Saimiri, najmniejsza małpa z naczelnych

01 Sierpień, 2020
Chociaż wydaje się ci nieszkodliwa ze względu na mały rozmiar, małpa ta ma silny charakter i lepiej ją obserwować z ostrożnej odległości.
 

Saimiri należy do najmniejszej rodziny z naczelnych. Ale jest tak osobliwym i interesującym zwierzęciem, że warto się trochę do niej zbliżyć, aby poznać ją lepiej. Na pewno już umierasz z ciekawości. Cóż, dowiedzmy się, czym charakteryzuje się Saimiri!

Saimiri, wszystko o na temat tej małej małpki

Charakterystyka

Jak wspomniano wcześniej, jest to najmniejsza rodzina z naczelnych, więc jego ciało jest niewielkie, zwykle mierzy od 25 do 35 centymetrów i waży od 500 do 1100 gramów. W przypadku samic rzadko przekraczają 750 gramów.

Masa samców różni się w zależności od pory roku, ponieważ kiedy zbliża się rozmnażanie, gromadzą one wodę i tłuszcz w kończynach, klatce piersiowej i ramionach. To pozwala im skoncentrować się na innych zadaniach i posiadać siły niezbędne do ich wykonania.

Ogon Sajmiri jest bardzo długi, ponieważ to zwierzę nadrzewne. Małpki te żyją na drzewach i przemieszczają się przeskakując z jednego drzewa na drugie. Ich pazury, w przeciwieństwie do innych naczelnych, są płaskie i znajdują się na zakrzywionych szponiastych palcach, co razem ułatwia im swobodne i łatwe poruszanie się między gałęziami drzew.

Saimiri
 

Sajmiri ma krótką futrzaną sierść w odcieniach pomarańczy na tułowiu i kończynach oraz brązowym na ramionach i barkach. Twarz małpki ma zwykle biały lub bardzo jasny kolor, co czyni ją najbardziej widoczną częścią ciała, ponieważ wyróżnia się spośród reszty.

Jej oczy są otoczone małą różową górną powieką, a jej spojrzenie ma intensywną hebanową barwę, w której nie można odróżnić źrenic.

Istnieje co najmniej pięć różnych gatunków małpy Sajmiri, a każdy z nich ma swoje specyficzne cechy. Dziś znamy następujące gatunki :

  • rdzawogrzbieta sajmiri – Saimiri oerstedii
  • Saimiri cassiquiarensis – wenezuelska sajmiri
  • Saimiri macrodon – sajmiri równikowa
  • sajmiri nagoucha – Saimiri ustus
  • Saimiri sciureus – sajmiri wiewiórcza
  • Saimiri boliviensis – sajmiri czarnołbista
  • sajmiri czarna – Saimiri vanzolinii

Co je małpa Saimiri

Małpy sajmiri są wszystkożerne, a ich dieta składa się z owoców i owadów. Mogą również odżywiać się liśćmi, nasionami, kiełkami lub orzechami. Czasami mogą włączyć do swojej diety nawet małe kręgowce, takie jak ptaki lub nietoperze.

Kiedy jednak małpa sajmiri poluje, nie chodzi w kółko w poszukiwaniu ofiary. Raczej obserwuje ofiarę, która nie ma o tym pojęcia, na przykład siedząc na liściu i atakuje bez zbędnych ceregieli. W czysty i krótki sposób.

Zachowanie

Jak powiedzieliśmy wcześniej, wiewiórcza małpa żyje na drzewach, a dzięki ogonowi i kształtowi nóg ma zdolność niemal bezgłośnego przemieszczania się z jednego drzewa na drugie. Zwykle występuje w małych grupach, które obejmują zarówno potomstwo, jak i samice i samców.

 

Mimo że grupy zwykle liczą około dwunastu członków, zdarzały się również przypadki wyjątkowo dużych stad. Z nieznanych powodów sajmiri te tworzą czasem olbrzymie stada liczące nawet 500 małp. Niesamowite! Mamy nadzieję, że nie spotkamy osobiście tak wielkiej grupy!

Sposób komunikacji odbywa się za pomocą różnych dźwięków, a nawet znaków zapachowych. Jeśli zobaczą w pobliżu drapieżnika, zanim uciekną, starają się ostrzec innych głośnym dźwiękiem. Pozostali członkowie grupy doskonale wiedzą, jak odróżnić dźwięk oznaczające niebezpieczeństwo.

Pamiętasz, jak mówiliśmy wcześniej, że w okresie reprodukcji samce gromadzą płyn i tłuszcz w kończynach? Cóż, oprócz powodów praktycznych, samce robią to również w celach „matrymonialnych”. Im grubszy bowiem jest samiec, tym bardziej atrakcyjny będzie dla samic.

Jeśli chodzi o relacje Sajmiri z człowiekiem, małpy te są agresywne, a także zachowują się tak, że można się wystraszyć. Więc na wszelki wypadek najlepiej nie podchodzić zbyt blisko.

To małe zwierzę z dżungli uważane jest ponadto za jedno z najpiękniejszych naczelnych na świecie.

 
  1. Herrera Parra JP, Estrada Cely GE. Patrón de comportamiento de monos ardilla (Saimiri sciureus). CES Med Vet y Zootec. 2012;