Den europeiska grönfinken: kännetecken och livsmiljö

Grönfinken kan efterlikna andra fåglars sånger och utmärker sig för sina intressanta hopp under parningsdansen.
Den europeiska grönfinken: kännetecken och livsmiljö

Senaste uppdateringen: 01 oktober, 2019

Den europeiska grönfinken är en av de vanligaste arterna av småfåglar både i Europa och på Iberiska halvön.

Egenskaperna hos denna lilla fink är inte allmänt kända, även om det är en av de vanligaste fåglarna i din trädgård.

Finkarna är en grupp av tättingar. Dessa står för ungefär hälften av de fåglar vi känner till allra bäst.

Finkar kännetecknas av en stark kägelformad näbb och är skogsfåglar. De har också ett karakteristiskt böljande sätt att flyga.

Grönfink äter ur fågelmatsbehållare.

Kännetecken hos den europeiska grönfinken

Den europeiska grönfinken (Chloris chloris) är en liten fågel som är ca 15 centimeter lång. Den får sitt namn från den grönaktiga färgen på sin karaktäristiska fjäderdräkt.

Hanfåglarna är särskilt slående eftersom de har en stark grön färg i sin fjäderdräkt och gula fläckar på vingar och svansar.

När det gäller honan är färgen mycket svagare. Den är huvudsakligen brun med gula markeringar på vingarna och svansen, och mycket blekare i tonen än hanarna av denna art.

Denna form av könsdimorfism (skillnader mellan könen hos samma art) är utbredd hos många fåglar.

Grönfinken är mycket vanligt i hela Europa. Och det är även en av de invasiva exotiska arterna som finns i Argentina, Uruguay, Australien och Nya Zeeland.

Dess tre underarter är fördelade över hela Europa och västra Asien.

Grönfink sitter i ett träd.

Grönfinkens beteende

Denna fågel har ett intressant kvittrande och efterliknar ljudet av andra fåglar.

Tack vare sin kraftfulla, typiska näbb kan finken knäcka hårda frön av spannmål, aska eller pinjenötter. Utöver detta äter den också nyponros eller björnbär.

Dess diet innehåller dessutom ryggradslösa insekter som skalbaggar, myror och spindlar. Vid tillfällen förbrukar den europeiska grönfinken knoppar från fruktträd, även om den sällan äter mogen frukt.

Den enda gången den gör det är på hösten, för att inte störa grödor.

Manliga grönfinkar börjar sin parningsdans runt mars. Den består av små hopp med vilka de hänger upp sig i luften och fladdrar med vingarna medan de kvittrar på deras egna karaktäristiska sätt.

Grönfinken brukar bo i grupper. Endast honor deltar i häckning och i slutet av häckningsperioden samlar de ihop sig i stora flockar och följer med andra grupper av flyttfåglar.

Grönfinkens livsmiljö

Dessa fåglar häckar i skogar, trädgårdar och fruktträdgårdar, och tenderar att föredra rader av träd, särskilt cypresser. Det är därför inte sällsynt att grönfinkar hänger på kyrkogårdar.

I allmänhet består den här fågelns livsmiljö av områden av utspridd vegetation och tallskogar.

Finkar bor normalt i växande områden, så det är inte ovanligt att se dem i fruktträdgårdar eller fält av vete och andra spannmål.

Trots att den här fågeln inte står i fara för utrotning, är olaglig jakt av vilda djur ett hot mot dem. I Spanien till exempel är grönfinkar ofta fångade tack vare sin vackra sång.

Denna aktivitet är inte ett allvarligt problem för bevarande av dessa arter, men det komprimerar deras välbefinnande.

Detta kanske intresserar dig
Tips på hur man matar en fågel på rätt sätt
My AnimalsLäs det My Animals
Tips på hur man matar en fågel på rätt sätt

Det är relativt att hitta skadade fåglar eller fågelungar. Här ger vi tips på hur man matar en fågel och tar hand om den tills den återhämtar sig.