De uilenkopmeerkat: kenmerken en leefomgeving

12 augustus, 2020
Kun je je een aap met de kop van een uil voorstellen? Nou hier is hij!
 

Er zijn zoveel verschillende soorten apen, maar zou je je er een voor kunnen stellen met kenmerken die op een vogel lijken? Dit is het geval bij de uilenkopmeerkat die, zoals de naam al aangeeft, een gezicht heeft waardoor hij er als een gevederd nachtdier uitziet.

Maak kennis met de uilenkopmeerkat

De Cercopithecus hamlyni, ook bekend als de uilenkopmeerkat, behoort tot de familie Cercopithecus. Hij leeft in de tropische bossen van Oost-Afrika. Deze dieren zijn te vinden in:

  • De Democratische Republiek Congo
  • Noordwest-Rwanda
  • Zuidwest-Oeganda

Ze leven op hoogtes tussen 900 en 4.600 meter, voornamelijk in bamboebossen, hun belangrijkste voedselbron.

De mens bracht deze soort echter ook naar andere continenten. In feite verscheen een Hamlyn-aap voor het eerst in de dierentuin van Londen nadat een koopman hem in 1907 had meegenomen. We willen je de uilenkopmeerkat laten zien, een aap met een karakteristiek merkteken op zijn gezicht dat ons aan nachtvogels doet denken.

Eigenschappen van een uilenkopmeerkat

Uilenkopmeerkat in de dierentuin

Waarom doen deze apen ons aan uilen denken? Het antwoord is dus dat ze twee strepen op hun gezicht hebben, één verticaal en één horizontaal, die een T vormen. Deze bijzondere markeringen hebben een witte of geelachtige kleur en vallen tegen hun donkere vacht op. Andere fysieke eigenschappen van deze primaten zijn:

 
  • Mannetjes wegen tussen de 7 en 10 kilo en vrouwtjes tussen 4,5 en 6 kilo.
  • De lichaamslengte van de mannetjes is tussen de 50 en 65 centimeter en die van de vrouwtjes tussen de 40 en 55 centimeter.
  • Ze hebben grijs met zwart, lang, dicht en dun haar.

Het gedrag van deze aap

De uilenkopmeerkat staat als landdier en boombewoner bekend. Ze zijn echter liever op de grond als ze zich verplaatsen en voedsel zoeken. Bamboe is hun belangrijkste voedselbron. Ze eten echter ook bladeren van andere bomen, en ook kruiden, fruit en zaden.

Ze leven in kleine groepen van niet meer dan 10 individuen. Binnen deze groepen is er een dominant mannetje die opvalt en op zowel reuk- als vocale wijze communiceert. Ze gebruiken ook een klier in hun borstkas om hun territorium te markeren. Ze gebruiken ook verschillende stemmen om zich te oriënteren of tijdens het paren.

Het geboorteseizoen van deze primaat is tussen mei en oktober. De draagtijd duurt ongeveer vijf of zes maanden en dan wordt de baby geboren. Over het algemeen wordt het vrouwtje gedurende de twee jaar daarna niet meer zwanger.

Een dier dat zich in dierentuinen voortplant

Uilenmeerkat in een boom
 

In gevangenschap kan de uilenkopmeerkat wel 27 jaar oud worden. Luipaarden, Aziatische goudkatten en mensen zijn in het wild hun natuurlijke vijand.

Hoewel hun donkere vacht hen helpt om onopgemerkt te blijven, hebben ontbossing, jacht en lage geboortecijfers het tot een kwetsbare soort gemaakt. Dit is volgens hun kwalificatie door de IUCN (International Union for the Conservation of Nature).

Dit dier kan zich in gevangenschap voortplanten en dit gebeurt dus in veel dierentuinen in Europa en Noord-Amerika.

 

Easton, J., Chao, N., Mulindahabi, F., Ntare, N., Rugyerinyange, L., & Ndikubwimana, I. (2011). Status and conservation of the only population of the Vulnerable owl-faced monkey Cercopithecus hamlyni in Rwanda. ORYX. https://doi.org/10.1017/S0030605310001468