9 intressanta fakta om brunbjörnar

Det är ett av de djur som har störst geografisk spridning, samt variation vad gäller föda. Lär dig några intressanta fakta om brunbjörnar här.
9 intressanta fakta om brunbjörnar

Senaste uppdateringen: 02 juli, 2022

Det finns ett antal olika rovdjur som befinner sig högst upp i sin näringskedja och som har mycket få djur som kan utmana dem. Björnen är ett av dem. De är majestätiska och imponerande däggdjur, de är även massiva och grymma. Här följer några intressanta fakta om brunbjörnar; se om du redan känner till några av dem som vi nämner!

Brunbjörnar har det vetenskapliga namnet Ursus arctos, och de tillhör familjen Ursidae. De är vitt spridda i skogarna i norra Asien, Europa och Amerika. Om du vill veta mer om dessa kolossala varelser har du kommit till rätt ställe, för här följer nio intressanta aspekter av deras liv som kommer att fascinera dig!

Hur ser brunbjörnar ut?

Som namnet antyder har brunbjörnar brun päls, men individerna varierar i nyans. Generellt sett har de ljusare nosar och mörkare ramar. Deras huvud är brett, deras nos är framträdande och deras öron är små. De har korta svansar och fem tår på varje lem, med klor som inte kan dras in.

Hos dessa björnar kan vi iaktta en sexuell dimorfism, vilket innebär att honor och hanar skiljer sig åt i vissa avseenden, och i det här fallet talar vi om kroppsmassa. Hanar är mer robusta än honor. I allmänhet varierar deras vikt mellan 100 och 675 kilo, och de kan bli nästan 3 meter långa, beroende på det individuella djurets levnadsvanor.

En brunbjörn.

Intressanta fakta om brunbjörnar

Det finns mängder av intressanta fakta om dessa björnars liv, och här följer nio av dem.

1. Det finns 16 underarter

Även om det bara finns en art av brunbjörn, och vi ofta tror att alla är likadana, så är sanningen att det finns en hel del variation beroende på var de lever, närmare bestämt 16 underarter av brunbjörnar.

2. De är hälgångare

Brunbjörnar är hälgångare, vilket innebär att de använder hela fotens yta för att gå. Denna egenskap delas med människor och djur som gnagare, kaniner, känguruer, tvättbjörnar och koalor, bland annat. Denna form av förflyttning gör det också möjligt för dem att stå upp på sina bakben.

3. De inkluderar ett stort antal växter i sin diet

Trots sin storlek och vildhet är brunbjörnar allätare, och en del av dem äter främst växter och bär, särskilt på våren och hösten. I vissa områden kan deras diet vara upp till 90 % växtbaserad. I deras diet ingår gräs och andra örtartade växter. De äter också rötter, frukter och bär; både torra (hasselnötter, ekollon) och köttiga (äpplen, björnbär, blåbär, körsbär).

Deras diet är dock mycket varierad. De är också goda jägare och håller utkik efter vissa däggdjur. Dessutom kan de äta insekter och as. En annan av deras kända kulinariska inriktningar visas genom deras förkärlek för lax, speciellt i de regioner där dessa fiskar vandrar. Denna föda ger ett högt proteinintag till deras kropp, utan att de behöver anstränga sig i alltför stor grad.

4. De går i dvala

En annan av alla intressanta fakta om brunbjörnar är deras dvala. De gör detta på grund av bristen på föda under vintersäsongen. De går in i en djup sömn som varar ungefär fem eller sex månader. Under denna period minskar de sin ämnesomsättning, vilket de uppnår tack vare sina fysiologiska anpassningar.

Före vinterdvalan går brunbjörnarna igenom en period av hyperfagi, det vill säga att den intar en större mängd mat för att lagra nödvändiga näringsreserver. Under denna period kan de öka sin vikt med upp till 70 %.

Brunbjörnar konsumerar gräs och jord tillsammans med mat före vinterdvalan. Syftet med detta är att bilda en slags propp som täpper till tarmen under denna tid. På så sätt blir matsmältningen långsammare och varje näringsämne utnyttjas.

5. De konsumerar upp till 40 kilo mat per dag

Som väntat behöver brunbjörnar tack vare sin storlek äta enorma mängder mat per dag, särskilt innan de går i dvala. De kan konsumera upp till 40 kilo, och uppnår detta tack vare den stora variationen av mat de kan äta.

6. Björnar får ungar vartannat eller vart tredje år

En av alla intressanta fakta om brunbjörnar gäller reproduktionen. De bär sina ungar i livmodern, vilket kräver extra energiåtgång och innebär en större utmaning för deras överlevnad på grund av vinterdvalan.

I det här scenariot kan det dröja upp till två eller tre år innan björnhonan får avkomma igen. De har sina ungar under vintern, ammar dem och ger dem värme, vilket skapar mer energiåtgång. Dessutom varar föräldraomsorgen i två och ett halvt år. Detta visar vilket hårt arbete dessa fantastiska djur utför.

7. De är polygama djur

Liksom alla däggdjur kännetecknas de av hur de förökar sig sexuellt. De är polygama, vilket innebär att de inte bara har en partner. Det finns till och med fall av flera faderskap i samma kull, som kan variera från 1 till 4 avkommor, vilket nog är ett överraskande faktum.

8. De har dålig syn

Dessa djur kännetecknas av att de inte ser särskilt bra. De förlitar sig dock på andra sinnen som är mer utvecklade, såsom hörsel och lukt, och på så sätt kan de finna sin föda.

9. De är utrotningshotade i vissa regioner

Även om björnens globala bevarandestatus är ståndaktig, är enligt Internationella naturvårdsunionen situationen i vissa områden mer kritisk. I Medelhavsområdet klassificeras arten till exempel som sårbar. De största hoten är bland annat tjuvjakt, isolering av populationer och förändring av livsmiljöer.

En brunbjörn.

Våra intressanta fakta om brunbjörnar har visat oss några intressanta och fantastiska aspekter av dessa vilda varelser som du kanske inte kände till. De är djur som använder de resurser som finns tillgängliga i deras omgivning och anpassar sin ämnesomsättning på vintern under sin kamp för överlevnad.

Detta kanske intresserar dig

Vad är skillnaderna mellan brunbjörnar och grizzlybjörnar?
My Animals
Läs det My Animals
Vad är skillnaderna mellan brunbjörnar och grizzlybjörnar?

Det kan vara svårt att skilja på Brunbjörnar och grizzlybjörnar, men det går. Läs vidare för att lära dig mer om dessa fascinerande varelser.