Kungsgam: livsmiljö och egenskaper

Kungsgam är en majestätisk fågel i Sydamerika, men många av dess beteenden i det vilda är fortfarande okända. Fortsätt läsa för att få reda på mer om detta magnifika djur.
Kungsgam: livsmiljö och egenskaper

Senaste uppdateringen: 04 april, 2022

Kungsgam (Sarcoramphus papa) är en gamarna på de amerikanska kontinenterna, vilka inkluderar totalt sju arter som tillhör familjen Cathartidae. Även om det är en ikonisk fågel så vet vi inte mycket om dess beteende.

Denna fågel skiljer sig från andra gamar genom sin vita fjäderdräkt och vackra huvudfärgning. Om du vill veta mer om denna vackra art, då uppmuntrar vi dig att fortsätta läsa.

Kungsgam: livsmiljö

Kungsgamen finns på bägge amerikanska kontinenter, från södra Mexiko till norra Argentina. Den lever vanligtvis i tropiska låglandsskogar eller, om inte där, så på savanner och gräsmarker nära dessa skogar.

De är nära kopplade till vattendrag eftersom de, till skillnad från andra gamar, behöver dricka mycket och de använder även vatten för att tvätta sina fjädrar. Av denna anledning håller de alltid till nära flodbäddar eller sjöar. De utför sin verksamhet i områden upp till 1200 meter över havet, och även om deras exakta livsmiljö är okänd tror experter att de använder trädtopparna för att vila.

En kungsgam.

Fysiska egenskaper

Kungsgam skiljer sig från andra typer av gamar genom sin spektakulära färg. Den har en mestadels vit fjäderdräkt (när den är vuxen) med svarta spetsar på vingar och svans. Mogna exemplar kan nå ett vingspann på upp till 200 centimeter med öppna vingar, och en total längd på 70 till 80 centimeter.

Huvudet har inga fjädrar, vilket gör att inga fjädrar smetas ned med matrester, och därmed undviker fågeln många sjukdomar. Det sticker också ut för sin ljusa färg. Denna fågel har röda och orangea papiller runt näbben. Dess iris är vit, med en röd orbitalring.

Inom familjen Cathartidae sticker den ut för sin näbb, som är kraftfullare än hos andra gamar. Benen är svarta, med inte särskilt utvecklade klor. Ungdjuren har bruna fjädrar och det är först under det sjätte levnadsåret som de förvärvar vuxen fjäderdräkt.

Sexuell dimorfism hos denna art är minimal, eftersom hanar och honor praktiskt taget inte går att skilja åt.

Artbeteende

Inte mycket är känt om kungsgamens beteende i naturen. De är kända för att vara solitära djur och samlas inte i stora grupper. De är inte flyttfåglar utan förblir på samma territorium under hela året.

Vuxna exemplar tenderar att tillbringa större delen av sin tid obemärkta, högt i trädtopparna eller i luften på jakt efter mat. Eftersom de är stora fåglar använder de gärna luftströmmar för att glida och i praktiken rör de oftast inte vingarna medan de flyger.

De är inte särskilt aggressiva för att vara gamar, eftersom de tenderar att dra sig tillbaka när de står inför en möjlig kamp. Dessutom bör det noteras att dessa fåglar är tvingade att hålla sig nära vattendrag för att kunna utföra urohidros, en mekanism som består i att släppa avföring på benen och som tjänar till att aktivt kyla och termoreglera. Denna mekanism uppfyller samma funktion som svettning hos däggdjur, eftersom de använder vätskornas avdunstningskapacitet.

Kungsgam: föda

Till skillnad från de flesta av dess släktingar har kungsgamen inte ett gott luktsinne. För att leta efter mat styrs den av synen och letar gärna efter andra asätare som anger platsen för ett kadaver. Många av dessa mindre fåglar har dessutom fjädrar som lyser i solen vilket gör dem lättare att upptäcka.

När den hittar ett kadaver makar de andra fåglarna på sig utan större protest eftersom kungsgamen har en starkare näbb som kan slita upp tidigare oåtkomliga delar av djuret. Den tenderar att äta de hårdaste delarna, till exempel skrovet och de hårdaste vävnadsområdena, och därför är de viktiga fåglar i nedbrytningsprocessen.

Dessutom har forskning visat att även om de nästan uteslutande livnär sig på as så har de också setts jaga några levande byten samt äta på frukt. Dessa fåglar lever sporadiskt av frukterna av palmen Mauritia flexuosa och  C. insignis.

Kungsgam: reproduktion

Endast lite är känt om kungsgamens reproduktiva beteende i det vilda. Det lilla vi vet är att dessa djur häckar i trädhålor, steniga väggar eller buskar på marknivå och att de inte bygger egna bon. De lägger vanligtvis ett enda ägg och ruvandet utförs av båda föräldrarna.

Experter på området tror att de är monogama djur, och i fångenskap utför de en utarbetad uppvaktning, där honan och hanen utsöndrar flämtande och fnysande ljud tillsammans. Ägget har vanligtvis en inkubationstid på 60 dagar, och när ungen väl är född matar båda föräldrarna den.

Avkomman föds täckt med dun, och vid 3 månader är den helt fjädrad. Allteftersom de växer rör sig ungarna längre och längre bort från boet och börjar utveckla sin flygfärdiga fjäderdräkt vid 18 månader. De är vanligtvis nära sina föräldrar tills de slutför sin tillväxt.

Tillstånd

Enligt den röda listan över arter som bedömts av International Union for Conservation of Nature (IUCN) har kungsgam statusen “Least Concern”. Beroende på det geografiska området kan den dock vara i fara av att utrotas, så som är fallet i södra Mexiko.

De största hoten mot denna art är nedbrytning och fragmentering av livsmiljöer, förgiftning genom giftiga ämnen (antingen genom byten eller genom kemikalier i livsmiljön) och kollisioner med kraftledningar och vindkraftsparker. Det är nödvändigt att ta hand om djuret eftersom dess allmänna population minskar.

Nu när vi vet lite mer om dessa fåglar är det viktigt att komma ihåg den roll de spelar i ekosystemen eftersom de genom att eliminera kadaver förhindrar spridning av sjukdomar och tillåter återcirkulation av organiskt material till miljöerna.

Detta kanske intresserar dig

Den skäggiga gamen och dess intressanta egenskaper
My Animals
Läs det My Animals
Den skäggiga gamen och dess intressanta egenskaper

Den skäggiga gamen (även kallad lammgam) är en av de mest välkända fåglarna och den lever ofta högt upp i isolerade bergsregioner.



  • Villegas-Retana, S. A. (2015). Nuevas observaciones sobre la dieta del Zopilote Rey (Sarcoramphus papa) e Ibis Verde (Mesembrinibiscayennensis), Suerre, Costa Rica. Zeledonia19(2), 120-124.

  • Hidalgo-Mihart, M., Contreras-Moreno, F. M., & Pérez-Solano, L. A. (2012). Registros de zopilote rey (Sarcoramphus papa) en el área de Laguna de Términos, Campeche, México. Huitzil, 13(2), 151-155.

  • Oliver, J. I., & Olivera, L. M. I. (2011). Biología y estado de conservación del Cóndor de Selva Sarcoramphus papa Linnaeus, 1758 (Cathartiformes: Cathartidae). Biotempo11, 17-35.