Nocne ptaki drapieżne – królowie nocy

Nocne ptaki drapieżne – królowie nocy

Ostatnia aktualizacja: 13 lutego, 2021

Ptaki drapieżne to majestatyczne okazy, które szybują po naszym niebie w poszukiwaniu zdobyczy. A spośród nich, nocne ptaki drapieżne są królami nocy.

Nocne ptaki drapieżne są bohaterami licznych mitów i wierzeń, i dobrych i złych. Żyją na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy. Spośród wszystkich znanych gatunków 13 żyje w Europie, a aż osiem mieszka na Półwyspie Iberyjskim.

Duże nocne ptaki drapieżne na Półwyspie Iberyjskim

Puchacz zwyczajny

Po pierwsze, znany pod naukową nazwą Bubo bubo największy europejski ptak nocny. Ma do 180 centymetrów rozpiętości skrzydeł i waży 2500 gramów.

puchacz zwyczajny

Wyróżnia się kolorowym i majestatycznym wyglądem. Ma duże pomarańczowe oczy, płowe upierzenie pokrywające nogi oraz czarny dziób i pazury. Jest to ptak osiadły, który żyje na mniejszym lub większym terytorium.

Płomykówka zwyczajna

Na drugim miejscu mamy znanego również pod naukową nazwą Tyto alba.Jest nocnym ptakiem średniej wielkości. Ma skrzydła o rozpiętości 94 centymetrów i waży 360 gramów.

płomykówka zwyczajna

Posiadają złote upierzenie z szarymi i białymi plamami na grzbiecie, a spód ich brzucha jest cały biały. Co więcej, ich najbardziej charakterystyczną cechą jest szklara w kształcie serca.

Małe nocne ptaki drapieżne na Półwyspie Iberyjskim

Po pierwsze uszatka zwyczajna

Znany także pod naukową nazwą Asio otus wygląda jak puchacz zwyczajny. Ma 100 centymetrów rozpiętości skrzydeł i 350 gramów wagi.

uszatka zwyczajna

Jego ciało jest czerwono-brązowe z ciemniejszymi odcieniami. Co więcej, jego szklara również jest czerwonawa, z pomarańczowymi oczami otoczonymi białymi piórami. Na czubku głowy ma pióra przypominające uszy.

Nocne ptaki drapieżne: Pójdźka zwyczajna

Po drugie, znana również pod naukową nazwą Athene noctua jest pulchnym ptakiem wielkości wrony. Jego rozpiętość skrzydeł sięga 100 centymetrów i waży około 700 gramów.

pójdźka zwyczajna

W kolorze brązowym, czerwonawym lub szarawym ma cętkowane, czarno-białe ciało. Jego skrzydła są zaokrąglone i krótkie. A jego głowa jest szarawa z wyróżniającymi się czarnymi oczami.

Puszczyk

Znany pod naukową nazwą Strix aluco ma rozpiętość skrzydeł około 60 centymetrów i wagę co najwyżej 200 gramów.

Jest to mała i pulchna sowa o przyjaznym wyglądzie. Ma białe upierzenie w brązowe paski lub ciemnobrązowe nakrapiane na biało. Ma duże oczy z żółtymi tęczówkami, otoczonymi białymi „brwiami”, które sprawiają, że wyglądają jakby marszczyła brwi.

puszczyk na gałęzi

Wyróżnia się mocnymi pazurami nieproporcjonalnymi do niewielkich rozmiarów ciała.

Syczek zwyczajny

Otus scops jest najmniejszym nocnym ptakiem na Półwyspie Iberyjskim. Jego rozpiętość skrzydeł nie przekracza 54 centymetrów i waży najwyżej 145 gramów.

syczek zwyczajny

Jego grzbietowe upierzenie jest złote, a na głowie znajdują się “uszy”, na których widać pomarańczowo-żółte oczy. Na brzusznej części upierzenie jest jasnoszare. Mimo niewielkich rozmiarów jest sową podróżną, zwinną w locie i bardzo zręczną w łowiectwie.

Uszatka błotna

Znany również jako Asio flammeus, ma rozpiętość skrzydeł około 100 centymetrów i waży około 300 gramów. Ich upierzenie jest podobne do upierzenia uszatki, z żółtymi plamami na końcach skrzydeł i ochrową tarczą na pysku.

uszatka błotna

Ponadto jej oczy są przeszywająco żółte, otoczone czarnymi stalówkami. To bardzo ciekawa sowa o dziennych nawykach.

Na koniec włochatka, jeden z najmniej znanych nocnych ptaków drapieżnych

Znana również jako włochatka, Aegolius funereus. Mierzy około 58 centymetrów rozpiętości skrzydeł i nie osiąga 200 gramów wagi.

włochatka

Prezentuje dużą różnorodność kolorów, od czerwonego do szarego. Ponadto górna część ciała jest koloru czekoladowego z jasnymi białymi plamami. Oczy są żółte, podobnie jak dziób.

To może Cię zainteresować ...
Dzierzba śródziemnomorska i jej niesamowite cechy
My AnimalsPrzeczytaj na My Animals
Dzierzba śródziemnomorska i jej niesamowite cechy

Dzierzba śródziemnomorska poluje w niezwykle fascynujący, i makabryczny, sposób. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się jak i lepiej ją poznać.



  • Los Búhos. Hijos de la noche. Colección GREFA-BCH, Nº 8.