Kruk zwyczajny: siedlisko i charakterystyka

Kruk zwyczajny jest jednym z najbardziej znanych ptaków na świecie ze względu na jego popularność w literaturze i mitologii. Jednak to właśnie ich zachowanie jest najbardziej zaskakującym aspektem tego gatunku.
Kruk zwyczajny: siedlisko i charakterystyka

Ostatnia aktualizacja: 19 października, 2021

Jednym z najpopularniejszych ptaków na świecie jest kruk zwyczajny (Corvus corax). Ten ptak jest obecny od światowej literatury do mitologii różnych krajów, a jego obecność jest związana głównie z wieloma mitami i wróżbami. Jednak ten ptak jest zdefiniowany poza legendą ze względu na swoją inteligencję w swoim środowisku naturalnym.

Ich zachowanie i komunikacja czynią z kruka zwyczajnego bardzo szczególnego ptaka. Wrony należą do rzędu Passeriformes i znane są z tego, że potrafią śpiewać i naśladować ludzki głos. Poniżej znajdują się najistotniejsze informacje o tym ciekawym ptaku.

Siedlisko kruka zwyczajnego

Kruk zwyczajny jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych ptaków na świecie. Obejmuje on dużą część półkuli północnej i występuje w północnej Europie, na Wyspach Brytyjskich, Islandii i w północnej Skandynawii. Występuje również od wschodniej Azji Środkowej do Oceanu Spokojnego i od południowych Himalajów do północno-zachodnich Indii.

Na kontynencie amerykańskim ptaki te obejmują cały region Kanady, Stanów Zjednoczonych i Meksyku. Preferują otwarte siedliska, takie jak bezdrzewna tundra, skaliste klify, zarośnięte równiny i pustynie oraz równiny. Mogą jednak występować w każdym środowisku (z wyjątkiem lasów tropikalnych) i bardzo często występują na terenach miejskich.

Kruk zwyczajny

Charakterystyka fizyczna

Kruki zwyczajne charakteryzują się pięknym czarnym kolorem upierzenia, które może mieć również opalizujące niebieskie i fioletowe refleksy. Pióra na gardle są wydłużone i zwykle mają kolor bladoszarego brązu, które nazywane są jeżykami i są używane w momentach komunikacji.

Wrony są jednymi z największych wróblowatych, a dorosłe samce mierzą od 52 do 69 centymetrów. Ponadto Corvus corax wykazuje dymorfizm płciowy pod względem rozpiętości skrzydeł, ponieważ samce mierzą od 144 do 160 centymetrów, samice od 124 do 138 centymetrów. Ich waga waha się od 0,7 do 1,7 kilograma.

Istnieje 8 znanych podgatunków o nielicznych różnicach fizycznych, chociaż najczęstsze są różnice w kształcie klinów ogonów, grubości dziobów i strategiach komunikacyjnych. Dziób tych ptaków jest mocny, czarny, lekko zakrzywiony i mają parę oczu z ciemnobrązową tęczówką.

Upierzenie młodych wron jest podobne do upierzenia dorosłych, ale jest bardziej matowe. Ich tęczówka oka jest zwykle szaroniebieska.

Zachowanie kruka zwyczajnego

Kruk zwyczajny charakteryzuje się wysoką inteligencją i złożoną dynamiką społeczną. Jest w stanie przystosować się do nowych problemów w swoim naturalnym środowisku i żeruje w dużych grupach na obszarach, gdzie koncentrują się zasoby. Z drugiej strony, osobniki, którym nie udaje się rozmnażać, zajmują schronienia komunalne, choć zwykle występują pojedynczo lub w parach.

Pary lęgowe zakładają terytoria gniazdowania, które różnią się w zależności od gęstości zasobów na danym obszarze. Do tej pory nie odnotowano migracji u kruków zwyczajnych, chociaż mogą one wykonywać krótsze ruchy sezonowe, aby uniknąć ekstremalnych zimowych warunków pogodowych.

Komunikacja i percepcja

Kruk zwyczajny oferuje różnorodny zestaw wezwań i niegłosowych dźwięków do różnych celów. Gatunek ten wykazał od 15 do 33 kategorii wokalizacji między sygnałami alarmowymi, dźwiękami pocieszenia, ostrzeżeniami o pościgu i tonami terytorialnymi.

Podobnie jak inne ptaki, kruki zwyczajne potrafią naśladować odgłosy innych zwierząt i są w stanie wydawać różne dźwięki, które bardzo przypominają odgłosy innych ptaków. Samice zwykle wydają dźwięki skrzypienia, a młode ptaki angażują się w gry wokalne, w których przez minuty (lub godziny) przechodzą przez cały swój repertuar dźwięków.

