Kot czarnołapy: zagrożony kot

Pod postacią kota domowego kot czarnołapy jest strasznym łowcą na równinach południowej Afryki. Niestety, nawet najbardziej zabójcze zwierzęta mogą być zagrożone przez człowieka,
Kot czarnołapy: zagrożony kot

Ostatnia aktualizacja: 30 maja, 2022

Z wyglądu przypominający milutką kotkę domową, kot czarnołapy wprowadza ludzi w błąd. Z tego powodu nie powinien nas zmylić jego zalotny wygląd: to żarłoczny drapieżnik, który nie zna litości podczas polowania, a co więcej, jest zagrożony wyginięciem.

Istnieje wiele przyczyn, które doprowadziły do spadku liczebności populacji tego fascynującego gatunku. Czytaj dalej, jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o tym śmiertelnie niebezpiecznym, ale uroczym kocie.

Mały, ale śmiertelnie niebezpieczny kot afrykański

Kot czarnołapy (Felis nigripes) jest jednym z tych zwierząt, których wygląd jest mylący. Na pierwszy rzut oka wygląda jak każdy inny kot domowy: małe ciało, cętkowany grzbiet i charakterystyczne czarne łapy.

Jednak każdy, kto znajdzie się w jego obecności, domyśli się, że nie jest to zwykły kot. Na przykład, zwierzę to nie miauczy, lecz z jego pyska wydobywa się chrypliwy ryk, podobny do tego, jaki wydają inne duże koty, takie jak lew.

Aby dać ci wyobrażenie, że ma od 36 do 42 centymetrów długości i maksymalnie 25 centymetrów wysokości. Jego ogon ma 18 lub 19 centymetrów długości, więc na pierwszy rzut oka ma cechy fizyczne kota domowego. Ponadto jego przewód słuchowy jest większy niż u innych gatunków kotowatych.

Kot czarnołapy

Wreszcie, kot ten jest uważany za najbardziej zabójczego kota na świecie, wyprzedzając znane lamparty, tygrysy i lwy. Jego śmiertelność wśród małych kręgowców jest zdumiewająca i może wynikać z faktu, że zwykle poluje nocą, przez co jego uciążliwa obecność jest niezwykle trudna do odgadnięcia.

Do jego ulubionych ofiar należą ptaki, gady i inne małe ssaki. Pozory mogą mylić: ten “uroczy kotek” jest naturalnym drapieżnikiem, dlatego należy zachować ostrożność w obchodzeniu się z nim.

Siedlisko i tryb życia kota czarnołapego

Kot czarnołapy żyje w środkowo-południowej Afryce, w ekosystemie o pustynnym klimacie. Z tego powodu zwierzęta te spędzają większość dnia w swoich norach, chroniąc się przed upałem. W nocy wychodzą na polowanie na suchą sawannę i łąki.

Samotny łowca na sawannie

Pomimo szerokiego zasięgu występowania, zagęszczenie populacji kotów czarnołapych jest bardzo niskie. Występują one w takich krajach jak Namibia, Botswana i RPA. Ich zapotrzebowanie na energię jest bardzo wysokie, dlatego oprócz tego, że bardzo skutecznie polują, pokonują nocą ogromne odległości.

Ich zwyczaje łowieckie, jak już wspomnieliśmy, wyróżniają się niezwykłą dokładnością, gdyż prawie 60% ich ataków na ofiary kończy się sukcesem. Jest to liczba wyraźnie wyższa niż w przypadku innych kotów. Ponadto, pomimo niewielkich rozmiarów, kot czarnołapy jest w stanie polować na zające przylądkowe, które są większe i cięższe od niego.

Jeśli chodzi o ich zwyczaje reprodukcyjne, możemy zauważyć, że samice kopulują zazwyczaj dwa razy w roku w okresach kilkudniowych. Dlatego zwykle mają dwa mioty rocznie.

Status ochronny kota czarnołapego

Niestety, według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody(IUCN) kot ten jest zagrożony wyginięciem i znajduje się w kategorii “Vulnerable (VU)”.

Jak w przypadku wielu zwierząt, utrata siedlisk jest jednym z głównych problemów, z jakimi się boryka. Krajobraz sawanny i naturalnych łąk w głębi Afryki Południowej i Namibii jest stopniowo przekształcany w intensywne pastwiska i uprawy, co ogranicza życie tego zwierzęcia.

Niebezpieczeństwo nielegalnego odłowu

Stan ochrony tego kota – podobnie jak wielu innych żywych stworzeń – cierpi również z powodu nielegalnych polowań. Liczne wnyki, pułapki i stosowanie trucizn na inne dzikie zwierzęta zmniejszają i tak już niską populację kota czarnołapego.

Mimo że w RPA polowania są zakazane, kot czarnołapy wciąż jest zagrożony przez nielegalne odłowy.

Programy ochrony

Ze względu na swój zagrożony status kot czarnołapy jest przedmiotem wielu programów ochrony.

W Rezerwacie Przyrody Bemfontein w RPA naukowcy badają ekologię, zachowania łowieckie i preferencje tych kotów poprzez śledzenie ich drogą radiową.

Kot czarnołapy

Opracowano również programy ochrony kota czarnołapego w niewoli. Wyróżnia się ten przeprowadzony w zoo w Wuppertalu (Niemcy). Od 1963 roku trzymana jest tam wyjątkowa kolonia kotów, od których uzyskuje się informacje genetyczne w celu zwiększenia różnorodności ich genów, a tym samym zapewnienia im przetrwania.

Wyjątkowy kot, który musi być zachowany

Podsumowując, kot czarnołapy jest kotem o wielkim instynkcie łowieckim i szczególnym sposobie życia, który należy zachować. Pomimo wysiłków na rzecz ochrony tego zwierzęcia, polowania na nie muszą być całkowicie ograniczone, aby poprawić stan jego zagrożonej populacji.

To może Cię zainteresować ...
Kotek rudy: środowisko życia i cechy charakterystyczne
My Animals
Przeczytaj na My Animals
Kotek rudy: środowisko życia i cechy charakterystyczne

Kotek rudy jest endemitem występującym na kontynencie azjatyckim. Znajduje się na Czerwonej Liście IUCN jako gatunek narażony na wyginięcie.



  • Sliwa, A.; Wilson, B. & Lawrenz, A. (2010). Report on surveying and catching black-footed cats (Felis nigripes) on Nuwejaarsfontein Farm / Benfontein Nature Reserve, 4–20 July 2010 (PDF)(Report). Black-footed Cat Working Group.
  • Sliwa, A.; Wilson, B.; Küsters, M. & Tordiffe, A. (2016). “Felis nigripes“. IUCN Red List of Threatened Species. e.T8542A50652196.
  • Sliwa, A. (2004). Home range size and social organisation of black-footed cats (Felis nigripes). Mammalian Biology, 69(2), 96-107.
  • Renard, A., Lavoie, M., Pitt, J. A., & Larivière, S. (2015). Felis nigripes (Carnivora: Felidae). Mammalian Species, 47(925), 78-83.
  • Molteno, A. J., Sliwa, A., & Richardson, P. R. K. (1998). The role of scent marking in a free-ranging, female black-footed cat (Felis nigripes). Journal of Zoology, 245(1), 35-41.