Pożywienie tukana

Początkowo sądzono, że tukany są pokojowo nastawione i niekonfrontacyjne, ponieważ nie odnotowano żadnych agresywnych zachowań. Jednak niektórzy badacze donoszą, że ptaki te używają swoich dziobów do atakowania się nawzajem, ponieważ konkurują one również o pożywienie na swoich terytoriach.
Pożywienie tukana

Ostatnia aktualizacja: 18 listopada, 2021

Tukany charakteryzują się pięknym wydłużonym dziobem i jaskrawym ubarwieniem. Te cechy sprawiły, że są one popularne w różnych krajach, choć ich występowanie jest ograniczone do ekosystemu klimatu tropikalnego kontynentu amerykańskiego. Typowy wygląd tukana jest przystosowany do żerowania, więc jego wygląd nie jest tylko sposobem na pokazanie fantastycznych cech.

Ptaki te należą do grupy tukanowatych (Ramphastidae), którą tworzy kilka gatunków. Niektóre z nich żyją w lasach tropikalnych, gdzie obfituje roślinność, owoce i owady, więc ich dieta jest zwykle dostosowana do ich trybu życia. Czytaj dalej i dowiedz się jak wygląda pożywienie tukana.

Charakterystyka Tukana

Ptaki te osiągają rozmiary od 30 do 65 centymetrów wysokości, z dużymi dziobami, które osiągają 20 centymetrów długości. Jakby tego było mało, mają kolorowe i jasne upierzenie, które sprawia, że mają niebieskie, żółte, czerwone i zielone tony, ale z elegancką podstawą z czarnych piór. Ponadto u niektórych gatunków oczy wyróżniają się jasnymi kolorami.

Tukany nie są grupą dobrze przystosowaną do ciągłego lotu, dlatego ich skrzydła są małe i zaokrąglone. Natomiast ich nogi są znacznie silniejsze i większość życia spędzają na drzewach. W rzeczywistości, palce również odgrywają ważną rolę w tym przypadku, ponieważ połowa z nich jest skierowana do przodu, a pozostałe do tyłu, co pomaga im lepiej trzymać się gałęzi.

Tukan na drzewie

Co je tukan?

Lasy tropikalne często mają ogromne zasoby pożywienia, a tukany mają wiele zdobyczy do wyboru. Jednak ptaki te wolą spożywać owoce ze względu na wysoką zawartość wody i cukru. Nie oznacza to, że są całkowicie owocożerne, ponieważ zjadają również szeroką gamę stawonogów, jaj, młodych ptaków innych ptaków, a nawet niektórych węży.

Według artykułu opublikowanego w czasopiśmie naukowym The Condor większość gatunków tukanów spożywa wyłącznie owoce. Z tego powodu są klasyfikowane jako zwierzęta owocożerne, chociaż niektóre zjadają inne zdobycze, które są bogatsze w białko. Strategia ta wydaje się być adaptacją do zaspokojenia zapotrzebowania na energię w okresie lęgowym.

Zmiany w diecie ze względu na wysokość

Tukany są również zdolne do życia na różnych wysokościach, od pasm górskich po dżungle na poziomie morza. Z tego powodu nierzadko można zaobserwować, że dieta ptaków zmienia się w zależności od tego, gdzie się rozwijają. Jednak te modyfikacje wydają się być nieco bardziej subtelne, niż mogłoby się wydawać.

W badaniu przeprowadzonym przez Paulista State University zaobserwowano, że tukany żyjące w pobliżu poziomu morza mają dietę opartą prawie wyłącznie na owocach. Z kolei te żyjące w górach żywią się raczej owadami, roślinami i owocami.

Wydaje się, że jest to związane z niedostatkiem owoców w lasach na dużych wysokościach, co powoduje, że ptak dostosowuje swoją dietę, aby zrekompensować brakujące składniki odżywcze w postaci owoców.

Patrząc z innej strony, elastyczność diety tych ptaków pozwala im zrekompensować niedobory składników odżywczych w ich siedliskach. Dzięki temu są w stanie zamieszkać na wielu obszarach i wytrzymać niekorzystne warunki.

Korzyści z obecności tukana w ekosystemie

Rola tukana w ekosystemie jest bardzo ważna, ponieważ odpowiada za rozsiewanie nasion znajdujących się w zjadanych przez siebie owocach. Ponadto mały żołądek i szybki metabolizm sprawiają, że jest w stanie przetworzyć pożywienie w zaledwie jedną godzinę.

W związku z tym tukan musi jeść kilka razy dziennie, aby utrzymać w swojej diecie niezbędne składniki odżywcze, co poprawia jego zdolność do rozpraszania nasion.

Dziób tukana

Wielkość dzioba tukana pozwala mu na trzymanie i jedzenie prawie każdego rodzaju owoców. Wynika to nie tylko z jego długości, ale także z tego, że ma lekkie uzębienie, które służy do cięcia lub rozdrabniania pokarmu. W rzeczywistości struktura ta nie jest ani gruba, ani ciężka, ponieważ ma specjalny kształt, który sprzyja lekkości.

