11 curiositeiten over wilde zwijnen

Wilde zwijnen zijn in verschillende streken geïntroduceerd. We brengen je hier enkele fascinerende feiten over hen.
11 curiositeiten over wilde zwijnen

Laatste update: 04 mei, 2022

Zwijnen zijn over de hele wereld zeer geliefde dieren. Met hun robuuste lichaam, grootte en slagtanden kunnen ze erg intimiderend lijken. Er zijn echter aspecten van hun biologische opbouw, gedrag en curiositeiten over wilde zwijnen die je misschien niet weet.

Hun wetenschappelijke naam is Sus Scrofa en ze worden tot de familie van evenhoevigen gerekend, samen met andere zwijnen, zowel wilde als tamme. Als je iets over ze wilt leren, ben je op de juiste plaats, want we brengen je 11 curiositeiten over wilde zwijnen die je zullen fascineren!

11 curiositeiten over wilde zwijnen

Hier duiken we zonder verder oponthoud in deze fascinerende curiositeiten over wilde zwijnen.

1. Een van de schadelijkste invasieve soorten ter wereld

Een wild zwijn

Deze dieren worden ook wel Europese of Euraziatische wilde zwijnen genoemd, naar hun plaats van herkomst, want ze komen oorspronkelijk uit Europa, Azië, en bepaalde streken van Noord-Afrika. Ze zijn echter wereldwijd wijd verspreid, door hun introductie in andere gebieden en hun aanpassingsvermogen.

Deze zoogdieren staan op de IUCN lijst van de 100 schadelijkste invasieve soorten ter wereld (IUCN). Ze hebben deze titel verdiend omdat ze schade toebrengen aan gewassen, eigendommen, vegetatiegebieden en de bodem als ze op zoek gaan naar voedsel. Bij het passeren laten ze de typische sporen achter die sikkelsporen genoemd worden.

Een van de redenen voor het succes van deze soort is dat ze heel goed hulpbronnen weten te exploiteren, zowel uit de natuurlijke omgeving als uit menselijke voedselbronnen.

2. De vacht varieert naar gelang de leeftijd

Een van de interessante eigenaardigheden van wilde zwijnen is hun kleuring. De jonge of wilde zwijnen hebben een vacht met karakteristieke strepen, met bruine of gele tinten, die dienen om ze na te bootsen. Deze verdwijnen als ze ongeveer 6 maanden oud zijn.

Als ze tussen 6 maanden en 1 jaar oud zijn, wordt hun vacht roodachtig en bruinachtig. Na die tijd wordt ze donkerder en kunnen witte haren verschijnen op bepaalde delen van het lichaam, zoals het hoofd en de flanken.

3. Ze hebben grote bovenste slagtanden

Een ander duidelijk aspect van een mannelijk everzwijn, zelfs met gesloten bek, zijn de bovenste slagtanden. Deze kunnen 5 tot 10 centimeter lang zijn, groter dan de onderste. Bovendien vertonen ze hun hele leven lang een voortdurende groei.

4. Uitstekende reukzin en gehoor

De ogen van wilde zwijnen zijn klein en niet erg ontwikkeld. Dit wordt echter gecompenseerd door andere zintuigen, zoals een uitstekend reuk- en gehoorvermogen, waarmee ze voedsel kunnen zoeken en bedreigingen kunnen opmerken.

5. Ze zenden een verscheidenheid aan geluiden uit

Deze dieren zijn kuddedieren, met een sterk ontwikkelde vocale communicatie. Ze stoten hun hele leven lang allerlei roepjes uit. Een van de curiositeiten van wilde zwijnen is dat als ze jong zijn dit soort uitdrukkingen relevant wordt, want ze ontwikkelen tot 106 verschillende geluiden die door de moeder gemakkelijk verstaan worden.

Bij volwassen dieren is er ook een verscheidenheid aan geluiden, waaronder knorren, piepen, en verschillende tonen daartussenin. Het meest frequent zijn korte knorren, in verband met alarm of hoge roep, met een vluchtfunctie. Bovendien komen vocalisaties voor tijdens het voortplantingsstadium.

6. Wilde zwijnen zijn omnivore dieren

Een van de curiositeiten over wilde zwijnen is hun dieet, en, ondanks hun intimiderende uiterlijk, eten ze bij voorkeur planten. Ze houden vooral van vruchten, wortels, bladeren, scheuten en zaden, naast andere delen.

Het zijn echter geen herkauwers, dus ook al kiezen ze voor groenten, ze kunnen niet meer dan 30% van de eiwitten in deze producten opnemen. Daardoor moeten ze hun dieet aanvullen met dierlijke bronnen.

De dieren die wilde zwijnen eten zijn gevarieerd, van ongewervelden (wormen, insecten, weekdieren, krabben) tot kleine gewervelde dieren (waaronder reptielen, amfibieën, vogels, en sommige eieren). Mensen hebben ze ook waargenomen terwijl ze aas aten, waardoor het dieren zijn met een breed trofisch spectrum.

Wilde zwijnen weten heel goed gebruik te maken van de hulpbronnen, ongeacht het seizoen of het ecosysteem, zodat hun voedingsgewoonten meer seizoensgebonden zijn.

7. De voortplantingscyclus vindt plaats in tijden van overvloed

Een verbazingwekkend aspect aan wilde zwijnen is dat hun voortplantingscyclus samenhangt met het seizoen met de grootste overvloed aan hulpbronnen. In mediterrane milieus valt ze samen met het eikelseizoen, tussen de maanden oktober en november.

