Hoe slapen giraffen?

Alle dieren hebben verschillende slaapcycli. Hoe ze rusten hangt af van hun omgeving, hun lichamelijke aanpassingen, en hun rol in de voedselketen. Dus, hoe slapen giraffen?
Hoe slapen giraffen?

Laatste update: 22 september, 2021

De hoeveelheid slaap die dieren krijgen varieert sterk, afhankelijk van de omstandigheden waarin ze leven. Sommige zoogdieren kunnen zo weinig als 2 uur per dag slapen, terwijl andere in eenzelfde periode tot 18 uur of meer rusten. Hoe groter het levende wezen, hoe zichtbaarder en kwetsbaarder het is als het slaapt. Hoe dan ook, over dit thema gaan we vandaag de volgende vraag stellen: hoe slapen giraffen?

Begrijpen hoe deze enorme dieren slapen is fascinerend! Sommige deskundigen geloofden eigenlijk dat ze helemaal niet slapen. Door hun grootte en prooistatus hebben giraffen de kortste slaapbehoefte binnen het dierenrijk en hun rusthouding is vanuit ons standpunt wat ongewoon. Ontdek hier hoe ze slapen.

Hoe lang slapen giraffen?

Giraffen (Giraffa camelopardalis), een zoogdiersoort die in het wild alleen in Afrika voorkomt, zijn de langste landdieren ter wereld. Ze kunnen een hoogte bereiken van 5,80 meter en een gewicht dat gaat van 750 tot 1.600 kilogram. Hun unieke aanpassing stelt ze in staat planten te bereiken waar geen enkele andere planteneter bij kan.

Deze zoogdieren slapen zo weinig dat sommige deskundigen gingen geloven dat ze helemaal niet rustten. Met slechts 2 uur slaap per dag, verdeeld in korte periodes van 5 minuten, kunnen ze hun dagelijkse leven perfect voortzetten. Vergelijk dit cijfer nu met een mens, die tot 8 uur ononderbroken rust nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Als herkauwers brengen giraffen lange perioden kauwend door en kunnen soms in korte perioden een beetje slaap krijgen. Hoewel ze er slank uitzien, eten ze veel. Ze brengen 16 tot 20 uur per dag door op zoek naar plantaardig materiaal, waarbij ze tot 140 pond organisch materiaal kunnen verorberen. Dit is een van de redenen waarom ze zo weinig slapen.

De tijd die giraffen slapen hangt af van of ze in gevangenschap of in dierentuinen leven, want in de laatste voelen ze zich veiliger en minder kwetsbaar, zodat hun slaapperioden langer zijn.

Hoe slapen giraffen?

Hoe slapen giraffen?

Giraffen kunnen we de vreemdste slapers van het dierenrijk noemen. Normaal rusten de volwassenen op hun poten om alert te zijn voor elk roofdier. Hun ogen blijven half open, hun oren bewegen de hele tijd, en hun lichaam blijft rechtop staan. Dit alles wijst erop dat hun slaap helemaal niet diep is.

Als ze echter jong zijn of zich beschermd voelen, kunnen giraffen liggend op hun benen slapen en hun nek over hun rug vouwen. Dit is een houding die er niet erg comfortabel uitziet. Deskundigen zeggen dat ze er in deze houding in geslaagd zijn tot 4 uur achter elkaar te slapen. Volwassen exemplaren slapen af en toe ook zo, maar zelden langer dan 5 minuten achter elkaar.

Waarom slapen ze zo weinig?

Als je ooit de hele nacht zonder slaap bent doorgegaan, dan was je je de volgende dag zeker bewust van de hoeveelheid tijd die wij mensen nodig hebben voor een echt herstellende slaap en een slaap die ons helpt goed te functioneren. In het wild is het een ander verhaal. Er is daar geen dak of gesloten deur om de dieren tegen bedreigingen te beschermen.

De verschillende slaapcycli van levende wezens zijn in de loop der eeuwen geëvolueerd en slapen kan voor sommigen een hogere prijs hebben, want het is geen goed idee om jezelf kwetsbaar te laten voor aanvallen van een andere soort.

Professionals merken op dat zelfs de meest gevreesde en succesvolle roofdieren lang niet zo vast slapen als mensen, omdat ze het zich niet kunnen veroorloven op de omgeving te vertrouwen.

In het geval van leeuwen, de voornaamste landroofdieren in Afrika, rusten ze tot wel 20 uur per dag. De grote maar hier is dat ze dat doen door korte, gemakkelijk te onderbreken “kattenslaapjes.” In tegenstelling tot giraffen zijn katachtigen bij het ontwaken veel sneller klaar om in actie te springen.

Hoe kwetsbaar zijn ze om zo weinig slaap te krijgen?

Stel je voor dat het hoogste landdier ter wereld midden op een vlakte ligt. Een verleidelijk feestmaal voor elk roofdier, nietwaar? Giraffen zijn enorm en ze rennen meestal tot 50 km per uur; één trap van hen kan elk roofdier doden, dus als ze alert zijn zijn ze geen gemakkelijk doelwit.

Als giraffen liggend op de grond en langdurig zouden willen slapen, zou dat ongelukkige gevolgen hebben. Opstaan is een ongemakkelijke procedure voor ze, en ze zouden zich niet kunnen verdedigen zoals het hoort. Ze hebben ook geen dikke huid, ingebouwd pantser, of scherpe tanden. Ze hebben alleen hun lengte en kracht, en na het slapen duurt het even voor ze in actie kunnen komen.

Een slapende giraffe

Wist je dat deze kort slapende zoogdieren met uitsterven bedreigd worden?

De strategieën die ze in hun slaapcyclus toedienen beschermen giraffen misschien tegen andere dieren, maar niet tegen het meest woeste en meedogenloze roofdier. Door de illegale jacht en het verlies van leefgebieden door de groei van de menselijke bevolking, de uitbreiding van de landbouw en de mijnbouw zijn ze extreem bedreigd, zegt de Stichting Aquae.

Deze soort die in Zuidelijk en Oostelijk Afrika voorkomt, met subpopulaties in Centraal en Westelijk Afrika, is tussen 36% en 40% afgenomen (Engelse link). In 1985 waren er ongeveer 160.000. In 2015 bleek echter uit de cijfers dat het er iets meer dan 97.500 waren.

Giraffen zijn zo weinig bestudeerd dat, zoals we al eerder zeiden, men dacht dat ze helemaal niet sliepen. Vandaag zijn er in Afrika minder giraffen over dan olifanten. Daarom is kennis over deze dieren en inzicht in hun leven en het belang van hun ecosysteem nodig voor hun behoud. Ze slapen heel weinig om roofdieren te vermijden, maar dit redt ze niet van het gevaarlijkste roofdier van allemaal – de mens. Wellicht ook interessant voor jou

Somalische giraf: habitat en kenmerken
My Animals
Lees het op My Animals
Somalische giraf: habitat en kenmerken

De Somalische giraf is een van de grootste landzoogdieren die er bestaan, met een eigenaardige langwerpige nek en een charismatisch uiterlijk.