9 ciekawostek o niedźwiedziach brunatnych

Niedźwiedzie brunatne są najszerzej rozpowszechnionym i najbardziej zróżnicowanym gatunkiem wśród niedźwiedziowatych. Oto kilka interesujących faktów na ich temat.
9 ciekawostek o niedźwiedziach brunatnych

Ostatnia aktualizacja: 29 kwietnia, 2022

Na świecie jest wiele zwierząt łownych, znajdujących się na szczycie łańcuchów pokarmowych lub takich, gdzie niewiele organizmów jest w stanie stawić im czoła. Niedźwiedzie są jednym z nich. Majestatyczne i imponujące ssaki, o dużych rozmiarach i dzikości, która nie budzi wątpliwości. Czy znasz ciekawostki o niedźwiedziach brunatnych?

Niedźwiedzie brunatne noszą naukową nazwę Ursus arctos i należą do rodziny niedźwiedziowatych. Są one szeroko rozpowszechnione w lasach północnej Azji, Europy i Ameryki. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tych kolosalnych stworzeniach, to dobrze trafiłeś, bo oto 9 interesujących aspektów ich życia, których nie możesz przegapić.

Jak wyglądają niedźwiedzie brunatne?

Jak sama nazwa wskazuje, niedźwiedzie brunatne mają brązowe futro, którego poszczególne osobniki różnią się odcieniami. Zwykle mają jaśniejsze nosy i ciemniejsze łapy. Ich głowa jest szeroka, pysk wydatny, uszy małe, ogon krótki, a na każdej kończynie mają 5 palców z niełamliwymi pazurami.

U tych niedźwiedzi występuje dymorfizm płciowy, co oznacza, że samice i samce różnią się pod jakimś względem, w tym przypadku pod względem masy ciała. Dlatego samce są bardziej wytrzymałe niż samice. Na ogół ich waga waha się między 100 a 675 kilogramów, a długość, w zależności od osobnika, może osiągnąć prawie 3 metry.

Niedźwiedź brunatny stoi na dwóch łapach

Ciekawostki o niedźwiedziach brunatnych

Istnieje kilka interesujących faktów z życia tych niedźwiedzi, oto 9 z nich.

1. Istnieje 16 podgatunków

Choć istnieje tylko jeden gatunek niedźwiedzia brunatnego i wydaje nam się, że wszystkie są takie same, w rzeczywistości na ogromnym terytorium, które zajmują, panuje wielka różnorodność. Z tego powodu obecnie uznaje się istnienie 16 podgatunków niedźwiedzi brunatnych, z których każdy ma charakterystyczne cechy, ponieważ mogą się one różnić wielkością, masą ciała i niektórymi aspektami fizycznymi.

2. Są zwierzętami stopochodnymi

Niedźwiedzie brunatne są stopochodne, co oznacza, że podczas chodzenia wykorzystują całą powierzchnią stopy. Cecha ta jest wspólna dla ludzi i zwierząt, takich jak gryzonie, króliki, kangury, szopy, koale i inne. Ta forma ruchu pozwala im też stawać na nogach lub tylnych kończynach.

3. W ich diecie znajduje się wiele roślin

Pomimo swojej wielkości i dzikości, niedźwiedzie brunatne są zwierzętami wszystkożernymi, zjadającymi dużą część roślin wchodzących w skład ich jadłospisu, zwłaszcza wiosną i jesienią. Na niektórych obszarach mogą one żywić się nawet 90 % roślin. Ich dieta obejmuje trawy i inne rośliny zielne. Zjadają również korzenie i owoce, zarówno suche (orzechy laskowe, żołędzie), jak i mięsiste (jabłka, jeżyny, borówki, czereśnie).

Jednak ich dieta jest bardzo zróżnicowana. Są też dobrymi łowcami i wypatrują niektórych ssaków. Mogą też jeść owady i padlinę. Innym ich znanym upodobaniem kulinarnym jest upodobanie do łososia, w niektórych regionach, gdzie ryby te migrują. W ten sposób pokarm ten dostarcza ich organizmowi dużej ilości białka, przy czym nie wymaga prawie żadnych nakładów energetycznych.

