De koboldhaai: alles over leefgebied en feiten

29 april, 2020
Ken jij de koboldhaai? Ondanks zijn fysieke verschijning en zijn mysterieuze gedrag is dit zogenaamde levende fossiel niet agressief.

De koboldhaai is een nogal eigenaardige soort, omdat hij door zijn grote V-vormige snuit opvalt en ons doet denken aan uitgestorven dieren. Wil je meer weten over dit prachtige wezen? Hieronder vind je de belangrijkste kenmerken van dit dier.

Het is een vis die elasmobranch lamniform wordt genoemd en is het enige levende exemplaar van de Misukurinidae familie. Zijn primitieve kenmerken geven hem zijn tweede naam, het levende fossiel.

Het leefgebied van de koboldhaai

Eigenlijk is er heel weinig bekend over de koboldhaai, omdat er geen zekerheden zijn over de omstandigheden van zijn leefgebied. We weten echter dat zijn natuurlijke habitat zich in de wateren van Japan bevindt. Je kunt ze ook vinden in Australië, India, Frankrijk, Zuid-Afrika en de Verenigde Staten.

Hoewel deze haai een mesopelagische soort is die op een diepte van anderhalve kilometer zwemt, bevinden ze zich normaal gesproken gevangen tussen 200 en 300 meter.

Dit is een onvoorspelbaar gedrag, omdat de koboldhaai meestal niet in bepaalde geografische gebieden verblijft. Daarom zijn er geen volledige studies die meer informatie kunnen geven over de koboldhaai, zijn habitat en bijzonderheden.

Onder de zeespiegel

Feiten

Hieronder staan de belangrijkste kenmerken van de koboldhaai:

  • Als we het hebben over de kenmerkende eigenschappen van dit dier, denk je meteen aan hun eigenaardige snuit. Die omvat het bovenste deel van de kop, en zijn afgeplatte vorm eindigt in een V-vorm.
  • Hun kaken zijn goed zichtbaar en ze zijn intrekbaar, waardoor de snuit de vorm van een grote neus aanneemt.
  • Koboldhaaien hebben 26 grote, smalle, messcherpe tanden op de bovenkaak en 24 op de onderkaak. Ze hebben drie rijen tanden aan elke kant van beide kaken.
  • Hun vinnen zijn roze-achtig wit en blauw. Deze haaien zien er slap uit, hoewel ze geen onderste deel hebben op hun staartvin.
  • Hun rugvinnen hebben een gelijke vorm en grootte. De borstvinnen zijn kort en afgerond, met een anaalvin die groter is dan de rugvin.
  • De mannetjes kleiner dan de vrouwtjes. Ze zijn tussen de drie en vier meter lang. De vrouwtjes kunnen echter tot zes meter lang worden.
  • Het gemiddelde gewicht van een volwassen koboldhaai is 210 kilo.
  • Ze hebben zeer kleine ogen, omdat ze zwemmen in zeer diepe wateren, en hun huid wordt beschermd door structuren genaamd dermale dentikels.
  • Als het gaat om hun voortplantingsproces, zijn ze waarschijnlijk ovovivipaar en ze bereiken hun seksuele rijpheid zodra de mannetjes meten ongeveer 2,5 meter lang zijn.
  • Informatie over hun levensverwachting is onbekend.

Voedingsgewoontes

De koboldhaai maakt gebruik van speciale detectieorganen, de Ampullen van Lorenzini, die zich op hun snuit bevinden. Hiermee zijn ze in staat om de prooi elektronisch te detecteren. Hun kaken zijn geconditioneerd voor een snelle projectie en zo vangen ze hun prooi.

De sterke banden van de kaakgewrichten houden ze strak tijdens het zwemmen. Als ze een prooi vinden, komt de kaak naar voren in de vorm van een katapult.

De vorm van hun dunne en smalle tanden heeft de vorm van een perforator en hun achterste tanden zijn ontworpen om te slijpen. Dit suggereert dat ze zich voornamelijk voeden met zachte prooien, zoals:

  • kleine vissen
  • octopus
  • inktvis
  • garnalen

Waar bevindt zich de koboldhaai?

Een dode koboldhaai

Het is bekend dat de koboldhaai in diep water zwemt. Ze kunnen voorkomen in de Atlantische Oceaan, voor de kust van de volgende landen:

  • Guyana
  • Suriname
  • Frans Guyana
  • Frankrijk
  • Madeira
  • Senegal
  • Portugal
  • de Golf van Guinee
  • Zuid-Afrika

Je kunt ze ook vinden in de westelijke Stille Oceaan, voor de kust van Japan, Australië en Nieuw-Zeeland. Onlangs zijn er waarnemingen gedaan op het eiland San Clemente voor de kust van Californië en ten noorden van de Golf van Mexico.

Andere belangrijke feiten over de koboldhaai

Wat betreft hun gewoontegedrag is de koboldhaai zeer moeilijk te vangen, omdat ze in zeer diepe wateren zwemmen. Hun meest intense periodes van activiteit zijn in de middag of heel vroeg in de ochtend.

Ondanks hun vreemde uiterlijk is de koboldhaai geen agressief dier. Ze vormen geen gevaar of bedreiging voor de mens. Er is geen enkel geval bekend van koboldhaaien die mensen aanvallen.

Er zijn helaas nog steeds geen beschermende maatregelen voor dit dier genomen, ondanks het feit dat hun zeer eigenaardige kaak de interesse van verzamelaars en toeschouwers wekt en er op hen wordt gejaagd.