Zachowanie wróbli

Zrozumienie zachowania wróbli jest kluczową częścią ich ochrony. Tutaj możesz lepiej poznać tego kultowego ptaka.
Zachowanie wróbli

Ostatnia aktualizacja: 29 grudnia, 2021

Te małe wróblowate cieszą oczy i uszy gdziekolwiek się pojawią. W rzeczywistości, stosunkowo łatwo jest obserwować zachowanie wróbli w miastach, ponieważ są to ptaki, które są bardzo blisko nas. Parki, ogrody, a nawet tarasy barów mogą być świetnymi miejscami do nauki.

Jednak liczba wróbli zmniejsza się z roku na rok i nie wydaje się, aby sytuacja uległa poprawie. Podstawową częścią ochrony przyrody jest zrozumienie etologii gatunku, więc tutaj możesz dowiedzieć się wszystkiego na ten temat. Nie przegapcie tego.

Cechy fizyczne wróbli

Wróble domowe (Passer domesticus) są ptakami z rodziny Passeridae pochodzącymi z Eurazji i Afryki Północnej, chociaż zostały one wprowadzone do większości obu Ameryk, Afryki Południowej i wschodniej Oceanii. Jest gatunkiem bardzo pospolitym na terenach miejskich i dobrze toleruje obecność człowieka.

Są to małe ptaki z chromatycznym dymorfizmem płciowym. Samce mają czarną plamę na piersi, która sięga aż do podstawy dzioba, który również staje się czarny w okresie godowym. Grzbiet jest brązowy z białym pasem na skrzydłach i kilkoma czarnymi piórami.

Dwa wróbelki

Ruch wróbli jest charakterystyczny: nie potrafią chodzić, więc muszą robić małe podskoki, aby poruszać się po ziemi.

 

Zachowanie wróbli podczas rozrodu

Wróble mogą rozmnażać się przez cały rok, jeśli dostępna jest wystarczająca ilość pożywienia. W każdym razie sezon reprodukcyjny koncentruje się między miesiącem wiosennym a letnim, kiedy warunki klimatyczne są stabilne.

Zachowanie wróbli w zakresie rozrodu jest głównie monogamiczne, chociaż samice wykazują styl poliandriczny (rozmnażają się z kilkoma samcami) w sytuacjach, gdy nie mają partnera i są płodne. Poligynię (rozmnażanie z kilkoma samicami) obserwowano również u samców przed znalezieniem partnera, z którym można by się ustatkować.

Zaloty

Konkurencja między samcami w okresie lęgowym jest bardzo ostra. Podczas gdy oni prezentują swoje trzepotanie i płomienny śpiew,  samice starannie wybierają, które z nich chcą się połączyć.

Miejsce piersiowe samca rozszerza się w sezonie lęgowym i pokazuje to samicy skacząc przed nią i wypinając klatkę piersiową. Macha też ogonem, rozkłada skrzydła, dyga i obraca się z boku na bok, aby się pokazać.

Samce z największymi plamami na piersiach uczestniczą w pokazach grupowych, aby odróżnić się od mniej rzucających się w oczy rywali.

Gniazdowanie i składanie jaj

To właśnie samiec jest odpowiedzialny za wybór miejsca na gniazdo i jego przygotowanie. Do tego celu wybiera najczęściej dziuple w drzewach i budynkach, ale w razie potrzeby może też założyć gniazdo na gałęzi. Podczas jej budowy samce zbierają pióra, papier, liście i gałązki.

Zaobserwowano, że niektóre pary wróbli pasożytują wzajemnie na swoich gniazdach, składając w nich jaja.

Kiedy samica złoży jaja – od 1 do 9 – oboje rodzice na zmianę będą je wykluwać i karmić swojego partnera. Kiedy pisklęta wyklują się w wieku 3 tygodni, opieka będzie również wspólna. Rodzice karmią je owadami przez około 2 tygodnie, po czym młode wylatują z gniazda.

Zachowanie żywieniowe

Styl karmienia wróbli jest oportunistyczny, ponieważ w dużej mierze zależy od różnorodności pokarmu, który je otacza. Chociaż kształt ich dziobów wskazuje, że są to ptaki ziarnożerne, w rzeczywistości w sezonie lęgowym żywią się wszystkożernymi i prawie owadożernymi.

