Pancernik - charakterystyka nieuchwytnego zwierzęcia

07 Marzec, 2019
Nie należy mylić tego zwierzęcia z ogromnymi statkami pancernymi. Naszą uwagę pancerniki zwracają dzięki ich specyficznym zdolnościom, które pozwalają im przetrwać i uniknąć zagrożenia innych drapieżników.
 

Pancernik, jako mały ssak często wydaje nam się być zwierzęciem nierzeczywistym. Endemiczny dla Ameryki Łacińskiej utożsamiany jest z mrówkojadami i lenistwem. Czyha na niego szereg niebezpieczeństw, kiedy postanawia przejść nasze drogi. Dowiedz się więcej o tym tajemniczym ssaku.

Pancernik – charakterystyka i pochodzenie

Pancerniki zamieszkują regiony Ameryki Południowej. Otoczone są swoistym pancerzem, złożonym z szeregów łusek kostnych pokrytych warstwą rogową. Według specjalistów istnieje aż 8 rodzajów i 21 różnych gatunków tego ssaka. 

Każdy gatunek może nieco różnić się także kolorem swojej skorupy. Barwy oscylują między różem, żółcią, czernią, brązem i szarością. Co ciekawe, pancerz okrywa niemal całe ciało z wyjątkiem spodniej części tułowia i wewnętrznych stron kończyn. To właśnie na dolnej części ssaka znajdziemy bujne owłosienie. Reszta ciała pokryta jest elastyczną skórą.

Jak podaje National Geographic – najmniejszy znany pancernik mierzy zaledwie 15 centymetrów, podczas gdy jego olbrzymia wersja osiąga półtora metra. Aby odróżnić gatunki z jakimi mamy do czynienia: wystarczy policzyć liczbę pasm łusek, tworzących pancerz ssaka.

Z filmów dokumentalnych na pewno pamiętasz, że pancernik potrafi rzucić się i zamienić w kulkę, izolując od drapieżników. Te funkcje superbohatera wykazuje jednak tylko pancernik trzypasmowy. Dzięki tym właściwościom długość życia tego gatunku wynosi około 16 lat.

pancernik 2
 

Dieta pancernika

Czy wiesz, że długi i lepki język pancernik odziedziczył po swoich bliskich krewnych – mrówkojadach? Pomaga mu chwytać larwy i owady, które stanowią ważną część diety ssaka. Mimo iż 90 % produktów składających się na dietę pancernika są pochodzenia zwierzęcego – to gatunek ten uważany jest za wszystkożerny.

Od czasu do czasu sięga bowiem po rośliny i owoce. Jajka, chrząszcze i mrówki to jego ulubione przysmaki.

Pancernik – środowisko i reprodukcja

Większość znanych nam gatunków pancernika znajduje się na obszarach w pobliżu równika. Żyją zwykle samotnie, niektóre w parach lub małych grupach. Znane są z paleocenu Ameryki Południowej.

Brak zapasów tłuszczu w ich organizmach powoduje, że zwierzęta stają się przywiązane do wysokich temperatur. Istotny jest również rodzaj gleby, który decyduje o ich osiedlaniu się na danym terenie. Porowate i piaszczyste gleby gwarantują pancernikom obfitość owadów i larw.

Istnieje tylko jeden gatunek pancernikowatych, który nie zdecydował się na Amerykę Środkową i Południową: pancernik dziewięciopaskowy, nazywany też pebą. 

Gatunek znajdziemy zarówno w Argentynie, jak i Stanach Zjednoczonych. Małego ssaka zauważono zarówno w Missouri, jak i Illinoi.

pancernik 3
 

Ciekawostki i zachowanie pancernika

Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody (ang. IUCN) przypisała różne poziomy zagrożenia każdemu gatunkowi, jednak nie szacuje się aby pancernik należał do gatunku zagrożonego wyginięciem.

Jedynie pancernik andyjski znalazł się na liście zagrożonych gatunków, bowiem jego populacja spadła o 30 % w ciągu ostatnich lat.  

Czy wiesz, że pancerniki wykorzystywano przez ludzi do tworzenia instrumentów muzycznych? Charango instrument strunowy z Alp wykonywano z drewna i właśnie skorupy pancernika.

Choć wykorzystanie pancerza stanowiło część tradycji keczua i ajmara – obecnie produkuje się instrumenty wyłącznie z drewna i papieru.

Nikomu nie zależy bowiem na wyginięciu tego sympatycznego małego ssaka.