De verschillende soorten lynxen

19 februari, 2020
In dit artikel vertellen we over de verschillende soorten lynxen die er zijn. Lees snel verder om meer te weten te komen over deze prachtige dieren!

De pardellynx is heel bekend. Er zijn veel andere soorten lynxen en samen zijn ze erin geslaagd om een groot deel van de ecosystemen van de planeet te domineren. Lynxen zijn middelgrote wilde katten die ongeveer 10-30 kg wegen, dus ze zijn verre van ‘grote katten’, waarvan er veel meer dan 100 kg wegen.

Lynxen hebben puntige harige uiteinden op hun oren die hun delicate gehoor verbeteren. Ze hebben een korte staart, omdat ze hem niet nodig hebben om in bomen te balanceren of hem als roer te gebruiken tijdens achtervolgingen, zoals andere wilde katten doen.

Ze jagen op kleine prooien zoals konijnen, hoewel de grotere soorten op kleine hoefdieren zoals herten kunnen jagen. Het zijn solitaire dieren, zoals de meeste katten.

Soorten lynxen

Pardellynx

Pardellynx bij een boomstam
Bron: Guillermo Fdez

De pardellynx is de meest bedreigde kat ter wereld. Het behoud ervan is echter onlangs veranderd in een minder ernstige bedreiging. Desondanks wordt dit dier nog steeds met uitsterven bedreigd, omdat er volgens recente tellingen slechts 500 exemplaren zijn.

Deze lynx is middelgroot en weegt ongeveer 13 kg, hoewel er mannetjes van ongeveer 20 kg zijn gezien. De belangrijkste prooien zijn haasachtigen en daarom is een van de belangrijkste bedreigingen een gebrek aan konijnen, dat optreedt als gevolg van infectieziekten zoals hemorragische-koortsvirus of myxomatose.

Hij heeft meestal een bruine of grijze vacht met zijn flanken bedekt met zwarte stippen. Hij wordt voornamelijk in Andalusië gevonden, met name in Doñana en Sierra Morena. In de afgelopen jaren heeft de populatie zich naar Portugal, Toledo en Extremadura verspreid. Pardellynxen zijn zelfs richting het noordelijke schiereiland gezien.

Naast het gebrek aan konijnen, zijn auto’s een andere grote bedreiging, daarom zijn er meer oversteekplaatsen voor dieren in het wild nodig. Stroperij en de afwezigheid van genetische variabiliteit zijn andere gevaren waarmee ze worden geconfronteerd.

De rode lynx

Dit is de kleinste van alle soorten lynxen, hij is iets kleiner dan de pardellynx. Dit is een Noord-Amerikaan die het hele continent bewoont. Hij weegt ongeveer acht kilo of soms tot zeventien kilo, wat twee keer zo groot is als een huiskat.

Ze worden niet met uitsterven bedreigd, omdat ze overal op het continent leven. Er zijn echter 12 ondersoorten en sommige zijn in groot gevaar. In feite wordt de rode lynx als de meest bejaagde kat ter wereld beschouwd. Dit komt vooral door een gebrek aan jachtvoorschriften.

De rode lynx wordt beschouwd als de meest bejaagde kat ter wereld.

De noordelijke lynx

Deze soort lynx is de grootste van allemaal, tot wel 30 kg. Het is een van de roofdieren met de grootste ecologische niche wereldwijd, omdat ze in een groot deel van Eurazië voorkomen.

Deze soort is in verschillende landen te vinden zoals in Turkije, China, Rusland, Duitsland en Tibet en hij heeft ook verschillende ondersoorten en een grote verscheidenheid aan prooien.

Dus de grootte en populatie van noordelijke lynxen stelt hen in staat om op verschillende soorten prooien te jagen, zoals kamelen, ossen of rendieren. Net als andere lynxen houden ze echter erg van konijnen.

Hoewel de tellingen aangeven dat hun aantallen niet in gevaar zijn, worden ze in sommige landen door stroperij bedreigd. Momenteel heeft Spanje geweigerd om de soort opnieuw in te voeren (zoals de Fransen deden) vanwege conflicten met mensen.

Deze zaak is vergelijkbaar met wat er tussen boeren en wolven is gebeurd, ondanks het feit dat de noordelijke lynx 400 jaar geleden in de Cantabrische Bergen en de Pyreneeën leefde.

Canadese lynx

Lynx in de sneeuw
Bron: Keith Williams

Deze lynx deelt een deel van zijn habitat met de rode lynx. Hij leeft in de koude, naaldbossen van de noordelijke Verenigde Staten, Canada en Alaska. Om deze reden heeft deze soort een veel dikkere vacht dan de andere soorten, en hij verhaart minder. De lichtgrijze kleur camoufleert het in de sneeuw.

Deze soort is de op één na grootste en kan daarom gemakkelijk op grizzlywelpen jagen. Ook in dit geval is de grootste bedreiging voor deze dieren dat ze worden gestroopt voor hun huiden.

Bron van afbeeldingen: Gabri Solera, Guillermo Fdez en Keith Williams.