De kenmerken, het gedrag en de leefomgeving van de otter

De otter, die bijna elk continent op aarde bewoont, is een volgzaam, territoriaal en uiterst intelligent waterzoogdier.
De kenmerken, het gedrag en de leefomgeving van de otter
Laura Huelin

Geschreven en geverifieerd door de hondenopvoeder Laura Huelin.

Laatste update: 12 november, 2022

Vandaag willen we je alles vertellen over een van de meest verbazingwekkende en boeiende zoogdiersoorten die er zijn: de otter. Otters zijn waterzoogdieren die niet alleen in rivieren leven, maar ook in de oceaan. Men denkt dat ze de intelligentste soort op aarde zijn, want ze kunnen zelfs hun eigen gereedschap maken.

De kenmerken van de otter

Otters zijn een soort die behoort tot de marterachtigen, wat betekent dat ze verwant zijn aan fretten, dassen en nertsen. Ondanks wat veel mensen denken, zijn otters niet verwant aan bevers. Bevers behoren tot de knaagdierenfamilie, en hebben dus niets met otters te maken.

Daarom zijn otters waterzoogdieren met een groot hydrodynamisch en enigszins plat lichaam. Ze kunnen ongeveer 24 tot 34 centimeter lang zijn. Dit is zonder rekening te houden met hun staart, die bijna de helft van de lengte van hun lichaam kan meten. Hun poten zijn kort en ze hebben een vlies tussen hun tenen dat hen helpt bij het zwemmen en duiken.

Wat betreft zijn vacht heeft de otter een bruin gekleurde rug en een grijsachtige buik. Zijn haar is ondoordringbaar, waardoor hij in het water zijn lichaamswarmte kan behouden. De otter kan in het wild tussen de acht en vijftien jaar oud worden. In gevangenschap kunnen ze echter twee keer zo lang leven.

Ondanks het volksgeloof voeden otters zich niet met bessen en planten. Voor het grootste deel eten ze vis, en om die reden kunnen we ze carnivoren noemen. Sommige ottersoorten eten echter ook kikkers. En er zijn ook soorten die in tropische gebieden leven en op de bodem van rivieren naar garnalen en krabben graven .

Het leefgebied van de otter

Otters leven in bijna elk deel van de wereld, met uitzondering van Australië en Antarctica. En ze bewonen meestal de oevers van rivieren en meren, maar er zijn enkele zeeottersoorten, die meestal een voorkeur hebben voor warm zoet water.

Dankzij hun ondoordringbare vacht en hun meerdere lagen vet kunnen otters koude wateren weerstaan. Ze leven in gebieden waar het water vrij ondiep is. Dat komt omdat ze, hoewel ze aquatisch zijn, elke dag vele uren lang in de zon liggen.

Gewoonlijk bouwen ze hun nesten in moerassige gebieden, moerasgebieden en bossen die langs het water liggen. Zo kunnen ze zich heel goed verbergen en ontsnappen aan roofdieren. Toch is het belangrijk erop te wijzen dat otters niet veel roofdieren hebben. Hun grootste bedreiging zijn mensen die op hen jagen voor hun huid.

Ondanks dat het waterdieren zijn, bouwen ze hun holen op het land. Sommigen graven in het vuil om hun holen te maken, terwijl anderen nesten bouwen in de takken van rotskusten.

Behalve tijdens het voortplantingsseizoen leven otters niet in holen of in een vaste woning. In plaats daarvan bepalen ze een territorium waarin ze leven en verdedigen dat, en ze bewegen zich vrij over dit territorium.

We kunnen otter exemplaren vinden in zeer uiteenlopende gebieden als Azië, Afrika, tropische wateren, enz. In Noord-Amerika is er ook een soort zeeotter die zich voedt met weekdieren. Interessant is dat er een soort reuzenotter is die in Zuid-Amerika leeft. En hoewel ze in veel verschillende landen voorkomen, leeft het merendeel aan de oevers van de Amazonerivier in Brazilië.

Een otter

Soorten otters

Er zijn 13 verschillende ottersoorten, hoewel we ook rekening kunnen houden met een andere soort, de Maxwell’s otter, die nu is uitgestorven. Hieronder vertellen we je over de meest bekende.

  • De zeeotter komt voor in Noord-Amerika en langs de Stille Oceaan. Hij heeft het rondste gezicht van alle ottersoorten en voedt zich met vis, waar hij in groepen op jaagt.
  • De Europese otter leeft in zoet water in verschillende delen van Europa. Hij is herkenbaar doordat het grijs op zijn buik uitgebreider is dan bij andere ottersoorten en bijna zijn halve lichaam bedekt.
  • De reuzenotter leeft in Zuid-Amerika en zijn populatie is geconcentreerd langs de oevers van de Amazone. Hij kan tussen de 30 en 40 kilo wegen en zo’n 1,80 meter lang worden.

Het gedrag van de otter

Otters zijn volgzame dieren die niet geneigd zijn aan te vallen zonder voorafgaande waarschuwing. Ze zijn territoriaal en kunnen vechten met leden van hun eigen soort. Met andere diersoorten kunnen ze echter meestal goed overweg.

Ze brengen vele uren van de dag buiten het water op de oever door, genietend van de zon. De tijd waarin ze het meest actief zijn is ‘s nachts, want dan maken ze gebruik van de dag om zich schuil te houden.

Otters kunnen gereedschap gebruiken om hun voedsel te vinden. Mensen hebben otters gezien die stenen gebruikten om schelpen kapot te slaan die ze niet met hun eigen klauwen konden openen. Er zijn maar weinig dieren die weten hoe ze gereedschap moeten gebruiken, een eigenschap die een teken is van grote intelligentie.

Ondanks dat het een zeer volgzaam dier is dat niet bang is voor mensen, kun je ze het beste van een afstand observeren en je niet bemoeien met hun leefomgeving. Niet alle ottersoorten worden met uitsterven bedreigd, maar ze vechten allemaal voor hun voortbestaan. Ze kunnen gestrest raken en zijn essentieel voor de ecosystemen waar ze leven . Wellicht ook interessant voor jou

Wat zijn indicatorsoorten? soorten en voorbeelden
My Animals
Lees het op My Animals
Wat zijn indicatorsoorten? soorten en voorbeelden

Het tijdig detecteren van negatieve veranderingen in ecosystemen is van vitaal belang voor hun instandhouding. Indicatorsoorten doen dat.



  • Carter, S. K., & Rosas, F. C. (1997). Biology and conservation of the giant otter Pteronura brasiliensis. Mammal Review, 27(1), 1-26.
  • Erlinge, S. (1968). Territoriality of the otter Lutra lutra L. Oikos, 81-98.
  • Prigioni, C., Balestrieri, A., & Remonti, L. (2007). Decline and recovery in otter Lutra lutra populations in Italy. Mammal Review, 37(1), 71-79.
  • Siriwat, P., & Nijman, V. (2018). Illegal pet trade on social media as an emerging impediment to the conservation of Asian otters species. Journal of Asia-Pacific Biodiversity, 11(4), 469-475.