Indische neushoorn: habitat en kenmerken

Als de hitte intens is, springt de Indische neushoorn in het water of wentelt zich erin om af te koelen. Bovendien is dit ook een geweldige manier om vliegen weg te houden.
Indische neushoorn: habitat en kenmerken

Laatste update: 08 september, 2021

De Indische neushoorn is een van de meest eigenaardige zoogdieren die er bestaan. Zijn “pantser” en zijn unieke hoorn hebben ertoe geleid dat hij vereeuwigd is in de media en in de kunst. Bovendien heeft de populatie een intense strijd tegen uitsterven gevochten. Verschillende problemen hebben er namelijk voor gezorgd dat hij op het punt van uitsterven staat.

De wetenschappelijke naam is Neushoorn unicornis en het is een van de 5 soorten neushoorns die er in de wereld bestaan. Lees verder en leer meer over dit gigantische dier.

Waar leeft de Indische neushoorn?

Deze neushoorn was vroeger goed aanwezig in de buurt van de alluviale vlaktes van de rivieren Ganges, Brahmaputra en Sind, tussen de grens met Myanmar en Pakistan. In de jaren zestig zorgde de afname van de populatie er echter voor dat het beperkt bleef tot de regio van de Chitwan-vallei. Momenteel zijn deze zoogdieren beperkt tot beschermingszones in India en Nepal.

Zoals vermeld, is de natuurlijke habitat van deze soort voornamelijk de alluviale vlaktes (Engelse link). Hij kan echter ook in moerassen en sommige bossen leven. Over het algemeen zal een goede habitat voor dit zoogdier er eentje zijn met overvloedige planten en gras, met een watermassa in de buurt.

Fysieke kenmerken van de Indische neushoorn

Indische neushoorns zijn extreem grote, imposante dieren, aangezien ze een lengte van 3,5 meter en een hoogte van 1,8 meter kunnen bereiken. Ook blijft het gewicht niet ver achter en bereikt het meer dan 2 ton. Bovendien is hij in staat om snelheden tot 56 kilometer per uur te halen, terwijl hij in het water ook een uitstekende zwemmer is.

Het kenmerkende kenmerk van dit zoogdier is de conische hoorn die rechtstreeks uit zijn neus steekt, die meer dan 50 centimeter lang kan zijn. Bovendien heeft zijn huid verschillende plooien langs het lichaam, waardoor het lijkt alsof hij een harnas draagt, bijna zoals dat van een samoerai.

Het lichaam van deze reus heeft bruine of felgrijze tinten, die meestal donkerder wordt door de grond van zijn leefgebied.

Bovendien lijken de exemplaren van beide geslachten van de soort erg op elkaar. Een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Mammalogy vermeldt echter dat ze een bepaald seksueel dimorfisme hebben. Het blijkt dat bij mannetjes de snijtanden en sommige spieren beter ontwikkeld zijn.

Een Indische neushoorn

De neushoorn en de eenhoorn

In de oudheid werd de eenhoorn afgebeeld als een paard, waarvan het voorhoofd een langwerpige, spiraalvormige hoorn had. Hoewel het uiterlijk van de neushoorn en dit mythische dier niet erg op elkaar lijken, denken sommigen dat de neushoorn als inspiratiebron heeft gediend voor de creatie van de eenhoorn.

De verschijning van wezens met vreemde kenmerken in het verleden werd bevorderd door het gebrek aan beelden om te ondersteunen wat werd gezien. In feite waren de enige bron van informatie vaak de verhalen van sommige reizigers. Die verhalen werden in de loop van de tijd aangepast. Onder hen was er een die een enorm dier afbeeldde, met een gepantserde huid en een hoorn als neus.

Zoals je je kunt voorstellen, verwees deze specifiek naar de Indiase neushoorn. Echter, omdat mensen zo weinig wisten over hen werd gedacht dat ze eigenlijk letterlijk bepantsering hadden.

Dit motiveerde de kunstenaar Albrecht Dürer om voor het eerst een gravure van deze soort te maken zonder hem ooit te hebben gezien. Hij overdreef de gelaatstrekken en gaf hem een spiraalvormige hoorn, evenals een metaalachtige look.

Deze gravure werd een van de meest populaire stukken in Europa in het jaar 1515. Ondanks het feit dat de mythe van de eenhoorn vele jaren eerder verscheen, wordt aangenomen dat het bestaan van deze neushoorns al bekend was. Daarnaast begonnen sommige auteurs deze dieren “monoceros” te noemen, verwijzend naar het mythische dier.

Gedrag

Deze enorme zoogdieren hebben meestal een solitair gedrag, behalve wanneer de vrouwtjes hun kinderen grootbrengen. Dit betekent echter niet dat ze alleen maar conflicten hebben.

Integendeel, ze kunnen goed samenleven met andere exemplaren, zelfs als ze aan het eten zijn. Bovendien zijn ze niet erg territoriaal. Ze kiezen een specifieke plek om te wonen, maar ze verdedigen die niet zo sterk als verwacht zou worden.

Hoewel ze niet agressieve zijn, in sommige gevallen vechten ze wel met elkaar. Ze jagen achter elkaar aan en botsen met hun tegenstander of wisselen slagen uit met hun hoorns. Gevechten kunnen worden beschouwd als een veelvoorkomende doodsoorzaak. Ze komen echter alleen voor als de exemplaren onder stress staan of als de populatie te groot is.

