Intressant fakta om vilda elefanters beteende

15 april, 2020
Alla djurarter visar olika beteenden och karaktärer när de är i en miljö de föredrar. Detta gör det enklare att se och studera dem ur en vetenskaplig synpunkt och det tillåter oss att förstå dem bättre. Idag tar vi en titt på vilda elefanters beteende.

Elefanter som lever i sitt naturliga habitat har möjligheten att fullständigt utveckla sitt etologiska beteende. Genom att observera dem kan vi observera flera attityder som är representativa för denna arten i naturen. Nedan tar vi upp några intressanta fakta om vilda elefanters beteende.

Intressanta fakta om vilda elefanters beteende

Försvar mot rovdjur

Med tanke på deras avsevärda storlek och natur, brukar elefanternas matriarkala samhällen inte bli utsatta för attacker från rovdjur. Med det sagt kan dock deras ungar ibland vara utsatta.

mamma-elefant-med-bebis

Precis som hovdjur kan nyfödda elefanter stå och gå ganska snabbt. Denna egenskap gör att de kan hänga med resten av hjorden. Samtidigt är unga elefanter sårbara för rovdjursattacker, speciellt när de kommer bort från gruppen.

Vi kan bekräfta att pressen från rovdjur – med undantag för jakt av människor – inte är en avgörande faktor för kontroll av elefantpopulationer.

Födosökande

Elefanter lever i olika typer av habitat, vilket betyder att deras kost är väldigt varierande. Deras födosökande inkluderar allt från gräs till frukter, bark, rötter, löv och grenar. Kombinationen av deras snabel, deras kraftfulla tunga och en otroligt stark kropp, tillåter elefanterna att äta allt från små plantor till träd.

elefanter-badar-i-det-vilda

Faktorer som påverkar födosökandet

  • Ålder: Möjligheten att njuta av en så pass varierad kost blir mer och mer begränsad då de vilda elefanterna blir äldre. Unga elefanter får först sin näring exklusivt från deras moders mjölk. Lite i taget börjar de sedan att experimentera med annan mat medan de fortsätter att dia, vilket de gör tills de är cirka 2 år.
  • Kön: Bland elefanter existerar en sexuell dimorfism som ger fördel till hanarna. Det syns som tydligast när det handlar om att hitta mat.

Studier visar att grupper med vilda elefanthanar är betydligt mindre selektiva i deras sökande efter mat än vad honorna är. Hanarna tenderar att prioritera kvantitet medan honorna är mer benägna att leta efter födokällor med bättre kvalitet. Denna tendens kan ha att göra med att förbättra kvaliteten på mjölken som de producerar till sina ungar.

Vilda elefanters reproduktiva beteende

Båda hanar och honor parar sig med mer än en partner när de är brunstiga. Honor föder vanligen bara en unge per dräktighet.

Detta system med flera parningspartners är känt som polygami.

elefanter-badar-i-det-vilda

När det kommer till uppvaktning behöver elefanthanarna nödvändigtvis inte vara i must. Dock visar studier att de är mer reproduktivt dominanta än de som inte är det. Must är en fas där elefanthanarna (eller “tjurarna”) visar en mer dominant och aggressiv attityd. De håller sitt huvud högre, sträcker ut öronen och lyfter bröstet.

Lekfullt beteende hos vilda elefanter

Lek bland djur har ingen vital funktion, men det hjälper individer att förbereda sig för oförutsedda eller stressiga situationer. Trots att unga elefanter har observerats bära grenar, springa runt och jaga små djur, vet experter egentligen väldigt lite om denna artens lekfulla beteenden.

vilda-elefanters-beteende

Källa: http://bebesdelreinoanimal.blogspot.com

Det enda experterna vet är att hanar leker mycket mer aggressivt. De tenderar att starta låtsasstrider med andra hanar i samma ålder, inklusive hanar från andra familjegrupper. Honor å andra sidan, har mer fredliga möten, vanligtvis med yngre honor.

 

  • Fowler M, Mikota S. Biology, Medicine, and Surgery of Elephants. Hoboken: John Wiley & Sons; 2008.