Czym są kariamy i gdzie żyją?

Ptaki są symbolem elegancji i piękna. W naturze są one tak różne od siebie, jak piękne są w swojej autentyczności.
Czym są kariamy i gdzie żyją?

Ostatnia aktualizacja: 08 czerwca, 2022

Kariamy to wspólna nazwa dla rodziny Cariamidae, rodziny ptaków neognatycznych. Obecnie występują w niektórych krajach Ameryki Południowej.

Ta rodzina jest powszechnie używana jako punkt odniesienia przy identyfikacji ptaków. Z tych powodów poniżej zostaną omówione różne aspekty dotyczące kariamów.

Czym są kariamy?

Kariamy lub dwuczuby to ptaki występujące w Ameryce Południowej, które mają tylko dwa reprezentatywne gatunki. Są to Cariama cristata i Chunga burmeisteri.

Oba gatunki nie są jednakowo zbadane, a najlepiej poznany jest Cariama cristata. Badania dotyczące obu gatunków pochodzą z początku XX wieku.

Również szkielety członków tej rodziny są obecnie wykorzystywane w badaniach porównawczych. Ułatwia to rozróżnienie rodzin tych ptaków.

Cechy fizyczne

Gatunek ten osiąga 90 cm długości i waży około 1,5 kg. Jeśli chodzi o kształt ciała, to mają wydłużone nogi w różnych kolorach dla każdego gatunku.

Natomiast w części głowowej mają krótki dziób podobny do dzioba sokoła. Ponadto na głowie mają kędzierzawy, kępkowaty grzebień, a przed oczami długie pióra.

W przeciwieństwie do wydłużonych nóg, ogona i szyi, ich skrzydła są krótkie, podobnie jak palce. Nie ma wyraźnego dymorfizmu płciowego między tymi dwoma gatunkami.

Kariamy


Siedlisko i rozmieszczenie

Oba gatunki występują zwykle w lasach klasyfikowanych jako “Chaco”. Lasy te są typowe dla regionu Gran Chaco w Argentynie.

Ze względu na jałowy klimat jest to region praktycznie niezamieszkany przez ludzi. Dzięki temu jest bardzo bogaty w faunę i florę, na którą składają się sawanny i lasy.

Jeśli chodzi o położenie Gran Chaco, to znajduje się ono pomiędzy trzema krajami: Argentyną, Paragwajem i Boliwią.

Pożywienie

Ci dzienni łowcy są wszystkożerni i mają bardzo zróżnicowaną dietę. Ich pożywienie to małe ssaki, gady, owoce i warzywa.

Potrafią łapać węże, choć nie odróżniają jadowitych od niejadowitych. Ponadto, choć mogłoby się wydawać, że tak jest, ptaki te nie są odporne na jad węży.

Jeśli chodzi o technikę polowania, to polują w parach lub samotnie. Ich strategia polega na prześladowaniu, a gdy zostaną schwytane, uderzają nimi o ziemię lub skały, zanim je połkną.

Zachowanie

W ciągu dnia kariamy spędzają większość dnia na ziemi. Jednak w nocy siadają na drzewach, gdzie śpią do następnego dnia.

Innym ciekawym szczegółem jest to, że te gatunki mają tendencję do uciekania, a nie latania, kiedy są przestraszone. Stwierdzono, że są dość szybkie, osiągając prędkość do 60 km/h.

Ponadto, mimo że są klasyfikowane jako gatunek samotniczy, zwykle śpiewają po dwa lub więcej osobników w grupie. Zwykle raczej się go słyszy niż widzi, gdyż jego śpiew sięga kilku kilometrów.

Jego śpiew jest bardzo charakterystyczny dzięki powtarzaniu “kle kle”. Mają też tendencję do śpiewania w chórze, odpowiadając sobie potężnymi, opadającymi dźwiękami.

Śpiew wydaje się być związany z oznaczaniem i obroną terytorium. Młode osobniki potrafią śpiewać już w wieku trzech tygodni, a podczas fizycznych sporów również śpiewają.

Status ochronny

Żaden z gatunków obu rodzajów nie jest zagrożony. Dlatego zostały sklasyfikowane jako niezagrożone.

Gatunki kariamów

Dwa najbardziej reprezentatywne gatunki z rodziny Cariamidae to Cariama cristata i Chunga burmeisteri. Z tego powodu te dwa kariamy zostaną omówione.

Cariama cristata

Jednym z najbardziej znanych gatunków jest chuń czerwononogi, znany jako Cariama cristata. To zwierzę pochodzi z Argentyny, gdzie można je zobaczyć w różnych parkach naturalnych.

Badania, które koncentrują się na tym gatunku, dotyczą zarówno zwierząt żyjących na wolności, jak i w niewoli. Dzięki temu można było dowiedzieć się nieco więcej o jego zachowaniu, np. o jego stereotypach w niewoli.

Chunga burmeisteri

Chociaż należy do innego rodzaju i jest określa się jako Chunga burmeisteri, to tak naprawdę nazywana jest czunią czarnonogą. Bardzo przypomina chuńca czerwononogiego.

Jest jednak mniejszy i wyróżnia się pewnymi cechami budowy. Jeśli chodzi o jego ubarwienie, to zwykle jest ono brązowawe, od jasnego do ciemnego.

Obecnie istnieje niewiele badań poświęconych temu gatunkowi. Dlatego znane są tylko ogólne cechy charakterystyczne, ale nie szczegóły.

Można stwierdzić, że te typowe dla lasów gatunki są wytrzymałe i nieszczególnie lotne. Ponadto mają potężny śpiew, który odróżnia je od innych ptaków.

Oba gatunki są obecnymi przedstawicielami tej grupy ptaków, kariamów. I tak jak inne zwierzęta, mają swoje zachowania, które czynią je wyjątkowymi.

To może Cię zainteresować ...
Czy wiesz, które ptaki przynoszą szczęście?
My Animals
Przeczytaj na My Animals
Czy wiesz, które ptaki przynoszą szczęście?

Na przestrzeni historii wiele zwierząt kojarzono z legendami i przesądami. Bociany to ptaki, które miały w tym przypadku największe szczęście.