Drapieżnictwo i nawyki żywieniowe

Kruki rzadko padają ofiarą drapieżników, nawet jeśli chodzi o jaja lub młode. Mimo to dorośli zaciekle bronią swojego potomstwa, odpędzając drapieżniki. Tymi potencjalnymi drapieżnikami mogą być duże jastrzębie i orły, inne kruki, sowy i kuny.

Kruki zwyczajne są głównie padlinożercami wszystkożernymi. Ich pokarm ma szerokie pochodzenie zwierzęce i obejmuje stawonogi, płazy, małe ssaki, ptaki, gady i padlinę. Żywią się również łożyskiem owiec, a pokarmy roślinne obejmują zboża, owoce i żołędzie.

Dorośli nieufnie podchodzą do nowych rodzajów padliny, więc czekają na przylot innych zwierząt i bez obaw podchodzą do pokarmu.

Analiza żołądka kruka zwyczajnego wykazała, że jego dieta składa się głównie z mięsa ssaków, następnie owadów i małych ptaków. Ptaki te pobierają pokarm z ziemi i przechowują wszelkiego rodzaju pożywienie, takie jak kości, orzechy i mięso. Młodsze osobniki zaczynają eksperymentować z przechowywaniem zaraz po opuszczeniu gniazda.

Reprodukcja kruka zwyczajnego

Kruk zwyczajny może kopulować o każdej porze roku, ale najczęściej zdarza się to jesienią i zimą. Ptaki te poruszają się w grupach, ale co ciekawe tworzą pary na całe życie, chociaż nie ma dowodów na to, że zawsze kojarzą się ze swoim towarzyszem. że zawsze łączą się w pary ze swoim partnerem. Pary te mają tendencję do bycia bardzo terytorialnymi i gniazdują się prawie zawsze w tym samym miejscu.

Młode wrony rozpoczynają rytuały godowe w młodym wieku, ale łączą się w pary dopiero po pierwszych 2-3 latach życia. Rytuał ten składa się z powietrznych akrobacji i pokazów umiejętności zdobywania pożywienia. Samice zapraszają do kopulacji, lekko przykucając i otwierając, rozpościerając lub opuszczając skrzydła.

Przewidywana długość życia kruka na wolności wynosi 10-15 lat, a w niewoli do 40 lat. Jednak większość dzikich okazów ginie w pierwszych latach życia.

Wrony mają również tendencję do potrząsania lub trzepotania ogonami i podnoszenia ich lekko Po rozmnożeniu, kruk gnieździ się na dużych drzewach, słupach elektrycznych lub na starych budynkach. Składanie jaj odbywa się między lutym a majem, chociaż lęgi zaczynają się w marcu lub kwietniu (w tym czasie samica składa od 3 do 7 jaj).

Jaja są jasnoniebiesko-zielone z brązowymi plamami i wylęgają się przez 20 do 25 dni. Rodzice budują gniazda z miękkich materiałów, takich jak sierść jelenia i patyki, które nadają mu asymetryczny wygląd o średnicy od 40 do 150 centymetrów. Młode opuszczają gniazdo między 5 a 7 tygodniem życia, choć mogą przebywać z rodziną jeszcze kilka tygodni.

Stan zachowania

Kruki zwyczajne piętnowano na przestrzeni dziejów, a ich relacje z człowiekiem są dość konfliktowe. Od strachów na wróble po jego rolę w różnych mitologiach, przez mieszkańców wielu regionów był uznawany za szkodliwego ptaka. W rezultacie, kruki prześladowano i truto, aby zapobiec ich atakom na uprawy lub zwierzęta gospodarskie.

Niektóre pospolite populacje kruków wyeliminowane w celu ochrony programów innych zagrożonych gatunków, ponieważ ptaki te były zaangażowane w drapieżnictwo na zagrożonych gatunkach. Obecnie i według Międzynarodowej Unii Ochrony Przyrody (IUCN dla akronimu w języku angielskim), jego stan ochrony to „Least Concern (LC)”.

Ciekawostek wron jest wiele.

Jak widać, kruk zwyczajny jest ptakiem o bardzo szczególnym zachowaniu. Ich komunikatywność i wierność partnerom to tylko niektóre z cech, które je wyróżniają, a mimo to pozostają one na świecie gatunkiem napiętnowanym i zarówno literackie, jak i kulturowe społeczności świata wciąż są nimi bardzo zainteresowane.

To może Cię zainteresować ...
10 ciekawostek wron
My Animals
Przeczytaj na My Animals
10 ciekawostek wron

Istnieje wiele ciekawostek na temat wron. Wyróżniają się one inteligencją, ale istotne jest poznanie ich zwyczajów żywieniowych i zdolności komunik...