Foka Kapturowa – 7 faktów na jej temat

Chociaż foka kapturowa zwykle pozostaje pod wodą na głębokości 100-600 metrów, potrafi nurkować na głębokość ponad 1000 metrów.
Foka Kapturowa – 7 faktów na jej temat
Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Napisane i zweryfikowane przez biolog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez.

Ostatnia aktualizacja: 05 października, 2022

Foka kapturowa jest charyzmatycznym zwierzęciem, które wyróżnia się spłaszczonym “nosem”, wyglądającym jak rodzaj hełmu. Z tego powodu nazywana jest także foką kapturową. Chociaż zachowują typowy dla innych fokusów słodki i milutki wygląd, nie są znane z dobrych umiejętności społecznych.

Naukowa nazwa tego gatunku to Cystophora cristata. Należy do rodziny Phocidae, do której należą wszystkie prawdziwe foki. Choć kiedyś były one powszechnym organizmem w północnej części Oceanu Atlantyckiego, ich populacja może być obecnie zagrożona. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej o foce kapturowej.

Kim jest foka kapturowa?

Foka kapturowa to ssak morski, który ma typowy wygląd foki, z wrzecionowatym ciałem zakończonym czubkiem. Ma średnio 2,5 metra długości i waży około 300 kilogramów. Od innych gatunków odróżnia go mały wyrostek nosowy, który przypomina pomarszczony worek na głowie. Struktura ta może być dowolnie nadmuchiwana i przybiera jaskrawoczerwony kolor.

Foka kapturowa

Mało znane fakty o foce kapturowej

Chociaż wygląd jest najbardziej niezwykłą cechą foki kapturowej, jest to tylko jedna z ciekawostek jej biologii. Oto kilka innych.

1. Mają najkrótszy okres ssania wśród ssaków

Gdy młode się urodzą, matki porzucają je po 4 dniach, więc w tym czasie mogą spożywać tylko mleko matki. To czyni je ssakami o najkrótszym okresie karmienia.

2. Są dość terytorialne

W przeciwieństwie do innych gatunków fok, foka kapturowa jest gatunkiem raczej samotnym i terytorialnym. W rezultacie zachowują się agresywnie wobec każdej osoby, która próbuje wejść na ich teren. Jedyną porą roku, kiedy są skłonne przyłączyć się do swoich pobratymców, jest okres godowy.

3. Nadmuchują również swój “nos”, aby zdobyć partnera

Foki kapturowe rozmnażają się między lutym a marcem, w pobliżu niektórych czap lodowych dryfujących w oceanie. W tym czasie samce próbują zwrócić na siebie uwagę samic, nadmuchując i opróżniając “kaptur” na nosie. Jest to z pewnością akt zalotów, ale pełni też rolę ostrzeżenia dla innych samców, by trzymali się z dala od tego miejsca.

4. Szczenięta mają piękny niebieski kolor na grzbiecie

W przeciwieństwie do dorosłych, szczenięta foki kapturowej mają niebieski kolor futra na grzbiecie. Ta charakterystyczna cecha utrzymuje się przez pierwsze 14 miesięcy życia, po czym następuje wylinka i uzyskanie charakterystycznego cętkowanego szarego wzoru u dorosłych.

5. Może wytrzymać ponad 52 minuty bez oddychania

Foka kapturowa przystosowała się do tego, by móc wytrzymać długi czas pod wodą bez konieczności oddychania. Podobnie jak w przypadku innych ssaków morskich, jej układ krążenia, płuca i układ mięśniowo-szkieletowy są tak wyspecjalizowane, że może wytrzymać bez tlenu nawet 52 minuty.

6. Mleko matki zawiera 70% tłuszczu

Foka kapturowa spożywa mleko matki tylko przez 4 dni, ale zawiera ono około 70% tłuszczu, co wystarcza do pełnego odżywienia szczenięcia. Dzięki składowi odżywczemu mleka mogą w krótkim czasie podwoić swoją wagę i stać się samodzielne.

7. Ich głównym naturalnym drapieżnikiem jest niedźwiedź polarny

Oprócz ludzi, głównym naturalnym drapieżnikiem foki kapturowej jest niedźwiedź polarny, który prześladuje ją na powierzchni i wykorzystuje jej niezdolność do poruszania się po lądzie. Oprócz tego groźnego drapieżnika, gatunek ten musi zmagać się z rekinami i wielorybami zabójcami.

Foka kapturowa

Jak zapewne zdajesz sobie sprawę, foka kapturowa kryje w sobie kilka osobliwych i ciekawych faktów ze swojego naturalnego życia. Pomimo swojej popularności, gatunek ten boryka się obecnie z wieloma problemami dotyczącymi jego populacji, co spowodowało, że został zaklasyfikowany jako zagrożony. Niestety, zmiany klimatyczne, zanieczyszczenie środowiska i kłusownictwo doprowadziły je na skraj wyginięcia.

To może Cię zainteresować ...
Różnice między lwem morskim, foką i morsem
My Animals
Przeczytaj na My Animals
Różnice między lwem morskim, foką i morsem

W świecie morskim różnice między lwem morskim, foką i morsem mogą być trudne do zauważenia, mimo że należą one do różnych rodzin płetwonogich.



  • Kovacs, K. M. (1990). Mating strategies in male hooded seals (Cystophora cristata)?. Canadian Journal of Zoology, 68(12), 2499-2502.
  • Kovacs, K. M. (2009). Hooded seal: Cystophora cristata. In Encyclopedia of marine mammals (pp. 569-573). Academic Press.
  • Folkow, L. P., & Blix, A. S. (1999). Diving behaviour of hooded seals (Cystophora cristata) in the Greenland and Norwegian Seas. Polar Biology, 22(1), 61-74.
  • Born, E. W. (1982). Reproduction in the female hooded seal, Cystophora cristata Erxleben, at south Greenland. Journal of Northwest Atlantic Fishery Science, 3(1).
  • Kovacs, K.M. (2016). Cystophora cristata. The IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T6204A45225150. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-1.RLTS.T6204A45225150.en.