Noordelijke zeebeer: habitat en kenmerken

Mannelijke noordelijke zeeberen die worden verdreven omdat ze zwak zijn, vormen groepen om te proberen vrouwtjes uit andere gebieden te "stelen." In feite sterven sommige vrouwtjes bij deze conflicten, zelfs meer dan de mannetjes.
Noordelijke zeebeer: habitat en kenmerken
Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Geschreven en geverifieerd door de bioloog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez.

Laatste update: 09 november, 2022

De noordelijke zeebeer staat bekend om zijn prachtige vacht en brengt de meeste tijd door in het water, doelloos zwemmend. Een van zijn meest opvallende kenmerken is zijn eigenaardige seksuele dimorfie, waardoor het verschil tussen mannetjes en vrouwtjes nogal opvalt.

De oren op zijn kop verraden dat hij een valse zeehond is, een groep zoogdieren die ook bekend staat als “zeeberen.” Noordelijke zeeberen (Callorhinus ursinus) behoren tot de groep vinpotigen en zijn nauwe verwanten van zeeleeuwen. Lees verder om meer te weten te komen over dit harige dier.

Habitat van de Noordelijke zeebeer

Zeeberen hebben een groot verspreidingsgebied. Dat strekt zich uit over de noordelijke Stille Oceaan, de Beringzee en de Zee van Okhotsk, helemaal tot in Japan. De meeste blijven ver weg van de kusten, tussen 80 en 160 kilometer. En hoewel ze de poolcirkel kunnen bereiken, komen ze meer voor in tussenliggende wateren.

Hun gewoonten bestaan erin de hele dag in open zee te zwemmen, terwijl ze alleen voor de paartijd naar land terugkeren. Zeeberen brengen dus slechts ongeveer 35 tot 45 dagen per jaar aan land door.

Het zijn solitaire dieren die het grootste deel van hun leven drijvend doorbrengen, af en toe duikend om te jagen.

Noordelijke zeebeer

Fysieke kenmerken

Deze soort is vrij zwaar, met mannetjes die een lengte bereiken van 213 centimeter en een gewicht van 275 kilogram. Vrouwtjes zijn echter kleiner, met dezelfde lengte, maar met een gewicht van ongeveer 50 kilogram. Dit wijst op een buitensporig verschil tussen de geslachten, of, met andere woorden, de aanwezigheid van ongewoon seksueel dimorfisme.

Zijn lichaam is ovaal en langwerpig, met een korte maar flexibele kop, en een grote hoeveelheid vacht. De huid heeft donkere tinten bruin, zwart en grijs. Zijn ledematen bestaan daarentegen uit langwerpige vinnen, die geheel onbehaard zijn. Dit laatste is een belangrijk taxonomisch kenmerk, omdat het dient om de soort te identificeren.

De oren van deze zoogdieren zijn opvallend, naakt en langwerpig met donkere kleuren, hoewel ze niet erg opvallen. Deze zoogdieren vertonen ook een vorm van vibrissae, dat zijn “haren”, die in de buurt van de mond ontstaan en doorlopen tot voorbij de oren.

In feite doorlopen deze “snorharen” een verouderingsproces. Ze verliezen hun kleur  naarmate het individu ouder wordt, vergelijkbaar met de grijze haren van mensen.

Het eetpatroon van de noordelijke zeebeer

Deze zeezoogdieren zijn carnivoren, dus hun dieet bestaat uit verschillende vissen en koppotigen. Om hun jacht te vergemakkelijken, vallen ze vooral ansjovis, haring, lodde, inktvis en andere soorten die zich in groepen verplaatsen aan. Dit beperkt hen niet, want ze zullen zich voeden met alles wat ze kunnen om te overleven. Daarom worden ze beschouwd als opportunistische dieren.

Noordelijke zeeberen hebben de neiging zich ‘s nachts te voeden, omdat in die tijd verschillende vissen naar de oppervlakte zwemmen. Ze zullen echter elke gelegenheid aangrijpen om hun prooi te bemachtigen, ongeacht het tijdstip van de dag of de milieuomstandigheden.

Voortplanting van noordelijke zeeberen

Deze robben zijn polygame zoogdieren die de neiging hebben om “harems” te vormen, waarbij het mannetje een territorium domineert om met meerdere vrouwtjes te paren.

Deze gebeurtenis vindt elk jaar plaats aan de kusten van bepaalde eilanden, waar de mannetjes als eerste aankomen en ruzies beginnen om hun domein te verdedigen. Hoewel het agressief klinkt, zijn de gevechten slechts bedreigingen die zelden eindigen in lichamelijk letsel.

In het algemeen keren de meeste exemplaren terug naar hun geboorte-eilanden om zich voort te planten, waardoor gebieden met hoge populaties ontstaan. In die zin zijn de gebieden die eruit springen de Pribilof Eilanden, de San Miguel Eilanden, Californië, Rusland en de Beringzee.

Volgens een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Animal Behaviour worden deze zoogdieren in feite motorisch effectiever naarmate ze volwassen worden en zijn ze in staat terug te keren naar het eiland waar ze geboren zijn.

Mannetjes hebben geen controle over het aantal partners dat hun harem binnenkomt, want het zijn de vrouwtjes die kiezen tot welke ze gaan behoren.

