5 ciekawych faktów o suhaku stepowym

Suhak stepowy jest doskonałym przykładem zniszczeń, jakie może spowodować człowiek, ale także ogromnych wysiłków ludzi na rzecz ochrony naszej planety.
5 ciekawych faktów o suhaku stepowym
Sara González Juárez

Napisane i zweryfikowane przez psycholog Sara González Juárez.

Ostatnia aktualizacja: 06 listopada, 2022

W tym miejscu należy przedstawić kilka interesujących faktów o suhaku stepowym – zwierzęciu, które jest jednocześnie rzadkie i krytycznie zagrożone. Jest to jedno z tych stworzeń, które pomimo tego, że jest mniej lub bardziej znane, nie jest tak dobrze znane jak inne zagrożone gatunki, co oznacza pominięcie pierwszego kroku do obudzenia chęci jego ochrony.

Dlatego poniżej znajdziesz krótkie podsumowanie jego biologii i 5 zaskakujących faktów. Nie przegap niczego, bo na Ziemi są zwierzęta, które mogą cię zdziwić: trzeba tylko trochę poszukać.

Biologia suhaka stepowego

Zanim przejdziemy do ciekawych faktów o suhaku stepowym, poznajmy lepiej ten gatunek. Nazwa naukowa to Saiga tatarica. Jest antylopą cetartiodaktylową należąca do rodziny wołowatych i do rodzaju suhaków.

Jego najbardziej rzucającą się w oczy cechą jest duża głowa, która kończy się zwisającym nosem podobnym do tego u tapira, czyli proboscis. Ponieważ żyją w suchych stepach i półpustyniach, ten typ nosa pomaga zapobiegać przedostawaniu się kurzu i brudu do ich dróg oddechowych.

Suhaki stepowe mają prawie półtora metra długości i około 60-80 centymetrów wysokości w kłębie.

Samce i samice odróżnia obecność rogów, ponieważ tylko one je mają. Z drugiej strony, podczas gdy samice dojrzewają płciowo w wieku 7-8 miesięcy, samce dojrzewają płciowo w wieku 2 lat. Gdy nie ma sezonu rozrodczego, grupy składają się z 30-40 osobników, ponieważ w tym czasie organizują się w haremy, w których samiec monopolizuje kilka samic.

5 ciekawostek o suhaku stepowym

Teraz, gdy znasz już to zwierzę trochę lepiej, przyjrzyjmy się kilku ciekawostkom o antylopach sajgonkach, które uzupełnią te informacje. Nie przegap niczego, bo zawsze jest coś, co warto wiedzieć.

1. Samce nie jedzą nic podczas sezonu rozrodczego

Gdy nadchodzi sezon godowy, stado dzieli się na haremy składające się z 5-10 samic połączonych z jednym samcem. Samce poświęcają całą swoją energię na obronę przed innymi samcami, walcząc gwałtownie i nic nie jedząc. Ten brak pożywienia w połączeniu z dużym wysiłkiem powoduje, że śmiertelność samców po sezonie lęgowym wzrasta do 80-90%.

2. Żywią się ponad 100 różnymi gatunkami roślin

Suhak stepowy jest ścisłym roślinożercą, żywiącym się wyłącznie materią roślinną. Chociaż najczęściej spożywanymi roślinami są trawy, cyprysiki, słone krzewy, sagowce i porosty stepowe, pożywienie w ich środowisku bywa rzadkie. Dlatego każda roślina wokół niego może służyć jako pokarm.

3. Inspirował postacie fikcyjne

Jednym z ciekawszych faktów dotyczących suhaka stepowego, o której ogół społeczeństwa zazwyczaj nie wie, jest fakt, że w serialach i filmach występują postacie inspirowane tym zwierzęciem. Dwa najbardziej znane to Alf, kosmita z serialu z lat 80. oraz Watto z sagi Star Wars. Jak widać, natura stanowi podstawę dla najdzikszej wyobraźni.

