Den amerikanska bronskungsfiskaren

Den amerikanska bronskungsfiskaren är miniatyrversionen av den vanliga kungsfiskaren, och båda har en färgstark och slående fjäderdräkt. Denna fågel breder ut sig över hela den amerikanska kontinenten.
Den amerikanska bronskungsfiskaren

Senaste uppdateringen: 31 juli, 2019

Den amerikanska bronskungsfiskaren är miniatyrversionen av den vanliga kungsfiskaren. De delar många egenskaper, men deras huvudsakliga skillnad är storleken.

Fysiska egenskaper hos den amerikanska bronskungsfiskaren

Den amerikanska bronskungsfiskaren är en ganska färgstark fågel som tillhör familjen Cerylidae, och dess vetenskapliga namn är Chloroceryle aenea.

Huvud och vingar är olivgröna, och kropp och nacke är ljusgul, nästan orange, med en vit fläck på magen.

Trots sin lilla storlek har fågeln en ganska lång näbb, vilket underlättar fångsten av byten. Denna lilla fågel kan nå lite över 12 cm på längden och väga mindre än 28 gram.

Det finns inte många skillnader mellan hanar och honor av denna art. Den enda märkbara är ett smalt grönt band på honans bröstkorg.

De unga är väldigt lika de vuxna, och den enda synbara skillnaden är deras storlek samt opaciten hos deras fjäderdräkt.

 

Fördelning och livsmiljö för den amerikanska bronskungsfiskaren

Den här arten lever främst i de tropiska skogarna på den amerikanska kontinenten. Det vill säga från södra Mexiko till mitten av Brasilien, hela vägen ned till Sydamerika i Ecuador och norra Andes.

De kan också ses i den karibiska övärlden tillhörande Trinidad och Tobago.

Deras generella livsmiljö inkluderar täta skogar och mangroveträd med närliggande vattenkällor. Fågeln är så liten att det är lätt att tappa bort den i den täta vegetationen i dess livsmiljö, så det är svårt att fånga den.

Dessutom flyger den vanligtvis på låg höjd och förblir dold bland grenarna eller på marken.

chloroceryle aenea

Dess beteende

Denna fågel lägger vanligtvis tre vita ägg, och ibland till och med fyra, under varje parningscykel. Deras bon är tunnlar som är cirka 40 cm långa, byggda vid floderna för att vara så nära källor till mat som möjligt.

I vissa fall utnyttjar de även de torn som termiter gör för att bygga sina bon.

Dess fågelsång är vanligtvis en kombination av korta och tysta noter, även om de också kan sjunga snabba och höga.

Den amerikanska bronskungsfiskarens föda består av insekter och fiskar som den jagar vid kanten till floderna, inklusive småkryp som kackerlackor, öring, vattenbaggar och larver.

De väntar tålmodigt bland sina grenar tills de upptäcker byten som de kan fånga. Så snart de upptäcker ett flyger de till vattnet för att fånga det, även om de aldrig dyker mer än 25 cm djupt.

Trots sin lilla storlek är dessa fåglar ganska territoriella. Om de måste så försvarar de sitt revir. Dessutom tar de kontroll över specifika områden närmst floder, där deras huvudsakliga källa till mat finns.

Detta beror på att de måste säkerställa kontinuerlig tillgång till mat, eftersom de äter 60% av sin kroppsvikt om dagen. Därför är kamper mot andra bronskungsfiskare vanliga.

Hot mot bronskungsfiskaren

På grund av sin lilla storlek har den amerikanska bronskungsfiskaren ett stort antal rovdjur efter sig. De vanligaste är hökar och ormar. I allmänhet, när den upptäcker ett hot, flyttar denna art av fågel, liksom många andra, snabbt, nästan felaktigt, för att vilseleda en jägare. De avger också flera varningssignaler tills hotet försvinner.

Klimatförändringar påverkar denna fågel negativt eftersom de är extremt känsliga för temperaturförändringar, särskilt lägre. Med andra ord har extremt klimat gradvis minskat populationerna av denna art. Den amerikanska bronskungsfiskaren är dock inte i farozonen för utplåning än, enligt International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Detta kanske intresserar dig
Fem väldigt fascinerande djur med glasögon
My AnimalsLäs det My Animals
Fem väldigt fascinerande djur med glasögon

Den här artikeln handlar om djur med glasögon. De har alltså inte problem med synen utan ser på grund av deras teckning ut som om de bär dessa.



  • BirdLife International (2010). “Chloroceryle aenea”. Lista Roja de especies amenazadas de la UICN.