Ciekawostki o dzwonniku białym

Dzwonnik biały zawdzięcza swoją nazwę temu, że jego wokalizacja przypomina dźwięk dzwonka. W rzeczywistości jest on zazwyczaj wykonywany w równych sekwencjach, co sprawia, że brzmi jak typowe "ding-dong".
Ciekawostki o dzwonniku białym
Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Napisane i zweryfikowane przez biolog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez.

Ostatnia aktualizacja: 05 listopada, 2022

Dzwonnik biały to niesamowity ptak, którego częściej się słyszy niż widzi. Choć ma charakterystyczną budowę ciała, jego wokalizacja jest tak głośna i niepowtarzalna, że łatwo go rozpoznać po samym słuchaniu. Oczywiście, ma ograniczone rozmieszczenie i jest trudny do znalezienia, więc jest wiele dodatkowych ciekawostek, które mało kto wie o dzwonniku białym.

Naukowa nazwa tego gatunku to Procnias albus. Należy do rodziny Contingidae, jednej z najbardziej kolorowych i spektakularnych grup ptaków na świecie. Czytaj dalej i odkryj więcej ciekawostek o dzwonniku białym.

Jak wygląda dzwonnik biały?

Ten ptak jest średniej wielkości i osiąga 28 centymetrów długości. Wykazuje wyraźny dymorfizm płciowy– samce mają białe upierzenie, a samice ciemniejsze, oliwkowo-zielone. Ponadto samce mają małą, elastyczną brodę wyrastającą z górnej części dzioba, która zwisa w dół i sięga prawie do piersi.

Dzwonnik biały jest endemitem w Ameryce Południowej i występuje od Brazylii po Gujanę Francuską i Wenezuelę. Żyje na dużych wysokościach, więc jego siedlisko jest ograniczone do koron drzew i lasów.

Mało znane fakty o dzwonniku białym

Choć jest to gatunek niepowtarzalny, rzadko można go spotkać w jego zasięgu. Z tego powodu istnieje kilka interesujących faktów na temat białego dzwonnika, o których większość ludzi nie wie. Wśród najciekawszych są następujące.

1. Ma najgłośniejszy głos ze wszystkich ptaków

Przez długi czas bławatowiec krzykliwy (Lipaugus vociferans) był uważany za ptaka o najgłośniejszym głosie (116 decybeli wagi). Jednak ostatnie badania opublikowane w czasopiśmie Current Biology wspomina, że dzwonnik biały ma pieśń o mocy 125 decybeli ważonych, co znacznie przewyższa moc bławatowca krzykliwego.

2. Wykorzystuje swój śpiew do komunikowania się z innymi osobnikami w pobliżu

Chociaż śpiew dzwonnika białego można usłyszeć z odległości kilku metrów, gatunek ten wykorzystuje go do komunikowania się z osobnikami znajdującymi się w pobliżu. Uważa się, że takie zachowanie może powodować kumulację uszkodzeń uszu, ponieważ dźwięk jest tak głośny, że wpływa na słuch.

Chociaż nie wiadomo jeszcze, dlaczego tak się dzieje, możliwe, że jest to odpowiedź na proces selekcji seksualnej. W tym sensie samice są skłonne uszkodzić swoje uszy, aby wybrać odpowiedniego partnera i odziedziczyć najbardziej atrakcyjne cechy dla swojego potomstwa.

3. Mają ogromny dziób

Dziób białego dzwonnika nie wydaje się różnić od dzioba innych ptaków. Jest jednak nieco większy w stosunku do swojego ciała. Ta cecha jest niezbędna dla gatunku, ponieważ pozwala mu na uzyskanie lepszego rezonansu dla jego wokalizacji.

4. Połyka owoce w całości jako pokarm

Gatunek ten wykazuje duże upodobanie do jedzenia różnych rodzajów owoców. Jednak wbrew pozorom połyka pokarm w całości dzięki dużemu rozmiarowi dzioba. Najwyraźniej nie wyrządza to ptakowi żadnej szkody, ale jest to jedna z najbardziej osobliwych osobliwości białego dzwonka.

5. Jego populacja wydaje się zmniejszać

Ponieważ środowisko życia tego ptaka ogranicza się do koron drzew, ludzie rzadko mają okazję do bliskich spotkań z nim. Z tego powodu uważano, że jego populacja jest stabilna i w dużej mierze niezagrożona. Jednak podejrzenie, że Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody podejrzenie, że gatunek ten może zmniejszyć swoją populację o 25% w ciągu najbliższych trzech pokoleń.

Dzwonnik biały

Jak widzisz, dzwonnik biały to niesamowity gatunek, który kryje w sobie kilka ciekawostek dotyczących jego biologii. Niewiele wiadomo o jego historii naturalnej, więc może skrywać jeszcze inne imponujące tajemnice.

To może Cię zainteresować ...
Dzwonnik nagoszyi: charakterystyka, środowisko i ciekawostki
My Animals
Przeczytaj na My Animals
Dzwonnik nagoszyi: charakterystyka, środowisko i ciekawostki

Dzwonnik nagoszyi jest uważany za najgłośniej śpiewającego ptaka na świecie. Jego moc jest podobna do startu samolotu.



  • BirdLife International. 2016. Procnias albus. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22700957A93806627. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22700957A93806627.en.
  • Hudson, E. J., & Price, T. D. (2014). Pervasive reinforcement and the role of sexual selection in biological speciation. Journal of Heredity, 105(S1), 821-833.
  • de Dantas, S. M., de Miranda, L. S., Ravetta, A. L., & Aleixo, A. (2017). A new population of the White Bellbird Procnias albus (Hermann, 1783) from lowland southern Brazilian Amazonia, with comments on genetic variation in bellbirds. Revista Brasileira de Ornitologia, 25(1), 71-74.
  • Podos, J., & Cohn-Haft, M. (2019). Extremely loud mating songs at close range in white bellbirds. Current Biology, 29(20), R1068-R1069.