4. Krytycznie zagrożone

To zwierzę, które kiedyś zajmowało prawie całą Azję Środkową, jest obecnie zredukowane do 4 głównych populacji: Mongolia (uważana za podgatunek, Saiga tatarica mongolica), Kazachstan, Rosja i Uzbekistan. Na Ukrainie i w Chinach jest uważany za wymarły.

Gatunek ten stoi w obliczu wielu zagrożeń. Najważniejsze z nich to:

  • Kłusownictwo. Mimo że w latach 90. gatunek ten został już wpisany do załącznika I CITES i uznany za chroniony, kłusownictwo nadal uszczupla jego populację. Jego rogi są uważane za bardzo cenne w tradycyjnej medycynie chińskiej do leczenia chorób reumatycznych i serca.
  • Brak samców. Polowanie na rogi w połączeniu ze śmiertelnością w okresie lęgowym spowodowało, że samców jest tak mało, że wskaźnik urodzeń spada z roku na rok, co spowalnia odbudowę gatunku.
  • Epidemie. W 2015 r. bakteria Pasteurella multocida stała się zjadliwa i zabiła ponad 200 000 zwierząt w Kazachstanie. Ponadto choroba przenoszona przez zwierzęta gospodarskie w gospodarstwach w Mongolii zabiła również około 90 000 sajgonek.
  • Zniszczenie ich siedlisk. Ciągła ekspansja człowieka w zakresie hodowli zwierząt zajęła znaczną część terytorium antylop, wyczerpując ich zasoby i zakłócając ich szlaki migracyjne.
  • Drapieżnictwo. Wilk jest głównym drapieżnikiem suhaków stepowych. W kontekście, w którym natura jest zrównoważona bez działań człowieka, liczba ofiar spowodowanych przez te psowate nie powinna wpływać na populację, ale w dodatku do tego, co już zostało uszczuplone, stanowi zagrożenie.

5. Wciąż jest nadzieja

Suhak stepowy w stadzie. Ciekawe fakty o suhaku stepowym.

Choć po przeczytaniu poprzedniego rozdziału pewnie kręcisz głową, ostatnią ciekawostką na temat suhaka stepowego jest fakt, że praca nad odtworzeniem gatunku jest herkulesowa. Stopa odzysku z 2021 roku, wynosi średnio 38%.

Tak więc, chociaż wciąż jest wiele do zrobienia, możliwe jest, że ludzie pracujący nad odzyskaniem tego gatunku odniosą sukces, jeśli będą kontynuować swoje wysiłki. Wspierajmy je i uczestniczmy we wszystkich akcjach na rzecz ochrony przyrody.

To może Cię zainteresować ...
Nowe gatunki żab nadrzewnych odkryte w Oceanii
My Animals
Przeczytaj na My Animals
Nowe gatunki żab nadrzewnych odkryte w Oceanii

Dwa nowe gatunki żab nadrzewnych zostały odkryte w lasach kontynentu Oceanii. Dowiedz się w tym artykule, kim oni są.



  • Orynbayev, M., Sultankulova, K., Sansyzbay, A., Rystayeva, R., Shorayeva, K., Namet, A., … & Kock, R. (2019). Biological characterization of Pasteurella multocida present in the Saiga population. BMC microbiology19(1), 1-10.
  • Milner-Gulland, E.J.2021. Saiga tatarica (Green Status assessment). The IUCN Red List of Threatened Species 2021: e.T19832A1983220221.Accessed on 31 October 2022.
  • IUCN SSC Antelope Specialist Group. 2018. Saiga tataricaThe IUCN Red List of Threatened Species 2018: e.T19832A50194357. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2018-2.RLTS.T19832A50194357.en. Accessed on 31 October 2022.
  • Saiga tatarica (saiga). (s. f.). Animal Diversity Web. Recuperado 31 de octubre de 2022, de https://animaldiversity.org/accounts/Saiga_tatarica/