Bomullshuvudtamarinen och dess vanor

Bomullshuvudtamarin är en unik art i släktet tamariner, men tyvärr är arten akut hotad på grund av skogsskövling och illegal handel.
Bomullshuvudtamarinen och dess vanor

Senaste uppdateringen: 11 maj, 2021

Bomullshuvudtamarinen (Saguinus oedipus) är en typ av brednäsa i familjen kloapor. Artens utbredning är begränsad till ett litet jungelområde i nordvästra Colombia.

Sitt namn har den fått från sitt mest utmärkande särdrag: den vita färgen på manen och bröstet.

Hur man känner igen bomullshuvudtamarinen

Storlek och färg är vad som utmärker den här primaten. Den är ganska liten och en vuxen bomullshuvudtamarin väger mindre än 0,5 kg. Den har silvervit päls på sidan av huvudet. Ansiktet är hårlöst och huden är svart.

Ryggen är huvudsakligen svart eller brun, medan armarna och benen är övervägande vita eller gulaktiga. Rumpan och de inre låren är rödorange liksom basen på svansen, som är svart längst ut.

Något annat som utmärker familjen kloapor från andra apor är att de har klor istället för naglar. De har även två kindtänder iställer för tre på vardera sida om käken, och svansen är något längre än kroppen.

Apa med bebis på ryggen

Miljö och utbredning

Bomullshuvudtamarinen förekommer i Colombia där den lever i kvarstående skog på 4300 hektar, som nu är skyddad. Denna exklusiva miljö för arten är belägen i orten San Juan Nepomuceno, nära huvudstaden Barranquilla, vid Karibiska havet.

Arten lever högt upp i träd i tropisk regnskog och även i tropisk torrskog. Den anpassar sig till små områden av sekundärskog eller kvarlevande skog och kan leva i relativt förstörda och oroliga områden.

Fortplantning och livslängd

Bomullshuvudtamarinen är monogam, dvs. väljer den endast en partner att para sig med. Faktum är att honan intressant nog föder icke-identiska tvillingar två gånger per år. Dessutom är uppfostran av ungdjuren kooperativ, något som inte gäller för många andra primater.

Detta innebär att andra vuxna medlemmar i gruppen hjälper till vid uppfostran av det dominanta parets ungar och får således erfarenhet utan att själva fortplanta sig.

Enligt forskning blir honorna endast dräktiga och diar mellan januari och juni. Dräktigheten varar i ca 140 dagar, och arten kan leva i upp till 25 år i fångenskap.

Bomullshuvudtamarinen livnär sig huvudsakligen på insekter och frukter. Insekter utgör 40% av deras kost och frukt utgör 38%.

Ett intressant socialt liv

Bomullshuvudtamarinen lever i grupper med upp till 9 individer och har dagliga rutiner. De flesta grupper består av ett dominant alfapar och en till sju underordnade unga individer av båda könen.

Så småningom bildar dessa underordnade medlemmar egna små grupper och migrerar in och ut ur huvudgruppens revir, som brukar sträcka sig från 7 till 10 hektar.

Arten är territoriell och använder körtelvätska för att markera sitt revir. Mot främmande hot visar aporna sina ryggar och rumpor istället för att bli fysiskt aggressiva.

Bomullshuvudtamarin på gren

Bomullshuvudtamarinen är en akut hotad art

Det är inte känt hur många bomullshuvudtamariner som för tillfället lever i det vilda, men man uppskattar att arten minskar i antal. Vad detta betyder är att över 80% redan har dött under de senaste tre generationerna (18 år) på grund av skogsskövling.

Tyvärr utsätts deras miljö för intensiv kolonisering och skövling. Redan år 1978 estimerade man att 75% av den ursprungliga utbredningen av arten hade reducerats på grund av att miljön skövlats för att bli jordbruks- och betesmark.

Därför ingår arten nu i ett internationellt bevarandeprojekt för att rädda bomullshuvudtamarinerna från utrotning.

Detta kanske intresserar dig
Kändisdjur: apan Pankun och hans hund James
My AnimalsLäs det My Animals
Kändisdjur: apan Pankun och hans hund James

Apan Pankun och hans bulldogg James är ett sött djurpar som konstant är på nya äventyr. Men är det okej att använda djur för vår egen underhållning...