Irrawadidelfinen: Egenskaper och beteende

30 juni, 2019
Trots att dess namn kommer från en flod, bor irrawadidelfinen vid kusterna och i det söta vattnet i Sydostasien. Den är mycket långsam och fastnar ofta i fiskenät, vilket är en stor orsak till att den börjar försvinna.

Detta marina djur, som bor vid kusterna och flodmynningarna i Sydostasien, är i riskerar att bli utrotad. Det beror främst på de oplanerade dödsfallen som orsakats av fiske i regionen. I den här artikeln kommer vi att berätta om egenskaper och beteende hos irrawadidelfinen.

Irrawadidelfinens livsmiljö

Även om du kanske tror att detta är en art som håller hus i floden Irrawady (som korsar Burma och Kina), bor faktiskt denna delfin i haven och hittas väldigt sällan i sötvatten.

Dessa delfiner är endemiska till Sydostasien och du kan hitta dem vid kusten och i mynningen av en del floder, som Ganges och Mekong. Arten föredrar dock tropiskt och subtropiskt vatten. Irrawadidelfinen kan hittas i Australien, Bangladesh, Burma, Kambodja, Filippinerna, Indien, Indonesien, Malaysia och Papua Nya Guinea.

Egenskaper hos irrawadidelfinen

På samma sätt som en vitval är irrawadidelfinen – vars vetenskapliga namn är Orcaella brevirostris – en slags val. Men till skillnad från de andra arterna i denna familj har den inte en rostrum, även kallad näbb. Den har istället ett runt, trubbigt huvud. Hela kroppen är gråaktig blå med en ljusfärgad mage. Den kan väga mellan 90 och 200 kg och mäta upp till 2,5 meter på längden.

Irravadidelfinen hoppar i vattnet.

Denna delfin har en triangulär ryggfena och två långa breda fenor på övre delen av sin överkropp. Detta gör det till en ganska långsam simmare. För att kunna dyka djupt så lyfter den sin stjärt.

Irravadidelfinen och dess beteende

Denna delfin lever i allmänhet i små grupper om högst sex individer. Som mest har 15 individer hittats i en och samma grupp. De söker öppna vatten och mat på havsbotten. Denna delfins kost består huvudsakligen av räkor, även om den också kan konsumera andra kräftdjur, bläckfisk och fisk. När de äter driver de ut de extra intaget vatten genom hålet på toppen av huvudet.

För att kommunicera med varandra gör dessa delfiner ljud, som surr eller pip, med en frekvens på upp till 60 Khz.

Delfin kikar upp ur vattnet.

Dessa djur är lite blyga och rädda: de kan dyka i vattnet och förbli under vattnet i upp till 15 minuter utan att komma upp till ytan för att andas.

Fortplantning hos irrawadidelfinen

När de fortplantar sig söker hanen efter en hona inom sin grupp. När han finner en slingrar de sig runt varandra, mage mot mage. Efter parning – som varar mindre än en minut – skiljer de sig och simmar i olika riktningar.

Dräktighetsperioden är 14 månader. Honan föder enbart en ung, som väger ca 10 kg. Hon ammar den sedan i två år. Dessa delfiner når könsmognad vid sju till nio års ålder, men kan leva i upp till tre årtionden.

Dessa delfiner vanligtvis håller sig borta från båtar, men de blir ibland fångade i fiskenät. Om de fastnar i ett nät kan de inte komma till ytan för att andas, vilket leder till att de dör. Detta är en av anledningarna till att irrawadidelfinen är utrotningshotad. Det finns även flera andra orsaker, bland annat vattenförorening, jakt för användning i uppvisningar på djurparker och låga födelsetal både i det vilda och i fångenskap.

Det finns olika projekt och avtal i arbetet för att förhindra alla dessa situationer. Till exempel så visar experter fiskare hur man tar ut sina nät ur vattnet snabbare än de brukar göra, för att låta delfinerna komma till ytan för att andas.

  • Smith, B. D. (2009). Irrawaddy dolphin: Orcaella brevirostris. In Encyclopedia of Marine Mammals. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-373553-9.00146-2