliegen bij sterke wind, en ze communiceren door zeer karakteristieke tsjilpen te laten horen.

Hoe ziet het leven van de kolibrie er uit?

Het is een van de kleinste vogels op aarde dat vrij kwetsbaar is tijdens het eerste levensjaar. Echter, als het de eerste 12 maanden overleeft kan het zonder problemen zo’n vier jaar oud worden.

Kolibrie bij gele bloem

Het leven van de kolibrie bestaat uit verschillende stadia, dus laten we beginnen bij zijn geboorte. Na de paring scheiden de koppels zich, en de moeders zijn vervolgens verantwoordelijk voor het maken van de nesten.Ze maken ze met takjes en stukjes boomschors in de vorm van een kopje, met een klein gaatje waarin de helft van hun kleine lijfje past.

Ze kunnen zelfs een soort kussen maken van spinnenwebben die ze in de buurt vinden, en camoufleren het ook met mos of planten. Het nest is zo groot als een walnoot: zes centimeter hoog en ongeveer vier centimeter in diameter. Het is alleen om eieren in te leggen en uit te broeden, niet om in te slapen.

Vrouwtjes leggen tot drie eieren per seizoen, die zijn zo groot als een koffieboon (ze zijn de kleinste ter wereld.) Ze broeden in ze 18 tot 19 dagen uit en ze verlaten het nest alleen een paar minuten om zelf te eten, en dan worden de kuikens geboren.

Op dat moment zijn de kuikentjes volledig afhankelijk van hun moeder. Ze krijgen pas op de achtste dag veren en ze kunnen niet zelf eten. Daarom verlaat hun moeder het nest op zoek naar kleine insecten, vervolgens braakt ze die uit en stopt ze in de snavels van haar baby’s. 

Kolibrie die nectar verzamelt

Het volwassen leven van de kolibrie

Na drie weken intensieve verzorging kunnen de nakomelingen zichzelf redden en verlaten ze het nest, vanaf dat moment worden ze reeds als volwassenen beschouwd. Daarna besteden ze veel tijd aan eten! Een kolibrie kan in één dag veel nectar consumeren, tot wel een derde van zijn lichaamsgewicht.

De kolibrie is een solitair dier, hij leeft alleen tijdens de paartijd met een partner samen, hoewel dit niet noodzakelijkerwijs dezelfde vogel is als het vorige seizoen. Mannetjes maken bepaalde interessante bewegingen met hun vleugels – sommige zijn zeer vermakelijke manoeuvres – om vrouwtjes aan te trekken.

De vleugels maken een zoemend geluid bij het klapperen, en ze tsjilpen ook harder dan normaal om hun aanwezigheid bekend te maken.

Een vrouwtje kiest een partner op basis van de bewegingen die een mannetje in de lucht maakt. Als ze een partner accepteert benadert ze hem, anders blijft ze vliegen op zoek naar een aantrekkelijker partner. Mannetjes hebben de neiging om vrij territoriaal te zijn ten opzichte van hun eigen geslacht, en paren binnen de grenzen van hun territorium met meerdere vrouwtjes.

Tenslotte moet je weten dat migratie een belangrijk onderdeel is in het leven van een kolibrie. In de winter verhuizen ze naar warmere gebieden en in het voorjaar keren ze terug naar huis om te paren.  Wellicht ook interessant voor jou

De 6 meest indrukwekkende vogels
My AnimalsLees het op My Animals
De 6 meest indrukwekkende vogels

Hoewel vogels niet ieders favoriete dier zijn, bewonderen mensen nog steeds hun verenkleed, hun bewegingen en gedrag. Dit zijn enkele indrukwekkend...