Czubacz hełmiasty: zagrożony wyginięciem ptak

14 Lipiec, 2020
Czy wiesz, kim jest czubacz hełmiasty? Jeśli nie, to dzięki temu artykułowi dobrze go poznasz.
 

Czubacz hełmiasty to bardzo dziwny ptak, którego czaszka znajduje się w kostnym hełmie na czubku głowy. Żyje w najbardziej wysuniętym na południe obszarze Ameryki Południowej w Wenezueli i Kolumbii.

Czubacz hełmiasty pochodzi z gatunku grzebiących i rodziny czubaczy, a jego nazwa naukowa to Pauxi pauxi.

Jakie są cechy czubacza?

Czubacz hełmiasty to duży ptak, który mierzy do 91 centymetrów. Na czubku głowy ma kostny hełm, który jest w kształcie figi lub hełmu i jest koloru szaro-niebieskiego. Ten hełm ma około 7,5 cm długości.

Głowa i szyja czubacza są pokryte aksamitnymi czarnymi piórami. Upierzenie grzbietowe i boczne przechodzą od koloru czarnego po bardzo błyszczącą czerń z zielonymi i niebieskimi refleksami. Brzuch jest biały, podobnie jak koniec ogona.

Jeszcze bardziej kolorowy jest dziób, który jest ciemnoczerwony. Jego oczy są brązowe, a stopy szkarłatne.

Gdzie żyje czubacz hełmiasty?

W Wenezueli czubacze mieszkają w południowo-zachodniej części Santander i północnej części Boyacá, a w Sierra de Perijá występuje ich podgatunek.

W Wenezueli czubacze zamieszkują obszary od południa Sierra de Perijá po rzekę Tucuco w stanie Zulia. Żyje również na południu Táchiry w Andach w Meridzie, Larze, Yaracuy i na wschód od Falcón, Cordillera de la Costa w Aragui, Carabobo, Dystryktu Stołecznego, Vargas i Mirandy.

czubacz hełmiasty w naturze
 

Czubacz hełmiasty żyje w gęstych lasach mglistych i na terenach górskich. Ponadto może przebywać na wysokości od 457 do 1829 metrów nad poziomem morza. Jednak ludzie zauważyli je częściej w lasach mglistych na wysokości od 914 do 1372 metrów nad poziomem morza.

Czubacz hełmiasty: zachowanie i rozmnażanie

Ptaki te są aktywne w ciągu dnia i żyją w lesie. Nie latają zbyt często, ale zdecydowanie to zrobią, gdy poczują się zagrożone przez drapieżnika. Ponadto są one terytorialne i żyją w grupach rodzinnych składających się z samców, kobiet i potomstwa. Pożywiają się głównie wczesnym rankiem i późnym popołudniem.

W okresie godowym samiec wydaje z siebie charakterystyczny odgłos, który brzmi jak skrzypienie starego drzewa. Odgłos, który wydają z siebie, aby ostrzec inne ptaki przed niebezpieczeństwem jest miękki i powtarzalny (brzmi jak „tzuk”). Oprócz tych dźwięków gdacze również jak kura.

czubacz

Okres godowy czubaczy trwa od stycznia do lipca i wychowują tylko jeden lęg rocznie. Samica chowa się w obszarze gniazdowania i na ogół gniazduje na gałęziach drzew splecionych winoroślą.

Zwykle tworzone przez nich gniazda znajdują się na wysokości od 4 do 6 metrów nad ziemią. Samice potrzebują od 4 do 6 dni, aby zbudować gniazdo z gałęzi i małych, suchych patyków.

 

Samice samodzielnie wysiadują jaja przez okres od 34 do 36 dni. Jaja mają około 13 centymetrów długości i około 7 centymetrów szerokości i bardzo twardą skorupę. Samce nie zbliżają się do gniazda aż do wyklucia młodych. Co ciekawe, zarówno samce, jak i samice opiekują się młodymi. 

Ochrona czubacza hełmiastego

Masowe polowania i utrata siedlisk tego zwierzęcia stanowią główne zagrożenia. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (IUCN) uznaje te ptaki za gatunek zagrożony i umieściła je w Czerwonej księdze gatunków zagrożonych. Wynika to z faktu, że w bardzo bliskiej przyszłości istnieje ryzyko całkowitego ich wyginięcia.

Ponadto znajduje się w załączniku III do Konwencji o międzynarodowym handlu dzikimi zwierzętami i roślinami gatunków zagrożonych wyginięciem. Jednak jest tak tylko w Kolumbii. W Wenezueli i Kolumbii są wymienione wyłącznie w Czerwonej Księdze.

Ptaków tych jest bardzo mało w ich naturalnym środowisku Kolumbii i Wenezueli. Na każde 800 metrów przypada mniej niż 5 do 10 czubaczy. W sumie na całym świecie jest mniej niż 2500 dorosłych ptaków. W związku z tym gatunek ten pilnie potrzebuje ochrony, aby uniknąć wyginięcia.

 

Rojas-Suárez, F., Sharpe, C. J., Lentino, M. y Ascanio, D. (2015). “Paují copete de piedra, Pauxi pauxi”. J.P. Rodríguez, A. García-Rawlins y F. Rojas-Suárez (eds.) Libro Rojo de la Fauna Venezolana. Cuarta edición. Provita y Fundación Empresas Polar, Caracas, Venezuela.