8 cech charakterystycznych nietoperzy owocożernych

Zwierzęta te są również nazywane latającymi lisami, ze względu na ich pomarańczowe futro i powierzchowne podobieństwo, ale nie są one spokrewnione z żadnym psowatym.
8 cech charakterystycznych nietoperzy owocożernych

Ostatnia aktualizacja: 08 lipca, 2021

Nietoperze często mają bardzo niezasłużoną złą reputację. Znane są jako szkodliwe stworzenia, które przy najmniejszej okazji próbują ukraść krew innych istot, ale to nie może być dalsze od prawdy. Większość nietoperzy nie żywi się krwią, a wiele z nich jest wręcz owocożernych.

Nietoperze to bardzo zróżnicowana grupa, która przystosowała się do różnych sposobów odżywiania i życia. Aby zilustrować tę różnorodność, poniżej przedstawiamy kilka uderzających cech jednej z najbardziej niezwykłych grup nietoperzy: nietoperzy owocożernych.

8 interesujących cech nietoperzy owocożernych

Zwierzęta te różnią się diametralnie od wyobrażeń o nietoperzach, jakie zazwyczaj mamy w świecie hiszpańskojęzycznym. W dalszej części artykułu przedstawiamy kilka ciekawostek.

1. Mega nietoperze lub mikro nietoperze

Nietoperze można podzielić na 2 główne grupy. Obaj przedstawiciele potrafią latać i pochodzą od wspólnego przodka, ale przyjęli radykalnie odmienne strategie ewolucyjne.

Najbardziej typowe i dobrze znane to mikro nietoperze. Są to zazwyczaj bardzo małe zwierzęta, nocne i prawie ślepe. Są one również najliczniejsze, stanowiąc około 85 % gatunków.

Nietoperze owocożerne

Do drugiej grupy należą nietoperze owocożerne, tzw. mega nietoperze. W szczególności tworzą rodzinę Pteropodidae, z około 197 opisanymi gatunkami.

2. Największe nietoperze

Latające lisy to największe istniejące nietoperze. Wśród nich wyróżnia się filipiński nietoperz Acerodon grzywiasty (Acerodon jubatus), który jest uważany za największy ze wszystkich. To zwierzę jest w stanie osiągnąć prawie 30 centymetrów długości, 1,70 metra rozpiętości skrzydeł i 1,5 kilograma wagi.

Innymi olbrzymimi przedstawicielami tej grupy są: Rudawka duża (Pteropus neohibernicus) i Rudawka wielka (Pteropus medius), które osiągają wagę zbliżoną do Acerodona grzywiastego, ale mają mniejszą rozpiętość skrzydeł.

3. Nietoperze dzienne

Choć wiadomo, że nietoperze są aktywne tylko w nocy, nie dotyczy to wszystkich. Większość nietoperzy owocożernych jest nocna lub zmiennocieplna, ale niektóre gatunki są głównie dzienne. Gatunki te zamieszkują wyspy, więc postawiono hipotezę, że ich nietypowe zwyczaje wynikają z mniejszej obecności drapieżników.

4. Mają dobry wzrok

Mini nietoperze mają bardzo słaby wzrok i polegają na echolokacji, aby poruszać się i znaleźć pożywienie. Z drugiej strony, mega nietoperze mają dość duże i rozwinięte oczy, co daje im dość zaawansowane możliwości widzenia, zwłaszcza w ciemności.

Większość nietoperzy owocożernych nie jest w stanie używać echolokacji, więc do badania swojego otoczenia używają wzroku i węchu, który również jest wysoko rozwinięty.

5. Przestrzegają diety wegetariańskiej

Pomimo dużych rozmiarów i ostrych zębów, te latające ssaki są całkowicie nieszkodliwe. Jego dieta składa się głównie z wszelkiego rodzaju materii roślinnej.

Niektóre gatunki żywią się liśćmi, a inne kwiatami, a nawet nektarem, ale duża ich liczba spożywa głównie owoce, które lokalizują dzięki doskonałemu zapachowi.

Jako zwierzęta endotermiczne i latające muszą spożywać duże ilości pożywienia, aby utrzymać ich wysoki metabolizm. Niektóre gatunki mogą spożywać co noc w owocach 2,5-krotność swojej wagi.

6. Zwierzęta ogrodowe

Wiele nietoperzy pełni bardzo ważne funkcje w ekosystemach. Dotyczy to również nietoperzy owocożernych, głównie z powodu ich zwyczajów żywieniowych.

Podczas żerowania na owocach nietoperze połykają nasiona, które przechodzą przez przewód pokarmowy i wraz z odchodami wydalane są daleko od miejsca, w którym zwierzę się pożywiło. Sprzyja to wzrostowi nowych roślin i pomaga w regeneracji lasów. Odżywiając się nektarem, mogą również pełnić funkcję zapylaczy.

7. Zwierzęta te są istotami społecznymi

Podobnie jak inne nietoperze, zwierzęta te są bardzo towarzyskie. Nietoperze owocożerne żyją zazwyczaj w dużych koloniach, liczących nawet kilkaset osobników, z którymi nawiązują szereg złożonych relacji.

W tym celu ssaki te komunikują się za pomocą wokalizacji, których uczą się od innych członków kolonii, gdy są młode. Różne kolonie nietoperzy mogą rozwijać różne dialekty.

8. Gdzie żyją nietoperze owocożerne?

Mega nietoperze zamieszkują tylko tropikalne lub subtropikalne strefy Starego Świata. Zwierzęta te są szeroko rozpowszechnione w Afryce, Azji, Australii oraz na wyspach Oceanu Spokojnego i Indyjskiego.

Większość nietoperzy owocożernych wisi na gałęźiach

Są one ściśle związane z wszelkiego rodzaju ekosystemami leśnymi, ponieważ ich pożywienie i odpoczynek zależą od drzew. Niektóre gatunki używają również jaskiń lub klifów do spania, a populacje australijskie tworzą ostatnio kolonie na obszarach miejskich.

Według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody i Jej Zasobów (IUCN) 70 spośród 197 gatunków nietoperzy owocożernych jest obecnie zagrożonych. Jest to bardzo wysoki odsetek gatunków, które pełnią istotne funkcje w ekosystemie.

Dlatego należy je chronić, aby zachować lasy tropikalne i resztę istot żywych, które w nich żyją.

To może Cię zainteresować ...
Głuchonieme ćmy i ich kamuflaż akustyczny
My AnimalsPrzeczytaj na My Animals
Głuchonieme ćmy i ich kamuflaż akustyczny

Ćmy są podstawowym źródłem pokarmu dla nietoperzy, które używają echolokacji do polowań. Naukowcy zbadali, jak ćmy stawiają opór swoim prześladowco...