5 curiositeiten over wasberen

Wasberen zijn schuwe en schichtige dieren die meestal weinig contact hebben met mensen. Ze hebben echter de neiging om dicht bij mensen te leven, omdat ze het voedselafval dat mensen produceren "stelen."
5 curiositeiten over wasberen
Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Geschreven en geverifieerd door de bioloog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez.

Laatste update: 28 oktober, 2022

De wasbeer is een van de meest representatieve dieren van het Amerikaanse continent. Ondanks zijn grootte heeft hij een zeer vertederend, mooi uiterlijk. Wasberen hebben ook een groot vermogen om zich aan te passen aan verschillende omgevingen, waardoor hij in bepaalde landen als een invasieve soort wordt beschouwd.

In tegenstelling tot wat het lijkt, benoemt de term “wasbeer” verschillende soorten die gegroepeerd zijn in het geslacht Procyon. Bovendien behoort hij tot de familie Procyonidae, dus deelt hij een verwantschap met cacomistels, neusberen en marters. Lees verder en ontdek verschillende merkwaardige feiten over de wasbeer.

Hoe zien wasberen eruit?

Wasberen worden gekenmerkt door een klein lichaam van tussen de 60 en 90 centimeter lang. Ze hebben een staart die tussen de 20 en 40 centimeter lang is. Hoewel het waar is dat hun kleur niet veel verandert en alleen grijstinten en zwart vertoont, is het kleurenpatroon bekend om het vertonen van een geringde staart en een gemaskerd gezicht.

Een wasbeer
Een wasbeer.

De natuurlijke verspreiding van deze dieren omvat verschillende gebieden met loofbossen of gemengde bossen, die meestal een waterlichaam hebben, zoals een rivier of een meer. Deze laatste vereiste is essentieel voor het leven van de wasbeer, want het maakt deel uit van zijn bekende “was” gedrag.

Curiositeiten over wasberen

Hoewel wasberen bekende dieren zijn in zowel Amerika als Europa, zijn hier enkele merkwaardige feiten waarvan de meeste mensen zich niet bewust zijn.

1. Ze hebben zich aangepast om met mensen te leven

Een van de redenen waarom het in Amerika, en zelfs in Europa, normaal is om wasberen in de buurt van menselijke populaties te zien, is omdat ze zich hebben aangepast om naast mensen te leven. In feite leven ze tot op zekere hoogte comfortabel, omdat ze het voedselafval eten dat mensen weggooien. Op deze manier hoeven wasberen geen energie te besteden aan roofzuchtige tactieken.

Dit betekent dat wasberen heel goed gebruik maken van menselijk afval. Daarom leven ze het liefst in de buurt van menselijke populaties. Mensen ervaren ze echter als een onaangename plaag, omdat ze de neiging hebben in hun afval te scharrelen.

2. Ze wassen hun voedsel niet

Een van de meest bekende merkwaardige feiten over wasberen is hun bekende “was”-gedrag, waarbij ze hun voedsel onderdompelen in water. In veel landen worden ze vanwege dit gedrag zelfs “wasberen” genoemd. Het doel van deze “was”-techniek is echter niet om hun voedsel schoon te maken.

Drinkende wasbeer
Een wasbeer.

Een studie (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Internationaal dierentuinjaarboek vermeldt dat het “wassen” van wasberen eigenlijk een manier is om de zintuiglijke ervaring van hun voedsel te verbeteren. Op een andere manier bekeken zijn hun handen door deze handeling in staat de textuur, het gewicht en de vorm van het voedsel waar te nemen.

3. Hun handen zijn heel gevoelig

De handen van wasberen hebben bepaalde overeenkomsten met die van mensen. Hoewel ze geen opponeerbare duim hebben, is de verdeling van hun 5 vingers ideaal voor hen om veel voorwerpen vast te pakken en te manipuleren.

Sommige studies (Engelse link) hebben zelfs gesuggereerd dat de zenuwen in hun handen een vergelijkbare verdeling hebben als bij mensen, zodat ze waarschijnlijk net zo gevoelig zijn.

4. Het is een invasieve soort geworden in Europa

De bontindustrie heeft een voorkeur gehad voor het gebruik van wasbeerhuiden. Ze hebben zelfs broederijen gegenereerd om aan de vraag naar hun bont te voldoen. Het enige probleem is dat ze daardoor nieuwe gebieden buiten Amerika hebben veroverd, zoals Europa. Daardoor worden wasberen nu beschouwd als een invasieve soort.

5. Wasberen kunnen sociale wezens zijn

Wasberen staan bekend als solitaire en onafhankelijke dieren. Dit betekent dat het zelden voorkomt dat je meerdere wasberen tegelijk bij elkaar ziet. Sommige onderzoeken (Engelse link) hebben echter aangetoond dat vrouwtjes dit stereotype doorbreken, want ze komen soms samen om voedsel te delen en als groep te eten.

Zoals je ziet, zijn er verschillende merkwaardige feiten over wasberen die gemakkelijk onopgemerkt kunnen blijven. Hoewel het een populair dier is, zijn er nog enkele onbekenden over zijn natuurlijke geschiedenis. Hierdoor zal het ons waarschijnlijk verrassen met nog meer informatie of vaardigheden. Wellicht ook interessant voor jou

De anolis: habitat, kenmerken en voortplanting
My Animals
Lees het op My Animals
De anolis: habitat, kenmerken en voortplanting

De anolis is een hagedis met heel bijzondere eigenschappen. Hij kan van kleur veranderen en wordt beschouwd als de "kameleon" van Amerika.



  • Smith, R. A., & Kennedy, M. L. (1987). Food habits of the racoon (Procyon lotor). J. Tenn. Acad. Sci, 62, 79-82.
  • Whiteside, D. P. (2009). Nutrition and behavior of coatis and raccoons. Veterinary Clinics of North America: Exotic Animal Practice, 12(2), 187-195.
  • Corman, L. (2011). Getting their hands dirty: Raccoons, freegans, and urban ‘trash.’. Journal for Critical Animal Studies, 9(3), 28-61.
  • LYALL‐WATSON, M. A. L. C. O. L. M. (1963). A critical re‐examination of food “washing” behaviour in the raccoon (Procyon lotor Linn.). In Proceedings of the Zoological Society of London (Vol. 141, No. 2, pp. 371-393). Oxford, UK: Blackwell Publishing Ltd.
  • Hirsch, B. T., Prange, S., Hauver, S. A., & Gehrt, S. D. (2013). Raccoon social networks and the potential for disease transmission. PLoS One, 8(10), e75830.
  • Turnbull, B. G., & Rasmusson, D. D. (1986). Sensory innervation of the raccoon forepaw: 1. Receptor types in glabrous and hairy skin and deep tissue. Somatosensory research, 4(1), 43-62.

De inhoud van Mijn Dieren is geschreven voor informatieve doeleinden. Deze informatie kan de diagnose, het advies of de behandeling van een professional niet vervangen. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.