W ekosystemach wiejskich ich dieta składa się z nasion do 80%. Przeciwnie, w miastach ptaki te są znacznie bardziej generalistami, ponieważ wykorzystują resztki pokarmu ludzi. Istnieją inne różnice w zachowaniu wróbli w zależności od obszaru, na którym żyją. Podkreślamy następujące:

  1. Na terenach wiejskich i na otwartych polach spędzają mniej czasu na żerowaniu, ponieważ występuje większa obecność drapieżników.
  2. W obszarach miejskich wróble nie boją się próbować nowych pokarmów i podejmować większe ryzyko niż na wolności. Mieszkając na wsi są bardziej neofobiczni

Zachowanie wróbli w sferze społecznej

Wróble prowadzą osiadły tryb życia, to znaczy przebywają cały rok w tym samym regionie. Często zdarza się, że szukają pożywienia na ziemi nawet zimą, kiedy brakuje jedzenia, a pogoda je karze.

Wróble bardzo ze sobą współzawodniczą, czy to o pożywienie, partnerkę, czy o miejsca do odpoczynku lub gniazdowania.

Są to ptaki stadne, które mogą tworzyć duże stada, a nawet kojarzyć się z innymi ptakami, takimi jak szpaki. Ponadto w grupach wróbli ustalana jest hierarchia między samcami na podstawie ich zachowania i cech fizycznych (takich jak plamka na piersi).

W ciągu dnia stada rozchodzą się w poszukiwaniu pożywienia, ale nocą ponownie gromadzą się w kryjówkach (zwykle na drzewach liściastych). Mają tendencję do tworzenia świetnego szumu, dopóki wszyscy nie zbierają się, aby odpocząć.

Zachowanie wróbli w niewoli

Będąc ptakami nieudomowionymi, zachowanie wróbli nie zmienia się nadmiernie w niewoli. Obserwacje okazów uratowanych lub zmuszonych do życia jako zwierzęta domowe wykazały następujące osobliwości:

  1. W niewoli wróble mogą żyć do 13 lat.
  2. Wołają znacznie więcej niż w wolności.
  3. Wróble łatwo rozmnażają się w niewoli, jeśli mają zapewnione odpowiednie warunki.
  4. Samice częściej szukają więcej niż jednego samca do reprodukcji.
  5. Neofobia i walki między osobnikami są częstsze między wróblami żyjącymi razem w zamkniętej przestrzeni.

Stan ochrony wróbli

Wróble to ptaki ściśle związane z działalnością człowieka. Jednak jego europejska populacja spada z roku na rok. Chociaż na całym świecie nie ma obaw, na niektórych obszarach ptaki te zaczynają być zagrożone.

Spadek w Hiszpanii, według danych z programu SEO/BirdLife SACRE za 2017 r., wynosi 12,5%.

Zagrożenia, z jakimi borykają się wróble, różnią się w zależności od obszaru, na którym przebywają. Podkreślamy następujące:

  • Miasta i tereny zurbanizowane: głównymi zagrożeniami dla tych wróblowatych są ograniczenie terenów zielonych, na których mogą gniazdować, zanieczyszczenie i wprowadzenie gatunków inwazyjnych (takich jak papuga argentyńska).
  • Obszary wiejskie i dzikie: stosowanie pestycydów, intensyfikacja agrarna i opuszczanie wiosek to główne zagrożenia dla wróbli.
Dwa wróble

 

Paradoksalne jest to, że obecność człowieka jest dla wróbli zarówno źródłem ochrony, jak i zagrożenia. W 2019 r. , w trakcie ograniczania COVID-19, liczba wróbli wzrosła w miastach, a zmalała na terenach wiejskich. Pomimo tego, nadal istnieje potrzeba zrównoważonego współistnienia tych niesamowitych ptaków z nami.

This might interest you...
8 znaków, że ptak umrze
My Animals
Przeczytaj na My Animals
8 znaków, że ptak umrze

Znaków wskazujących, że ptak umrze, jest wiele. Tutaj przedstawiamy najbardziej charakterystyczne, dzięki czemu dowiesz się, jak działać.