Svart stenskvätta: livsmiljö och egenskaper

Svart stenskvätta är en fågel som har en av de mest intressanta parningsritualerna i djurriket. Läs allt om det i den här artikeln.
Svart stenskvätta: livsmiljö och egenskaper

Senaste uppdateringen: 16 april, 2022

Svart stenskvätta är en medelstor fågel som uppvisar ett av de mest intressanta uppvaktningsbeteendena i djurvärlden. Detta är en art där vi kan observera hur naturligt urval fungerar i syfte att bibehålla de bästa adaptiva egenskaperna.

Denna fågel tillhör ordningen tättingar och använder därmed sång för att konkurrera på marknaden. Dessutom innehåller släktet den tillhör en stor mångfald olika stenskvättor, men den här gången ska vi prata specifikt om Oenanthe Leucura, det vill säga svart stenskvätta. Läs vidare och lär dig allt angående vad som gör denna art så unik.

Svart stenskvätta: livsmiljö

Denna fågel föredrar livsmiljöer med liten vegetation, såsom klippor, steniga kullar och raviner. De kan till och med bo i övergivna byggnader, i stenbrott eller i dammar, så länge det finns höga strukturer för dem där de kan bygga sina bon.

Dess distribution är begränsad till den iberiska halvön och Nordafrika. I Spanien håller den sig till Medelhavets bergsmassiv, även om den föredrar torra platser med lite regn. På vintern reser den till varmare takter, till exempel västra Andalusien.

En svart stenskvätta på en sten.

Fysiska egenskaper

En svart stenskvätta är cirka 18 centimeter långt, med en mörkbrun färg över hela kroppen, medan stjärten sticker ut som vit. Dessutom har den i slutet av stjärtfjädrarna ett slags inverterat svart “T”, vilket möjliggör enkel identifiering. När det gäller näbben och benen är de också svarta.

Honorna är av ljusare toner, med brun färg och fläckar på hals och mage, men annars följer de samma mönster som hanarna. De unga har bruna toner på magen, med svart fjäderdräkt längs kroppen.

Svart stenskvätta: beteende

Denna fågel tillbringar natten parvis i grottor eller i håligheter under våren, medan på vintern sover den i större grupper. Dessutom anses denna fågel vara mer sällskaplig med andra exemplar av sin art än hur det är med andra typer av stenskvättor. Av denna anledning kan de ses äta tillsammans med upp till sex individer.

I allmänhet är det ett blygt djur som uppvisar defensivt beteende vid fara. Den gör detta med hjälp av stjärtfjädrarna och försöker se mer robust ut för att avskräcka sitt hot.

Interaktion med andra arter

De verkar ha ett territoriellt beteende, eftersom hanar av andra arter reagerar negativt på den här fågelns sånger. Enligt forskning som publicerades i den vetenskapliga tidskriften Ethology fastställdes det att 5 arter av tättingar reagerade på den sången från svart stenskvätta, vilket indikerar möjlig territorialitet. Dessutom har aggressiva exemplar också iakttagits under häckningssäsongen.

Svart stenskvätta: föda

Deras kost består av insekter som fångats på marken genom jakt, där de använder en lätt hopprörelse. Svarta stenskvättor söker vanligtvis längst med stenar, i sprickor, buskar och hålrum och försöker hitta insekter som, bönsyrsa, hemiptera, lepidoptera, flugor och hymenoptera etc.

Svart stenskvätta: reproduktion

Denna fågel är monogam, även om vissa fall av polygyni har observerats, det vill säga en hane med två honor. Parbildningar upprätthålls under hela året, eftersom de till och med återvänder till att bo i samma grottor eller sprickor.

För att hitta en partner utför hanen en slags parningsritual, där den försöker övertyga honan. Denna process äger rum i slutet av december, så att paren mellan januari och februari redan är etablerade.

Uppvaktning och dans

Under uppvaktningen måste hanen visa honan att den är det bästa valet. För att göra detta utför den extravaganta flygningar, där den visar sin fjäderdräkt och visar upp sin storlek. Tillsammans med sin sång stiger den långsamt upp för att locka den potentiella partnerns uppmärksamhet.

När den rör vid marken fortsätter den med en dans som består av små hopp som öppnar fjäderdräkten och visar svansen.

Målet med dansen är att locka honans uppmärksamhet, men den försöker också visa de möjliga häckningsplatserna. Faktum är att innan paret är etablerat visar hanen flera grottor och väntar på att hans partner ska acceptera en och gå in i den.