4. Hibernują

Kolejną ciekawostką o niedźwiedziach brunatnych jest ich hibernacja. Robią to z powodu niedoboru pożywienia w sezonie zimowym. Zapadają w głęboki sen na około 5 do 6 miesięcy. W tym okresie zmniejszają swój metabolizm, co osiągają dzięki przystosowaniom fizjologicznym.

Przed zapadnięciem w letarg zimowy niedźwiedzie brunatne przechodzą okres hiperfagii, czyli spożywają więcej pokarmu, żeby mieć niezbędne rezerwy odżywcze. W tym okresie mogą zwiększyć swoją wagę nawet o 70%.

Niedźwiedzie brunatne przed hibernacją zjadają trawę i glebę wraz z pożywieniem. Ma to na celu utworzenie swego rodzaju bolusa, który w tym czasie zatyka jelito. Dzięki temu trawienie jest spowolnione, a każdy składnik odżywczy wykorzystany.

5. Spożywają do 40 kilogramów pokarmu dziennie

Jak można się spodziewać, ze względu na swoje rozmiary, niedźwiedzie brunatne muszą zjadać duże ilości pokarmu dziennie, szczególnie przed zapadnięciem w hibernację. W ten sposób mogą pochłonąć nawet 40 kilogramów. Osiąga się to wśród ogromnej różnorodności przekąsek dostępnych w ich zasięgu, co jest imponującym faktem dotyczącym tych ssaków.

6. Niedźwiedzie mają młode co 2 lub 3 lata

Jedną z ciekawostek dotyczących niedźwiedzi brunatnych jest czas, w którym samice mogą się rozmnażać. W przeciwieństwie do samców, noszą one swoje młode w łonie, co wymaga dodatkowego wydatku energetycznego i stanowi większe wyzwanie dla ich przetrwania ze względu na hibernację.

W takiej sytuacji niedźwiedzie mogą potrzebować nawet 2-3 lat, zanim ponownie wydadzą na świat potomstwo. Natomiast w zimie mają młode, karmią je i zapewniają im ciepło, co zwiększa ich wydatki energetyczne. Ponadto opieka rodzicielska trwa przez dwa i pół roku. To pokazuje, jak ciężką pracę wkładają ci niesamowici wojownicy.

7. Są zwierzętami poligamicznymi

Podobnie jak wszystkie inne ssaki, rozmnażają się płciowo. Są poligamiczne, to znaczy, że nie ma tylko jednej pary, zdarzają się nawet przypadki wielokrotnego ojcostwa w tym samym miocie, które może wynosić od 1 do 4 potomstwa, co jest zaskakującym faktem.

8. Mają ograniczony wzrok

Te niedźwiedziowate charakteryzują się tym, że nie widzą zbyt dobrze. Polegają one jednak na innych zmysłach, które są bardziej rozwinięte, takich jak słuch i węch. W ten sposób mogą żerować, co jest kolejnym ciekawym faktem dotyczącym niedźwiedzi brunatnych.

9. W niektórych regionach są one zagrożone wyginięciem

Mimo że ogólny stan ochrony niedźwiedzi jest mało niepokojący, według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody w niektórych rejonach sytuacja jest bardziej krytyczna. Na przykład w regionie śródziemnomorskim gatunek ten jest klasyfikowany jako narażony. Główne zagrożenia to między innymi kłusownictwo, izolacja populacji i zmiana siedlisk.

Niedźwiedź w górach na polanie, ciekawostki o niedźwiedziach brunatnych

Tak więc wspomniane powyżej ciekawostki o niedźwiedziach brunatnych pokazują nam ciekawą i niesamowitą stronę tych groźnych stworzeń, o której być może nie miałeś pojęcia. Zwierzęta, które podczas walki o przetrwanie w zimie wykorzystują zasoby dostępne w ich środowisku i dostosowują swój metabolizm.

This might interest you...
Skutki zmian klimatycznych a kantabryjskie niedźwiedzie
My Animals
Przeczytaj na My Animals
Skutki zmian klimatycznych a kantabryjskie niedźwiedzie

Oprócz czynników, za którymi stoi człowiek, istotny wpływ na przetwanie kantabryjskiego niedźwiedzia brunatnego mają skutki zmian klimatycznych.