Koendu brazylijski: siedlisko, charakterystyka i dieta

Kołnierz koendu szczerzy się tylko w obliczu zagrożenia lub drapieżnika. W rzeczywistości te piórka to zmodyfikowane i stwardniałe włoski, więc reagują również na mechanizmy piloerekcji.
Koendu brazylijski: siedlisko, charakterystyka i dieta
Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Napisane i zweryfikowane przez biolog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez.

Ostatnia aktualizacja: 22 listopada, 2022

Koendu brazylijski to rodzaj gryzonia, który charakteryzuje się kolcami pokrywającymi jego ciało. Wbrew pozorom większość z tych zwierząt doskonale się wspina, a nawet ma ogon zakończony pręcikiem, który poprawia ich przyczepność.

Terminem “Koendu brazylijski” określa się gatunki należące do rodzaju Koendu. Jest to jeden z niewielu obecnie istniejących taksonów, w którym zgrupowane są tak zwane jeżozwierze z Nowego Świata. Czytaj dalej i dowiedz się wszystkiego, co musisz wiedzieć o Koendu brazylijski.

Rozmieszczenie i siedlisko

Tradycyjnie uważa się, że większość współczesnych gatunków koendu występuje w Ameryce Południowej. Jednak dzięki zmianie klasyfikacji taksonomicznej tej grupy można teraz powiedzieć, że przynajmniej jeden gatunek występuje w Ameryce Środkowej i Południowej.

Zwierzęta te zamieszkują różne lasy w Meksyku, Kolumbii, Ekwadorze, Peru, Wenezueli, Argentynie, Boliwii i Urugwaju. Pomimo swojego wyglądu, jeżozwierze te są zwierzętami nadrzewnymi i większość życia spędzają na drzewach.

Cechy fizyczne koendu brazylijskiego

Podobnie jak inne jeżozwierze, koendu brazylijskie ma kilka wydłużonych kolców na grzbiecie. Ponadto, ponieważ pod tą nazwą kryje się kilka gatunków, ich rozmiary wahają się od 45 do 86 centymetrów długości, przy maksymalnej wadze do 16 kilogramów.

Ciało tych ciekawych zwierząt jest uzbrojone w ostre pazury, które pomagają im bronić się i lepiej trzymać się drzew. W rzeczywistości ich palce zostały zredukowane do czterech na każdej stopie, co zapewnia im lepszą stabilność podczas poruszania się po gałęziach.

Ponadto, koendu są znane z posiadania ogona, który pomaga im wspinać się na drzewa. Jednak w wyniku niedawnej zmiany klasyfikacji tej grupy dodano także kilka osobników z krótkim ogonem. Z tego powodu ustalenie podobieństw między wszystkimi gatunkami, które początkowo były uważane za różne, jest skomplikowane.

Gatunki koendu

W rodzaju koendu występuje obecnie około 16 opisanych gatunków. Niektóre z nich są następujące:

  • Koendu bicolor (Coendou bicolor): występuje w Peru, Ekwadorze, Kolumbii, Boliwii i północnej Argentynie.
  • Jeżozwierz (Coendou ichillus): występuje w Ekwadorze, choć istnieją także doniesienia o jego występowaniu w Kolumbii i Peru.
  • Jeżozwierz (Coendou prehensilis): żyje w lasach południowego Meksyku, Argentyny i Urugwaju.
  • Koendu (Coendou quichua): występuje w Andach w Ekwadorze i we wschodnich kordonach Kolumbii.
  • Jeżozwierz (Coendou rufescens): endemiczny dla Kolumbii.

Zachowanie

Jeżozwierze w Nowym Świecie są zwykle nocne i żyją samotnie lub w parach. Jednak zimą niektóre gatunki grupują się, aby utrzymać ciepło i przetrwać. Podobnie, mimo że są zwierzętami nadrzewnymi, często odwiedzają skaliste lub zakrzewione obszary swojego siedliska.

Dieta koendu

Dieta koendu opiera się głównie na spożywaniu substancji roślinnych (roślinożercy). Nie ogranicza ich to jednak, ponieważ często jedzą nasiona, korzenie, liście, owoce, trawy, kwiaty, orzechy, owady, a nawet niektóre małe gady. Dzięki temu są bardzo dobrze przystosowane do warunków środowiska, w którym żyją.

Ponadto, ponieważ niektóre pola uprawne znajdują się w pobliżu obszaru występowania koendu, widziano je również kradnące jedzenie z plantacji. Dlatego w niektórych przypadkach są one postrzegane jako gatunki szkodników, które wpływają na produkcję rolną.

Jeżozwierz, koendu brazylijski

Jak widzisz, koendu to ciekawe zwierzę, które kryje w sobie kilka ciekawostek dotyczących jego biologii. Poza swoim specyficznym wyglądem jest podstawowym członkiem ekosystemu. Brakuje jednak informacji o ich historii naturalnej i populacjach, co utrudnia wykrycie zagrożeń, na jakie narażona jest ta grupa.

To może Cię zainteresować ...
Różnice między jeżem i kretojeżem
My Animals
Przeczytaj na My Animals
Różnice między jeżem i kretojeżem

Zrozumienie różnic między jeżem a kretojeżem jest niezbędne, aby zapewnić im odpowiednią opiekę. Poznaj bliżej te niezwykłe stworzenia.



  • Ramírez-Chaves, H. E., Romero-Ríos, C., Henao-Osorio, J. J., Franco-Herrera, J. P., & Ramírez-Padilla, B. R. (2020). Notes on the natural history of the Stump-tailed Porcupine, Coendou rufescens (Rodentia, Erethizontidae), in Colombia. Neotropical Biology and Conservation, 15, 471.
  • Tirira, D. (2016). Coendou rufescens. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T7010A22213241. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-2.RLTS.T7010A22213241.en.
  • Gorog, T. and P. Myers. (2000). “Erethizontidae” (On-line), Animal Diversity Web. Recuperado el 18 de noviembre del 2022, disponible en: https://animaldiversity.org/accounts/Erethizontidae/
  • Voss, R. S., Hubbard, C., & Jansa, S. A. (2013). Phylogenetic relationships of New World porcupines (Rodentia, Erethizontidae): implications for taxonomy, morphological evolution, and biogeography. American Museum Novitates, 2013(3769), 1-36.
  • Chebez, J. C. (2008). Guía de mamíferos de América del Sur. Mastozoología neotropical, 15(1), 155-157.