Jelenie - dieta oraz naturalne siedliska

Jelenie - dieta oraz naturalne siedliska

Ostatnia aktualizacja: 23 lipca, 2020

Na świecie możemy znaleźć jelenie różnych gatunków, które przemierzają kilometry w poszukiwaniu pożywienia.

Są to zwierzęta, które żyją samotnie i łączą się tylko z innymi zwierzętami ze swojego gatunku. Niektóre łączą się w pary na całe życie, a inne zwierzęta żyją w dużych grupach, które migrują z jednego miejsca w inne. Jelenie należą do tej ostatniej grupy.

Jeleń należą do rodziny jeleniowatych. W tej rodzinie istnieje wiele różnych gatunków. Łoś jest największy ze wszystkich i może ważyć do 450 kilogramów. A jeleń karłowaty, który ledwie osiąga 10 kilogramów, jest najmniejszym z jeleni.

jelenie


Ogólnie rzecz biorąc, jeleniowate są dużymi ssakami przeżuwającymi o sylwetce zbliżonej do koni, cienkich nogach, kopytach, długiej szyi, porożu. Możemy zobaczyć różne rodzaje w zależności od gatunku i klimatu, w którym żyją.

Gdzie mieszkają duże stada jeleni?

Jelenie żyją w różnych częściach świata. Możemy spotkać je w Europie, Azji, Ameryce, Afryce Północnej i niektórych obszarach Arktyki. I zostały wprowadzone przez człowieka do Nowej Zelandii i Australii.

Ze względu na szeroki zasięg możemy znaleźć różne stada jeleni w bardzo różnych ekosystemach, na wielkich równinach, łąkach, w lasach, tundrze, lasach tropikalnych i lasach górskich.

Obszar, na którym żyją stada jeleni jest bardzo rozległy. Może osiągnąć ponad 40 kilometrów, wśród których możemy znaleźć osobniki żyjące w grupach i stadach lub samodzielnie.

Jelenie, takie jak karibu, przez cały rok migrują w poszukiwaniu pożywienia i podróżują tysiące kilometrów między tundrą a cieplejszymi obszarami.

Jak żyją stada?

Najczęściej możemy spotkać samotnych samców oddzielonych od siebie. Są zwierzętami terytorialnymi i każdy jeleń broni swojego terytorium. Samice można zobaczyć w grupach lub z młodymi.

Samce ograniczają swoje terytorium za pomocą feromonów, silnymi odciskami kopyt lub pocierając drzewa głowami, aby przesiąkły ich zapachem. To w nogach i głowie znajdują się gruczoły uwalniające feromony.

W związku z tym w sezonie lęgowym samce walczą ze sobą o harem żeński, natomiast zachowanie to może się również zmieniać w zależności od gatunku jelenia.

walczące jelenie

Ta walka jest wysoce zrytualizowana, aby uniknąć problemów, jakie mogłaby spowodować prawdziwy atak za pomocą poroża. Ruchy są bardzo wzorzyste i różnią się między sobą.

Mają one pokazać atrybuty jednostki w celu zastraszenia przeciwnika. Zachowania te są znane jako agonistyczne.

Co jedzą jelenie?

Jelenie to zwierzęta roślinożerne. Ich dieta składa się głównie z roślin drzewiastych i zielnych. Rośliny zielne przede wszystkim pojawiają się częściej w wiosennej diecie, podczas gdy znaczenie drzewiastych roślin rośnie wraz z pojawieniem się jesieni i zimy.

Sosna i ogólnie wszystkie drzewa iglaste są wybierane przez większość gatunków jeleni w Europie. Pędy strączkowych krzewów i traw są również bardzo obecne w ich diecie.

Odsetek roślin zielnych i drzewnych w diecie może zmieniać się w zimniejszych i bardziej umiarkowanych regionach. Podobnie jedzą także porosty, liście i łodygi, a kopytami kopią w ziemi w poszukiwaniu korzeni i bulw.

jedzący jeleń


W zależności od pory roku żywią się dzikimi owocami, żołędziami i grzybami. Wiele razy widziano, jak jelenie atakują pobliskie uprawy. Bez wątpienia jest to problem, ponieważ rolnictwo niewątpliwie zajęło ich naturalne tereny.

Jak wspomnieliśmy na początku, jelenie są przeżuwaczami. Oznacza to, że zwracają pokarmy, które jedzą za pierwszym razem i ponownie je trawią. Podczas przeżuwania udaje im się strawić jedzenie i wchłonąć wszystkie składniki odżywcze, których inaczej nie byliby w stanie uzyskać.

Reasumując, Jelenie, podobnie jak inne przeżuwacze, mają swój układ trawienny podzielony na cztery części (żwacz, czepiec, księgi i trawieniec).

W żwaczu znajdują się mikroorganizmy zdolne do trawienia celulozy z roślin i generowania produktów, które organizm może już wykorzystać jako źródło energii.

To może Cię zainteresować ...
7 ciekawostek na temat reniferów
My Animals
Przeczytaj na My Animals
7 ciekawostek na temat reniferów

Czy wiesz, dlaczego renifer Rudolf miał czerwony nos? Albo która z płci nosi na głowie poroże? Czytaj dalej, aby poznać 7 ciekawostek na temat reni...



  • Venadopedia
  • I. Garin, A. Aldezabal, R. García–González & J. R. Aihartza. Composición y calidad de la dieta
    del ciervo (Cervus elaphus L.) en el norte de la península ibérica. Animal Biodiversity and Conservation 24.1 (2001).