Funkcja dzioba nie kończy się na tym, ponieważ służy on jako termoregulator ciała tukana. Działa on podobnie jak język psa. Przepycha krew przez strukturę, aby schłodzić ją powietrzem. Dzięki temu ptak może utrzymać temperaturę ciała bez konieczności wydatkowania dużej ilości energii.

Czy mogę mieć tukana jako zwierzaka?

Możesz myśleć, że te ptaki są doskonałym wyborem jako zwierzę domowe. Jednak w większości krajów posiadanie takich okazów jest nielegalne, co uniemożliwia ich zdobycie. Dzieje się tak nie tylko dlatego, że niektóre gatunki są zagrożone. Również dlatego, że potrzeby tych zwierząt są bardzo kosztowne i niewielu opiekunów w pełni je zaspokaja.

zdjęcie przedstawia tukana na drzewie jedzącego owoce

Tukany za swoim kolorowym wyglądem kryją sporo tajemnic. Obejmuje to ich wielką zdolność do adaptacji do zasobów środowiska, w którym żyją, jak również sposób wykorzystania wszystkich cech na swoją korzyść w celu przetrwania. Nie zawsze jednak wystarcza to do rozwiązania problemów, takich jak kłusownictwo i wylesianie ich siedlisk.

To może Cię zainteresować ...
Palczak madagaskarski – znasz go?
My Animals
Przeczytaj na My Animals
Palczak madagaskarski – znasz go?

Palczak madagaskarski posiada dłuższy, drobniejszy palec środkowy, aby znajdować i wyciągać z pni drzew owady do zjedzenia.



  • Ragusa-Netto, J. (2008). Toco toucan feeding ecology and local abundance in a habitat mosaic in the Brazilian cerrado. Ornitol. Neotrop, 19, 345-359.
  • Galetti, M., Laps, R., & Pizo, M. A. (2000). Frugivory by Toucans (Ramphastidae) at Two Altitudes in the Atlantic Forest of Brazil 1. Biotropica, 32(4b), 842-850.
  • Remsen Jr, J. V., Hyde, M. A., & Chapman, A. (1993). The diets of Neotropical trogons, motmots, barbets and toucans. The Condor, 95(1), 178-192.
  • McNab, B. K., & Bosque, C. (2001). Energetics of toucans, a barbet, and a hornbill: implications for avian frugivory. The Auk, 118(4), 916-933.
  • Ragusa-Netto, J. (2006). Abundance and frugivory of the toco toucan (Ramphastos toco) in a gallery forest in Brazil’s Southern Pantanal. Brazilian Journal of Biology, 66, 133-142.
  • Short, L., Horne, J., & Horne, J. F. (2001). Toucans, barbets, and honeyguides: Ramphastidae, Capitonidae and Indicatoridae (Vol. 8). Oxford University Press.
  • Matinata, B. S., & Perrella, D. F. (2020). First record of geophagy by a Ramphastidae species (Piciformes). Ornithology Research, 28(3), 174-177.
  • Arteaga-Chávez, W. A., & Togán-Murillo, D. P. (2020). DEPREDACIÓN DEL TUCÁN ANDINO PIQUILAMINADO Andigena laminirostris (RAMPHASTIDAE) A UNA SERPIENTE DEL GÉNERO Chironius (COLUBRIDAE). Revista Ecuatoriana de Ornitología, (6), 62-66.
  • Holbrook, K. M. (2011). Home range and movement patterns of toucans: implications for seed dispersal. Biotropica, 43(3), 357-364.
  • de Guaraldo, A. C., Antqueves, L. M. C., & Manica, L. T. (2019). Beyond a feeding and thermoregulatory structure: toucan’s bill as a sword and pincer. Revista Brasileira de Ornitologia, 27(3), 145-148.
  • dos Santos, A. A., & Ragusa-Netto, J. (2013). Toco-toucan (Ramphastos toco) feeding habits at an urban area in Central Brazil. Ornitología Neotropical, 24, 1-13.
  • Cove, M. V., Fernandez, C. M., Alvarez, M. V., Bird, S., Jones, D. W., & Fagan, M. E. (2017). Toucans descend to the forest floor to consume the eggs of ground-nesting birds. Food Webs, 10, 2-4.
  • Silva, P. A. (2019). Flower eating by the Toco Toucan (Ramphastos toco) in an anthropogenic landscape during the dry season. Ornitologia Neotropical, 30, 51-55.
  • Alarcón-Nieto, G. (2009). Amplitud y traslape de la dieta de los tucanes y barbudos. Estación biológica Mosiro Itajura-Caparú: Biodiversidad en el territorio Yagojé-Apaporis. Bogotá, Colombia: Conservación Internacional Colombia.