Dit komt omdat beren een ideaal gewicht moeten hebben om bevrucht te kunnen worden. Bovendien zijn de omstandigheden die in de omgeving voorhanden zijn van invloed. Hun eerste bronst treedt op als ze minstens 30 kilogram in gewicht bereiken.

8. Ontvankelijkheid voor mannetjes

Een ander indrukwekkend feit over het leven van wilde zwijnen is de manier waarop ze zich op de voortplanting voorbereiden. Mannetjes stalken vrouwtjes, achtervolgen ze, en duwen ze met hun snuit en kop. Vrouwtjeszwijnen kunnen reageren door te urineren. Als dit niet gebeurt, verliezen de zwijnen na enkele minuten proberen hun belangstelling, wat een heel merkwaardig aspect aan deze soort is.

9. Ze zweten niet

Net als tamme varkens hebben wilde zwijnen geen zweetklieren, en dus kunnen ze onmogelijk zweten. Daardoor is baden in water of modder voor hen heel belangrijk om af te koelen en hun lichaamstemperatuur te regelen. Bovendien gelooft men dat deze gewoonte nuttig is tegen parasieten en vliegen. Hierdoor is een eenvoudig bad onmisbaar, en geeft het ze tegelijk comfort.

Men denkt ook dat modderbaden nuttig zijn tijdens de paartijd, omdat ze helpen de feromonen die de mannetjes produceren vast te zetten – een verrassende hypothese.

10. Ze brengen ziekten over

Behalve de schade die wilde zwijnen aanrichten, hebben ze nog andere negatieve aspecten. Een van de meest verontrustende is dat ze overbrengers zijn van verschillende ziekten, want ze dragen parasieten, mijten, teken, bacteriën en virussen met zich mee.

Deze besmettelijke agentia kunnen mensen en andere dieren aantasten, wat ernstige problemen voor de volksgezondheid oplevert. Een van de ziekten die van belang zijn is rundertuberculose, veroorzaakt door de bacterie Mycobacterium Bovis.

11. Wilde zwijnen kruisen met tamme varkens

Een troep wilde zwijnen

Kruisingen tussen deze dieren komen steeds vaker voor. Zo zijn er gevallen gemeld tussen het Japanse wilde zwijn en tamme varkens in gebieden in de buurt van de plaats van het kernongeval in Fukushima (Engelse link) in 2011. Kruisingen komen ook voor met het Vietnamese everzwijn, waardoor wat ze de cerdoli noemen, ontstaat.

Aanvankelijk kwamen deze gevallen sporadisch voor. Tegenwoordig, met de grotere verspreiding van wilde zwijn kwekerijen, komen ontmoetingen vaker voor of kunnen ze zelfs opzettelijk zijn. Wat veel deskundigen echter zorgen baart zijn toekomstige problemen, zoals die in verband met de genenpoel van de betrokkenen, concurrentie, en uitbraken van ziekten.

Zoals je ziet zijn de curiositeiten over wilde zwijnen heel boeiend. De dierenwereld houdt nooit op ons te verbazen, ook niet bij deze zoogdieren die zo nauw verwant zijn aan tamme varkens, en die ons soms intimideren met hun uiterlijk. This might interest you...

5 wetenswaardigheden over varkensgeluiden
My Animals
Lees het op My Animals
5 wetenswaardigheden over varkensgeluiden

Ontdek enkele interessante aspecten over varkensgeluiden, en waarom ze variëren naar geslacht en andere factoren. Ontdek meer.



  • Anderson, D., Negishi, Y., Ishiniwa, H., Okuda, K., Hinton, T., Toma, R., Nagata, J., Tamate, H., & Kaneko, S. (2021). Introgression dynamics from invasive pigs into wild boar following the March 2011 natural and anthropogenic disasters at Fukushima. Proceedings of Royal Society B, 288: 20210874.
  • Animal Diversity Web (ADW). (05 de abril de 2022). Sus scrofa. https://animaldiversity.org/accounts/Sus_scrofa/
  • Delibes-Mateo, M. & Delibes, A. (2013). Pets becoming established in the wild: free–living Vietnamese potbellied pigs in Spain. Animal Biodiversity and Conservation, 36.2: 209–215.
  • Fernández-Llario, P. (2014). Jabalí – Sus scrofa. En A., Salvador, J., Luque-Larena (Eds.). Enciclopedia Virtual de los Vertebrados Españoles (1-25).
  • García, M., Gingras, B., Bowling, D., Herst, C., Boeckle, M., Locatellis, Y., & Fitch, T. (2016).Structural Classification of Wild Boar (Sus scrofa) Vocalizations. Ethology, 122, 1-14.
  • Graves, H. (1984). Behavior and Ecology of Wild and Feral Swine (Sus Scrofa). Journal of Animal Science, 58(2), 482-492.
  • Keuling, O., & Leus, K. (2019). Sus scrofa. The IUCN Red List of Threatened Species 2019: e.T41775A44141833. https://www.iucnredlist.org/species/41775/44141833
  • Lowe, S., Browne, M., Boudjelas S., De Poorter M. (2004). 100 de las Especies Exóticas Invasoras más dañinas del mundo. Una selección del Global Invasive Species Database.  https://portals.iucn.org/library/sites/library/files/documents/2000-126-Es.pdf