Gråsparven, en sann världsmedborgare

Gråsparven, en sann världsmedborgare

Senaste uppdateringen: 21 juli, 2021

Även om antalet gråsparvar har minskat anmärkningsvärt, fortsätter de att vara en del av stadslandskapet på större delen av planeten. Fortsätt läsa för att lära dig om den sociala och livliga gråsparven som vars förtjusande beteende vi kan observera i vår närmiljö.

Sparven, en sann världsmedborgare

Passer domesticus är tillhör familjen sparvfinkar (Passeridae), som ursprungligen kommer från Eurasien och norra Afrika. Dessa fåglar  har följt människan till alla kontinenter utom Antarktis. För närvarande finns de i stadsområden med milt klimat över hela världen.

Liten men robust, har gråsparven en förväntad livslängd på 7 år, men den kan leva i över 13 år i fångenskap. Följande är några av dess viktigaste fysiska egenskaper:

  • Vikt: 30 g
  • Längd: mellan 14 och 16 cm
  • Korta, rosa ben
  • Stark, tjock och konformad näbb

Skillnader mellan hanar och honor

Hanarna är grå på magen och lite mörkare högre upp. Dessutom har de en svart fläck på bröstet och halsen. Deras crissum (det vill säga området runt kloaköppningen) och stjärt är helt bruna. Deras vingar är chokladfärgade med en vit rand och några svarta fjädrar. De har två chokladfärgade ränder från toppen av ögonen till nacken och de har en svart maskliknande rand på näbben och ögonen.

Honorna, som är mindre, är mestadels gråfärgade på magen och bröstet och bruna på vingarna, stjärten och kronan. De har också ett lättare ögonbrynsstreck.

Även om de är en del av landskapet i många städer över hela världen har antalet små gråsparvar minskat de senaste åren.

Gråsparven är van att leva med människor

Nyfiken och intelligent är bra adjektiv för att beskriva gråsparven. Med lugna och sociala vanor är det vanligt att se dem på gatorna, i parker och innergårdarna där det verkar som om de inte är rädda för människor. Du kan också se dem i grönsaksland och på bondgårdar.

två sparvar

Det är vanligt att se dem röra sig och hoppa runt i dessa miljöer. De letar vanligtvis efter mat i det avfall som människor lämnar på gatan. De äter normalt en fröbaserad diet. Dessa små fåglar jagar också en del insekter, särskilt för att mata sina ungar.

På samma sätt kan man se dem putsa sig och till och med ta några sand- eller dammbad för att bli av med parasiter.

Några fakta om avel av gråsparven

Varje parningssäsong bildar dessa sparvar monogama par. På våren bygger de ett bo av fjädrar, torra löv och andra lämpliga material inuti sprickor i byggnader, under takpannor eller inuti trästammar.

Honan lägger vanligtvis mellan fyra och fem ägg per kull – de kan ha upp till fyra kullar varje vår – som paret måste ruva i ungefär tio dagar.

sparv på ett träd

Men både mamman och pappan hjälps åt med att mata ungarna som kommer att vara flygfärdiga redan efter två veckor.

Sparven försvinner från våra städer

Den ikoniska bilden med gråsparvar bredvid människor i städer är inte längre vanlig. Det beräknas att 63% av dessa djur har försvunnit mellan 1980 och 2013 i Europa.

Orsakerna till denna minskning av populationen är fortfarande under debatt. Bidragande orsaker kan till exempel vara:

  • Klimatförändring
  • Bekämpningsmedel
  • Elektromagnetism
  • Koldioxidutsläpp
  • Brist på platser att bygga bon på
  • Konkurrens med nya, invasiva arter
  • Ökning av deras predatorer (särskilt katter )

Låt oss inte glömma bort att dessa  sociala, bevingade varelser ofta är en användbar bioindikator för stadens hälsa. Med andra ord indikerar färre fåglar att det finns mer föroreningar i området. Så för planetens och mänsklighetens bästa, låt oss göra allt som krävs för att sparven ska komma tillbaka och åter leva i våra städer.

Du kanske är intresserad av att läsa den här artikeln:

Detta kanske intresserar dig
Locka fåglar till din trädgård på detta sätt
My Animals
Läs det My Animals
Locka fåglar till din trädgård på detta sätt

Vatten, mat, växter och träd är viktiga faktorer när det gäller att locka fåglar som du kan mata så att de bygger bo i din trädgård.