Żyrafa z krótką szyją – poznaj Okapi leśne

Afrykańscy tubylcy bardzo dobrze znali okapi leśne, ponieważ było ono częścią ich pożywienia. Jednak dla reszty świata do 1900 roku nic nie wskazywało na jej istnienie.
Żyrafa z krótką szyją – poznaj Okapi leśne

Ostatnia aktualizacja: 24 czerwca, 2022

W głębi Afryki żyją niesamowite zwierzęta, niektóre z nich wyglądają jak coś z filmu. Na przykład mamy żyrafę o małej szyi, znaną również jako okapi leśne, ssaka, który początkowo uważany był za bliskiego grupie koni. Słyszałeś o nim?

Jego naukowa nazwa to Okapia johnstoni i należy do rodziny żyrafowatych, choć jego szyja jest krótsza niż u jego krewnych. W tym artykule szczegółowo opisujemy wszystkie cechy charakterystyczne tego gatunku, jego opis, siedlisko, zachowanie i status ochrony. Nie przegap więc żadnych szczegółów o tej najdziwniejszej żyrafie.

Gdzie żyją żyrafy z krótką szyją?

Okapi leśne żyje w Afryce, głównie w Demokratycznej Republice Konga, w środkowej, północnej i wschodniej części kraju. Zamieszkuje lasy liściaste, od Maiko po lasy Ituri. Jego zasięg występowania to od 487 do prawie 1000 metrów nad poziomem morza.

Okapi

Cechy charakterystyczne żyrafy z krótką szyją

Jedną z najbardziej uderzających cech tego gatunku jest jego wygląd, ponieważ przypomina on zebrę. Sierść ma oleistą konsystencję i jest czerwonobrązowa, z wyjątkiem pyska i nóg. Pysk jest białawy, a na nogach i pośladkach ma biały wzór w paski, który przypisuje się porównaniu.

Okapi są dużymi zwierzętami, ponieważ mierzą około 2 metrów długości, 40 centymetrów przy ogonie i od 1 do 2 metrów wysokości (w kłębie). Ważą od 200 do 350 kilogramów

Inną godną uwagi cechą jest ich bardzo długi, czarny język, podobny do języka ich najbliższych żyjących krewnych, żyraf. Samce mają na głowie małe rogi, zwane oseskami, pokryte skórą. Samice natomiast nie mają rogów, a jedynie spiralne włosy na głowie.

Jak ją odkryto?

Żyrafa jest samotnikiem i mimo jej dużych rozmiarów ludzkość nie wiedziała o jej istnieniu aż do 1900 roku, kiedy to pojawił się pierwszy naukowy dowód – próbka skóry z jej tylnej części ciała. Sir Harry Johnston zdobył dowody podczas wyprawy do Konga i wysłał je do Towarzystwa Zoologicznego w Londynie do analizy.

Pręgi na skórze zadniej części ciała zdawały się sugerować, że jest to gatunek zebry, ponieważ nie było żadnych innych dowodów na opisanie tego zwierzęcia. W związku z tym nadano mu nazwę Equus johnstoni, umieszczając go w taksonie koni.

Później wojskowy Eriksson zdobył kompletną skórę i dwie czaszki tego tajemniczego stworzenia, które również poddano analizie w Londynie. Udowodniło to, że okapi to żyrafa o krótkiej szyi, a nie koń czy zebra, jak pierwotnie sądzono.

Zachowanie żyrafy z krótką szyją

Jak już wspomniano, ssaki te są samotnikami, choć spotykają się w celach godowych. Przy niektórych okazjach żerują w małych grupach. Są to zwierzęta dzienne, lądowe i bardzo długowieczne, żyją od 15 do 30 lat. W niewoli zaobserwowano zachowania społeczne związane z pielęgnacją szyi i płatków uszu.

Ponadto są to zwierzęta bardzo mobilne, zdolne do przemieszczania się na duże odległości w celu zdobycia pożywienia i zdobycia partnera. Także do rodzenia młodych. Najwyraźniej w kontaktach między osobnikami istnieje pewna hierarchia – ci wyżej postawieni mają głowy podniesione do góry i szyje wyprostowane, w przeciwieństwie do tych uległych, którzy trzymają szyje na ziemi.