Voeding

Neushoorns zijn herbivoren, daarom voeden ze zich met grassen, fruit, bladeren en waterplanten. Ze gebruiken ook zowel de nachten als de ochtenden om naar voedsel te zoeken, omdat ze de middaghitte koste wat kost proberen te vermijden. Daarnaast drinken ze constant water en zijn ze dol op het likken van stenen met mineralen.

Reproductie van de Indische neushoorn

Deze zoogdieren kunnen zich het hele jaar voortplanten, maar alleen dominante mannetjes hebben het recht om te paren. Het elkaar veroveren lijkt misschien agressief, omdat de aanstaande ouders elkaar rammen alsof het een gevecht is, maar zichzelf nooit ernstig verwonden. Daarbij, wanneer ze klaar zijn, wordt het vrouwtje onderdanig en stemt ze ermee in om bestegen te worden.

De paring van deze soort bestaat uit het mannetje dat het vrouwtje bestijgt voor een periode van tussen de 20 en 75 minuten. In feite gaan ze daarna uit elkaar en hebben ze geen interactie meer met elkaar.

Vanaf hier zal de nieuwe moeder het proces alleen doorstaan, te beginnen met een draagtijd van 480 dagen. Op het moment van geboorte is het kalf ongeveer 120 centimeter lang en weegt het tussen de 60 en 70 kilo.

Daarnaast doet zich ook een fenomeen voor dat imprinting wordt genoemd, waarbij de moeder en het kalf heel dicht bij elkaar komen, waardoor de band tussen de twee wordt versterkt. Ten slotte zal de zelfstandigheid van het kind tussen de 1 en 2 jaar plaatsvinden, afhankelijk van of de moeder opnieuw zwanger wordt of niet.

staat van instandhouding

De International Union for the Conservation of Nature (IUCN) classificeert dit dier als een kwetsbare soort (Engelse link).

In tegenstelling tot de verwachtingen hebben de inspanningen voor natuurbehoud hun vruchten afgeworpen. Dit komt doordat de lokale overheden in India en Nepal vrij streng zijn. Hierdoor herstelde de Indiase neushoornpopulatie zich in slechts een paar jaar van de rand van uitsterven.

Helaas kunnen we niet zeggen dat ze buiten gevaar zijn, omdat hun populatie vaak wordt bejaagd voor hun hoorns. In de populaire cultuur dient de hoorn van dit zoogdier om verschillende ziekten te genezen. Het geldt blijkbaar ook als een krachtig afrodisiacum. Onnodig te zeggen dat dit allemaal ongegronde overtuigingen zijn.

Daarnaast wordt hun leefgebied bedreigd door droogte en landbouw, waardoor niet alles er goed uitziet voor hun toekomst. Het is echter belangrijk om de acties te benadrukken die werden genomen voor hun bescherming. De lokale overheden hebben namelijk kosten noch moeite gespaard en goede resultaten behaald.

Op deze manier hebben we gezien dat het redden van bedreigde diersoorten mogelijk is, dus ook de Indische neushoorn. Het ontbreekt gewoon vaak aan menselijke inzet. Wellicht ook interessant voor jou

Somalische giraf: habitat en kenmerken
My AnimalsLees het op My Animals
Somalische giraf: habitat en kenmerken

De Somalische giraf is een van de grootste landzoogdieren die er bestaan, met een eigenaardige langwerpige nek en een charismatisch uiterlijk.



  • Dinerstein, E. (1991). Sexual dimorphism in the greater one-horned rhinoceros (Rhinoceros unicornis). Journal of Mammalogy72(3), 450-457.
  • Laurie, A. (1982). Behavioural ecology of the Greater one‐horned rhinoceros (Rhinoceros unicornis). Journal of Zoology196(3), 307-341.
  • Tripathi, A. K. (2013). Social and Reproductive Behaviour of Great Indian One-horned Rhino, Rhinoceros unicornis in Dudhwa National Park, UP, India. International Journal of Pharmacy & Life Sciences4(11).
  • Jha, D. K., Kshetry, N. T., Pokharel, B. R., Panday, R., & Aryal, N. K. (2015). A comparative study of some morphological and microscopic identifying features of genuine rhino (Rhinoceros unicornis) horns and fake horns. Journal of Forensic Research6, 315.
  • Jha, D. K., Gupta, S. K., Kshetry, N. T., Panday, R., & Pokharel, B. R. (2017). A pioneer case study on identification of infant Rhinoceros horn. J Forensic Res8(374), 2.
  • Kafley, H., Khadka, M., & Sharma, M. (2009). Habitat evaluation and suitability modeling of Rhinoceros unicornis in Chitwan National Park, Nepal: a geospatial approach. In XIII World Forestry Congress. Buenos Aires, Argentina.
  • Subedi, N., Jnawali, S. R., Dhakal, M., Pradhan, N. M., Lamichhane, B. R., Malla, S., … & Jhala, Y. V. (2013). Population status, structure and distribution of the greater one-horned rhinoceros Rhinoceros unicornis in Nepal. Oryx47(3), 352-360.
  • Sarma, P., Talukdar, B., Sarma, K., & Barua, M. (2009). Assessment of habitat change and threats to the greater one-horned rhino (Rhinoceros unicornis) in Pabitora Wildlife Sanctuary, Assam, using multi-temporal satellite data. Pachyderm46, 18-24.