Faunan i Anderna

I denna region av planeten måste arterna anpassa sig till svåra förhållanden och temperaturer som varierar kraftigt från dag till natt.
Faunan i Anderna

Senaste uppdateringen: 29 oktober, 2021

Denna bergskedja ligger i västra Sydamerika och har en längd på mer än 7000 km, vilket gör den till den längsta i världen. Den korsar också sju länder och är hemvist för de högsta vulkanerna på planeten. I den här artikeln presenterar vi några typiska arter som tillhör Andernas fauna. Missa inte detta!

Hur ser faunan i Anderna ut?

De viktigaste invånarna är laminoiderna, en familj av djur som kan överleva under extrema förhållanden och i stora temperaturskillnader. Det finns också några rovdjur, fåglar, fjärilar, endemiska fiskar och en handfull reptiler. Här är några exempel på faunan i Anderna:

1. Bergsviscacha

Denna gnagare, även känd som viscacha, som tillhör faunan i Anderna, föredrar grova klippiga områden med mycket lite vegetation.

Djuret har en mycket mjuk och tjock brun päls, med undantag för svansen som kan vara svart eller grå. Bergsviscachan, bilden i början av denna artikel, liknar en kanin på grund av sina långa, upprättstående öron och morrhår.

2. Andinsk kondor

Detta är den största icke-marina fågelarten med det största vingspannet, och den har inga kända underarter. Denna fågel är en nationalsymbol för många sydamerikanska länder. Den är stor och har svarta fjädrar som täcker nästan hela kroppen, med undantag för vissa områden på vingarna och halsen som är vita, och har ett rött skalligt huvud.

Andinsk kondor

Till skillnad från andra asätande fåglar är hanen större än honan. Kondoren är också känd för sin långa livslängd eftersom den kan leva i ungefär 75 år. På de högsta bergsklipporna bygger den bon som den delar med andra individer. Dessa fåglar är monogama livet ut och de “par-rum” som de bygger är dock väl åtskilda.

3. Puma

Detta kattdjur är en annan representant för Andarnas fauna. Puman jagar med hjälp av bakhåll och har en stor mängd olika bytesdjur i sin diet, men dess huvudföda är hjortar.

En puma i snö.

Pumor är mycket territoriella, deras beståndstäthet är låg och de föredrar att ströva omkring ensamma. De är mycket slanka och smidiga, med en gyllene färg och en lång svans samt upprättstående öron. Puman är en återkommande gestalt i hela den sydamerikanska kulturen, till och med i namnet på Argentinas rugbylag.

4. Guanaco

Guanaco tillhör familjen Camelidae, som inkluderar lama, vicunja och alpacka, och är den mest utbredda på subkontinenten, med nästan hela bergskedjan som hemvist. Detta vilda djur har en tjock dubbel päls som skyddar det mot kyla.

Guanaco.

Guanacos kan väga mer än 100 kg och de äter gräs, rotknölar och mossa. Deras främsta rovdjur är puman. De samlas i små flockar som består av en hane och några honor med tillhörande ungar. Den förstnämnda har till uppgift att hålla utkik efter faror och varna de andra med hjälp av särskilda ljud.

5. Gaffelhjort

Den kallas också huemul och är ett utrotningshotat däggdjur som tillhör familjen hjortdjur. Dessvärre har dess bestånd minskat drastiskt på grund av jakt.

Gaffelhjort nära en flod.

Arten har en kraftig kropp med korta ben och tjock päls, som är ljusbrun på vintern och mörk på sommaren. Gaffelhjorten är en växtätare och livnär sig på gräs, skott och buskar. Hanarna har också gaffelhorn som är upp till 30 cm långa och är större än honorna.

 

Detta kanske intresserar dig
Faunan i det stora barriärrevet: ett skyddat ekosystem
My Animals
Läs det My Animals
Faunan i det stora barriärrevet: ett skyddat ekosystem

Det stora barriärrevet är det största undervattensområdet på jorden. Det är så stort att astronauter kan se det från rymden.