Żyrafy te są bardzo komunikatywne, wykorzystują różne metody: akustyczne, dotykowe i chemiczne. Cielęta są bardzo aktywne w stosunku do swoich matek. Odgłosy obejmują parskanie, beczenie i jęczenie. Te ostatnie są również używane podczas godów. Znaki zapachowe służą do wyznaczania terytorium.

Czym żywi się okapi leśne?

Żyrafy krótko szyje są roślinożercami, ponieważ żywią się roślinami. Ich jadłospis obejmuje wiele różnych gatunków – udokumentowano występowanie ponad 100 gatunków. Zwykle zjadają liście, pędy, łodygi i gałęzie. Wśród zjadanych roślin znajdują się okazy trujące dla człowieka.

Znane są z tego, że spożywają glinę jako mineralny dodatek do diety. Zaobserwowano również, że zlizują one odchody nietoperzy. Aby napić się wody, muszą rozchylić nogi i zgiąć kolana.

Rozmnażanie Okapi

W niewoli zaobserwowano przypadki kojarzenia się żyraf. Zachowania związane z poszukiwaniem partnera i zalotami obejmują różne rutynowe czynności, znakowanie terytorium, wędrówki i pocieranie karku. Samce oddają mocz na małe rośliny, a samice wypróżniają się.

Samice w okresie rui przemierzają duże odległości w poszukiwaniu osobników płci przeciwnej. Po spotkaniu liżą i wąchają genitalia. Kontrolują również mocz, wykorzystując odruch Flehmena.

Okres ciąży trwa około 440 dni, po którym rodzi się cielę. Tylko matki zapewniają opiekę rodzicielską i intensywnie bronią miejsc gniazdowania. Odstawienie od piersi następuje między 6 a 12 miesiącem życia. Samice mogą również opiekować się dziećmi, które nie są ich własnymi. Dojrzałość płciową osiąga się między 2 a 3 rokiem życia.

Status ochronny Okapi

Ten gatunek jest zagrożony wyginięciem według Czerwonej Listy Gatunków Zagrożonych ONZ. Międzynarodowa Unia Ochrony Przyrody. Jego głównym zagrożeniem są ludzie, ponieważ niszczą jego siedliska dla różnych działań. Nie wiadomo dokładnie, ile okapi pozostało na świecie, ale szacuje się, że ich liczba maleje.

Żyrafa Okapi

Okapi jest gatunkiem trudnym do badania, ponieważ jego zachowanie na wolności (samotne, rozproszone i nieuchwytne) utrwala niewiele spotkań. Przeprowadzone badania statystyczne obejmują analizy gęstości odchodów znalezionych w jego zasięgu.

Tak więc żyrafa krótko szyjna lub okapi leśne jest bardzo fascynującym zwierzęciem z Demokratycznej Republiki Konga w Afryce, mało zbadanego regionu, który wciąż kryje wielkie tajemnice. Jest to jednak jeden z gatunków zagrożonych wyginięciem, ale nie wszystko stracone – istnieją aktualne plany, które mają pomóc mu przetrwać.

To może Cię zainteresować ...
Żyrafa somalijska – siedlisko i charakterystyka
My Animals
Przeczytaj na My Animals
Żyrafa somalijska – siedlisko i charakterystyka

Żyrafa somalijska jest jednym z największych ssaków lądowych, który istnieje, ma osobliwą wydłużoną szyję i charyzmatyczny wygląd.



  • Animal Diversity Web (ADW). Okapia johnstoni. Recuperado el 17 de junio de 2022, disponible en: https://animaldiversity.org/accounts/Okapia_johnstoni/
  • Arita, H. (1996). El extraño caso de la jirafa de cuello corto. Ciencias, 43, 28-30.
  • Mallon, D., Kümpel, N., Quinn, A., Shurter, S., Lukas, J., Hart, J.A., Mapilanga, J., Beyers, R. & Maisels, F. (2015). Okapia johnstoni. The IUCN Red List of Threatened Species 2015: e.T15188A51140517.