In die zin kiezen de vrouwtjes het territorium afhankelijk van de grootte van de groep, en daarom verdringen ze zich uiteindelijk rond de kusten. Het succes of falen van een mannetje ligt in de “handen” van de vrouwtjes.

Dracht en geboorte van de jongen

De voortplanting vindt jaarlijks plaats en de nieuwe moeders komen tussen mei en juni op de kusten bevallen. Zodra de jongen geboren zijn, blijven deze vrouwtjes in de harems om met de mannetjes te copuleren en opnieuw zwanger te worden. Op deze manier profiteren de nieuwe moeders van hun tijd aan land voordat ze weer de zee op gaan.

De moeder is de enige met minimaal ouderlijk gedrag. Zij zorgt voor voedsel voor de pup tijdens de eerste levensdagen. Half juli verlaat het vrouwtje haar kroost om op zoek te gaan naar voedsel, wat ongeveer 4 maanden duurt. Zo keert ze in november terug om haar jongen voor de laatste keer te voeden en trekt naar het zuiden voor de winter, haar kroost daarbij in de steek latend.

Zwangerschap uitstellen

Vrouwtjes hebben de mogelijkheid om de innesteling uit te stellen, een gebeurtenis die bekend staat als. embryonale diapauze (Engelse link). Dit betekent dat het proces ergens tussen zwanger zijn en niet zwanger zijn in zit, alsof het embryo “bevroren” is. De gebruikelijke dracht duurt ongeveer 8 maanden. De 4 maanden die een embryonale diapauze duurt, kan de dracht verlengen tot een jaar.

Onafhankelijkheid van de nakomelingen

Verlaten worden door hun ouders vormt geen groot risico voor de nakomelingen, want het zijn vrij vroegrijpe, onafhankelijke dieren. Dit betekent dat ze, nadat ze door hun moeder zijn verlaten (half november), overleven en op eigen kracht leren jagen.

Door deze situatie is het sterftecijfer van de jongen erg hoog. De meesten zullen sterven voordat ze 5 jaar oud zijn. Dit ondanks het feit dat het een langlevende soort is die 26 jaar oud kan worden. Dit kan problemen opleveren voor de soort, omdat ze pas laat in hun leven (tussen 8 en 10 jaar) geslachtsrijp worden.

Beschermingsstatus van de noordelijke zeebeer

Volgens de International Union for Conservation of Nature is deze soort geclassificeerd als kwetsbaar (Engelse link). In het verleden werd de huid van dit dier beschouwd als een grote bron van inkomsten. Op een gegeven moment bejaagde men jaarlijks tussen de 40.000 en 126.000 noordelijke zeeberen.

Er zijn enkele programma’s die de jacht op dit zoogdier hebben kunnen beheersen, maar die zijn niet helemaal effectief geweest. Om deze reden, hoewel de populatie stabiel lijkt, wordt gevreesd dat er andere onopgemerkte problemen zijn die de populatie negatief kunnen beïnvloeden.

Op dit moment kunnen de beheersplannen door het gebrek aan informatie alleen worden aangescherpt en de instelling van beschermingszones aangemoedigd.

Een zeebeer in een dierentuin

De twee belangrijkste factoren die de noordelijke zeebeer bedreigen zijn de mens en zijn eigen biologie. Daarom is de beste optie een evenwicht te zoeken dat de groei van de populaties van de soort mogelijk maakt en tegelijkertijd het samenleven met de mens bevordert. Wellicht ook interessant voor jou

9 curiositeiten over zeehonden
My Animals
Lees het op My Animals
9 curiositeiten over zeehonden

Zeehonden worden gekenmerkt door hun schattige en aaibare uiterlijk, maar er zijn vele curiositeiten over zeehonden. Ken jij ze allemaal?



  • Scheffer, V. B., & York, A. E. (1997). Timing of implantation in the northern fur seal, Callorhinus ursinus. Journal of Mammalogy78(2), 675-683.
  • Temte, J. L. (1985). Photoperiod and delayed implantation in the northern fur seal (Callorhinus ursinus). Reproduction73(1), 127-131.
  • Daniel Jr, J. C. (1981). Delayed implantation in the northern fur seal (Callorhinus ursinus) and other pinnipeds. Journal of reproduction and fertility. Supplement29, 35-50.
  • Bartholomew, G. A., & Hoel, P. G. (1953). Reproductive behavior of the Alaska fur seal, Callorhinus ursinus. Journal of Mammalogy34(4), 417-436.
  • Baker, J. D., Antonelis, G. A., Fowler, C. W., & YORK, A. E. (1995). Natal site fidelity in northern fur seals, Callorhinus ursinus. Animal Behaviour50(1), 237-247.
  • Kenyon, K. W., & Wilke, F. (1953). Migration of the northern fur seal, Callorhinus ursinus. Journal of Mammalogy34(1), 86-98.
  • Towell, R. G., Ream, R. R., & York, A. E. (2006). Decline in northern fur seal (Callorhinus ursinus) pup production on the Pribilof Islands. Marine Mammal Science22(2), 486-491.
  • Gelatt, T., Ream, R. & Johnson, D. 2015. Callorhinus ursinusThe IUCN Red List of Threatened Species 2015: e.T3590A45224953. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T3590A45224953.en. Downloaded on 31 July 2021.