Żołna szafirowa – oto 7 ciekawostek

Żołna szafirowa czeka na gałęziach drzew, by upolować swoją następną ofiarę. Poznajmy ją trochę lepiej.
Żołna szafirowa – oto 7 ciekawostek
Sara González Juárez

Napisane i zweryfikowane przez psycholog Sara González Juárez.

Ostatnia aktualizacja: 24 stycznia, 2023

Te kraskowe są znane z tego, że prezentują jasne kolory w ciemnych miejscach. Mówimy o rodzinie Meropidae, czyli o żołnach. Elektryczny błękit jego głowy i klatki piersiowej sprawia, że jest nie do pomylenia dla każdego, kto wie cokolwiek o ptakach. Żołna szafirowa jest niezwykła.

Aby poszerzyć swoją wiedzę o tych pięknych zwierzętach, znajdziesz tutaj kompletny opis biologii żołn. Nie przegap niczego, ponieważ jest to fascynujące, piękne zwierzę z pieśnią, którą trudno zignorować. Przejdźmy do tego.

1. Taksonomia i pochodzenie nazwy naukowej

Żołna szafirowa nosi nazwę naukową Merops muelleri. Ten ostatni termin, muelleri, został nadany na cześć jego odkrywcy, Johanna Wilhelma von Müllera, niemieckiego ornitologa, który w XIX wieku wyruszył na wyprawę do Afryki w poszukiwaniu nowych gatunków.

Ten ptak należy do rzędu Kraskowych (Coraciformes) i rodziny Żołn (Meropidae). W tej ostatniej grupie znajdują się ptaki popularnie nazywane żołnami, które specjalizują się w zjadaniu latających owadów, zwłaszcza pszczół.

Żołna na gałęzi

2. Mieszkańcy lasów deszczowych

Afryka Środkowa jest gospodarzem dla żołny szafirowej. Występuje w dużym regionie obejmującym Gwineę, Sierra Leone, Liberię, Wybrzeże Kości Słoniowej, Ghanę, Nigerię, Kamerun, Republikę Środkowoafrykańską, Gwineę Równikową, Gabon, Republikę Konga, Demokratyczną Republikę Konga i Kenię.

Ta ostatnia, Kenia, została umieszczona na liście, ponieważ gatunek przeniósł się tam, by uciec przed wylesieniem równikowego lasu deszczowego.

Jest to ptak, który żyje w ciepłych, wilgotnych lasach deszczowych w tym regionie, uważanym za tropikalny i subtropikalny. To właśnie tam znajduje obfite pożywienie i schronienie w gęstych koronach drzew.

3. Żołna szafirowa, specjalizuje się w owadach latających

Podobnie jak inne gatunki z grupy Coraciformes, żołna szafirowa ewoluowała, by łapać owady w locie. Preferuje pszczoły, ale nie stroni od motyli i innych owadów, takich jak osy, trzmiele, komary i muchy.

W przeciwieństwie do innych gatunków, które spędzają długi czas latając nad obszarami i żerując w locie, ten pszczołojad zwykle wraca ze swoją ofiarą na gałąź, by ją bezpiecznie zjeść.

4. Samotny ptak

Niestety, nie ma zbyt wielu danych na temat etogramu tego ptaka. Wiadomo, że jest samotnikiem (z wyjątkiem sezonu lęgowego) i jest dzienny, kiedy jest w pełni aktywny. Jego dzień składa się zazwyczaj z grzęzawisk na gałęziach w koronach lasów, gdzie czeka na ofiarę.

Kiedy zauważy owada, skacze na niego z pełną prędkością, łapie go i wraca na grzędę, by go zjeść. W ten sposób jest bezpieczny i może kontynuować skanowanie koron drzew w poszukiwaniu pożywienia.

5. Tajemnica rozmnażania się żołn szafirowych

Jeśli chodzi o badania nad rozmnażaniem się tego gatunku, to wszystko jest nieznane. Dzięki podobieństwu do innych gatunków wywnioskowano, że ich zaloty i okres godowy rozpoczynają się pod koniec pory deszczowej, kiedy pogoda jest łagodniejsza, a pożywienie wciąż obfite.

Zwykle to samiec szuka samicy i próbuje ją przekonać do spółkowania, przynosząc jej w prezencie owady. Jeśli ona się zgodzi, zbudują gniazdo wysoko w koronach drzew. Tam, jak się przypuszcza, złoży sześć lub siedem jaj, a oboje rodzice będą uczestniczyć w wychowaniu piskląt.

6. Stan ochrony: Least Concern

Ptak ten, zgodnie z Czerwoną Listą IUCN, uznawany jest za gatunek najmniejszej troski (LC). Wynika to z faktu, że nie ma wystarczających danych na temat jego populacji, więc nie można oszacować tempa spadku jego liczebności. Mimo to widać, że jest on malejący.

7. W obliczu największych zagrożeń

Nawet przy tak niewielkiej ilości informacji nie da się zaprzeczyć, że równikowy las deszczowy jest coraz mniejszy. Przemieszczanie się gatunku do Kenii sugeruje, że jest on w stanie przystosować się, relatywnie rzecz biorąc, do nowych środowisk, ale także, że ma coraz mniej dostępnych zasobów.

Z drugiej strony, tak wiele gatunków w Afryce Środkowej jest zagrożonych wyginięciem, że wysiłki koncentrują się albo na samym ekosystemie i ochronie ziemi, albo na innych zwierzętach w znacznie bardziej krytycznym stanie. Pozostaje więc tylko kontynuować badania i walczyć o ochronę przyrody, bo następną złą wiadomością może być to, że żołna szafirowa jest znacznie mniej liczna niż się spodziewano. Nigdy nie traćmy sił, gdy chodzi o ochronę naszej planety.

To może Cię zainteresować ...
Rdzawiec: siedlisko, charakterystyka i ciekawostki
My Animals
Przeczytaj na My Animals
Rdzawiec: siedlisko, charakterystyka i ciekawostki

Rdzawiec to ryba z rzędu Dorszowatokształtnych, należąca do rodziny dorszowatych i rodzaju Pollachius. Dowiedź się więcej.



  • BirdLife International. 2016. Merops muelleriThe IUCN Red List of Threatened Species 2016: e.T22736507A95136124. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2016-3.RLTS.T22736507A95136124.en. Accessed on 23 December 2022.
  • Merops muelleri. (s. f.). eBird. Recuperado 23 de diciembre de 2022, de https://ebird.org/ebird/home?siteLanguage=es_ES
  • Kofron, C. P., & Chapman, A. (1995). Deforestation and bird species composition in Liberia, West Africa. Tropical Zoology8(2), 239-256.
  • Burt, D. B. (2004). Plumage‐based phylogenetic analyses of the Merops bee‐eaters. Ibis146(3), 481-492.

Treści zawarte w serwisie My Animals są udostępniane w celach informacyjnych. Nie mogą zastąpić diagnozy, porady czy leczenia u specjalisty. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości najlepiej skonsultować się z zaufanym weterynarzem.