Den unika dvärgpingvinen: den minsta av sin sort

Dvärgpingvinen, som lever vid Nya Zeelands kust, är en art med unika egenskaper. Lär dig mer om dessa nattdjur här!
Den unika dvärgpingvinen: den minsta av sin sort

Senaste uppdateringen: 30 september, 2019

Den unika dvärgpingvinen är en fascinerande pingvinart som lever vid Nya Zeelands kust. Arten är även känd som den lilla blå pingvinen och är den minsta arten i familjen Spheniscidae.

Utöver att vara liten och söt så har dvärgpingviner även andra unika egenskaper.

Alla arter av pingviner är markbundna fåglar. Till skillnad från fåglar som faktiskt kan flyga har pingviner solida ben, vilket hjälper dem att simma bra i vatten.

Denna specifika pingvinras är vanligtvis cirka 30 cm lång i vuxen ålder och väger drygt 1 kilo.

Pingviner är för det mesta nattaktiva djur. Trots sin lilla storlek tenderar dvärgpingvinen att göra mycket ljud på natten, när den är som mest aktiv.

Närbild på den unika dvärgspingvinen.

Som du antagligen redan har gissat är denna art blå. Vissa pingviner är så pass mörka att de nästan ser svarta ut, men de flesta är närmare grå. Liksom andra pingvinarter så har dessa pingviner vit mage.

Precis som många andra djur så har dvärgpingvinen könsdiformism. I detta fall är hanarna något större än honorna, och deras näbbar är i allmänhet även mörkare och bredare.

Dvärgpingvinen äter cirka 25% av sin kroppsvikt i fisk varje dag. Den är extremt snabb i vattnet tack vare dess lilla storlek och vikt, och det gör den faktiskt till en storslagen jägare.

Den unika dvärgpingvinen: livsmiljö och utbredning

Den här arten bor mest på Nordön, Sydön och Stewart Island i Nya Zeeland. Men du kan även se den på Three Kings Islands, som är en grupp öar obebodda av människor.

Du kan även hitta denna ras på Australiens sydöstra kust. Lokalbefolkningen där kallar den för ”älvpingvinen” och den är till och med en del av deras folksägner!

Dvärgpingvinen gräver i allmänhet sitt bo i sandbanker eller nära stora stenar. Om möjligt försöker den bygga sitt bo på platser där det kommer att skyddas av tjock vegetation.

De nuvarande siffrorna säger att minst 32,000 exemplar av denna ras bor på Nya Zeeland.

Dvärgpingvinen kallas även för den blå pingvinen.

Dvärgpingvinen tillbringar det mesta av sitt liv i vatten där den tycker om att simma runt.

Av alla olika pingvinraser är den här en av de bästa på att manövrera i vattnet. Den kan tillbringa flera dagar i vattnet innan den måste ta sig tillbaka till kusten.

Fortplantning

Beroende på vilken tid på året det är kan denna ras gå en hel månad utan att återvända till land. Det betyder att den inte spenderar mycket tid runt sitt bo. Man ser den huvudsakligen vid sitt bo under parningssäsongen.

Men till skillnad från de flesta andra fåglar behåller inte den unika dvärgpingvinen en och samma partner under hela sitt liv. En hona kan lägga ett eller två ägg varje omgång.

Båda föräldrarna kommer turas om med att ruva på äggen medan den andra ger sig ut för att jaga och simma. Inkubationsperioden varar i cirka 35 dagar.

När ägget kläckts kommer föräldrarna att mata kycklingen genom att stöta upp mat, precis som andra fåglar.

En kyckling betraktas som en vuxen ungefär 7-11 veckor efter födseln. Då bör den kunna jaga och simma helt själv.

Detta kanske intresserar dig
109-årig man stickar små tröjor åt pingviner
My AnimalsLäs det My Animals
109-årig man stickar små tröjor åt pingviner

Han är den äldsta personen i Australien och han är fullt medveten om hur oljespillet på Phillip Island påverkade pingvinerna där. Alfred vet hur man stickar små tröjor åt pingviner och detta är vad han gjorde för att hjälpa pingvinerna.



  • Gales, R.; Green, B. (1990) The Annual Energetics Cycle of Little Penguins (Eudyptula Minor). Ecology: Ecological Society of America. Volume 71, Issue 6. Pp. 2297-2312
  • Bethge, P.; Nicol, S.; Culik, B. (2009) Diving behaviour and energetics in breeding little penguins (Eudyptula minor). Journal of Zoology. Volumen 242, Número 3. Pp. 483-502
  • Dann, P. (1991) Distribution, Population Trends and Factors Influencing the Population Size of Little Penguins Eudyptula minor on Phillip Island, Victoria. Emu: Jurnal of BirdLife Australia. Volumen 91, Número 5. Pp. 263-272