Just här inträffar deras märkligaste beteende: transport av stenar.

Stentransport

Svart stenskvätta bygger vanligtvis sitt bo ovanpå en stenhög. Av denna anledning transporterar den blivande pappan ett stort antal av dem till boet. Men inte alla dessa stenar blir en väsentlig del av boet. De kanske inte ens används för detta. Det leder till att hanarna bär nästan tre kilo stenar som inte används.

Även om det kan verka konstigt så är anledningen till detta beteende en ytterligare typ av utvärdering som honan gör. Trots att han erövrade henne måste hanen fortfarande bevisa sitt värde genom att transportera stenar. Detta hjälper den blivande mamman att veta hur mycket hon ska anstränga sig för hennes reproduktion och visar också den genetiska kvaliteten hos hanen.

Du kanske inte tycker att detta verkar vettigt, eftersom en fågel inte kan vara medveten om huruvida dess kompis har en god genetisk kvalitet med blotta ögat. Men vad honan ser är antalet stenar som dess uppvaktare lyckas ta med. Det är mer än tillräckligt för den, för om hanen lyckas få med många av dem betyder det att hans vingar är väl utvecklade och starka.

Kopulation

Om den blivande mamman bestämmer att hanen är ett bra val sker kopulation, där båda utför en dans som slutar med att hanen befruktar honan. Vid denna tidpunkt är mängden stenar som bärs mycket viktig, eftersom om partnern inte uppfyller förväntningarna så kan bindningen upplösas.

Upplösning av paret är sällsynt, men det kan ske.

Läggning och inkubation

Honan börjar lägga ägg senast i mitten av februari och lägger en mycket varierande mängd. Honorna kan lägga i genomsnitt 3 till 4 ägg per parning och kunna ha upp till 10 parningar. Var och en av de nya kläckningarna kläcks efter 14 dagars inkubation och alla kommer att vårdas av honan samt matas av pappan.

Efter 14 eller 15 dagar lämnar kycklingarna vanligtvis boet, även om de börjar sina första testflygningar den tredje dagen. Redan en vecka senare kan de mata sig själva, men de kommer att fortsätta att vårdas av sina föräldrar i ytterligare 15 dagar innan de blir självständiga.

Tillstånd

På den röda listan för Internationella unionen för naturskydd är svart stenskvätta en art av Least Concern. En minskning av populationen har dock upptäckts, även om detta inte har varit konstant. Det har föreslagits att minskade gräsmarker och plantering av torra zoner kan vara några faktorer som är förknippade med denna situation.

En svart stenskvätta.

Fåglar uppvisar vanligtvis några av de vackraste uppvaktningsritualerna, och denna fågel är inget undantag. I slutändan måste man komma ihåg att dessa beteenden tjänar till för att djuren ska kunna välja den bäst förberedda partnern när det gäller produktion av avkommor. Med andra ord är det en del av det naturliga urvalet.

Detta kanske intresserar dig

Varför tappar min kanariefågel sina fjädrar?
My Animals
Läs det My Animals
Varför tappar min kanariefågel sina fjädrar?

Din kanariefågel tappar sina fjädrar och du vet inte varför. Här ger vi dig svaret och möjliga lösningar på detta skeende.



  • Møller, A. P. (1992). Interspecific response to playback of bird song. Ethology90(4), 315-320.
  • Moreno, J., Soler, M., Møller, A. P., & Linden, M. (1994). The function of stone carrying in the black wheatear, Oenanthe leucura. Animal Behaviour47(6), 1297-1309.
  • Joan, R. E. A. L. (2000). Los incendios pueden favorecer la recolonización de la collalba negra Oenanthe leucura. Ardeola47(1), 93-96.
  • Richardson, F. (1965). Breeding and feeding habits of the black wheatear Oenanthe leucura in Southern Spain. Ibis107(1), 1-16.
  • Soler, M., Moreno, J., Møller, A. P., Lindén, M., & Soler, J. J. (1995). Determinants of reproductive success in a Mediterranean multi-brooded passerine: the Black Wheatear Oenanthe leucura. Journal für Ornithologie136(1), 17-27.
  • Moreno Klemming, J., Carrascal, L. M., Salvador Vilariño, V., & Salvador Milla, A. (2016). Collalba negra–Oenanthe leucura (Gmelin, 1789).