Gül Karınlı Muhabbet Kuşu: Beslenmesi ve Yaşam Alanı

16 Mart, 2020
Gül karınlı muhabbet kuşu tatlı ve narin yaradılışı ile bilinen küçük bir kuştur. Dahası, 25 yaşına kadar yaşayabilirler.

Gül karınlı muhabbet kuşu, Avustralya’dan gelen otçul kuşlardan birisidir. Çok hoş şarkılar söyleyen, sakin bir kuştur. Bu muhabbet kuşu bin kuşa kadar göçebe sürüleri olarak yaşar ve su kaynaklarına yakın alanları tercih eder. Bilimsel ismi de Neopsephotus bourkii’dir ve alt türleri yoktur.

Gül Karınlı Muhabbet Kuşu Nasıl Görünür?

Diğer muhabbet kuşları ile karşılaştırıldığında, gül karınlı muhabbet kuşunun tüyleri daha yumuşaktır. Gri ve kahverengi tonları ağırlıktadır, arkalara doğru, kuyruğunun yan bölümlerinde ve kanatlarında da açık mavi tonlar vardır. Aynı zamanda, göğüs ve karın bölgesine de açık pembe bir renk hakimdir.

Ayrıca gözlerinin etrafında belirgin beyaz bir bölge vardır, bu da sanki gözlüklüymüş gibi görünmelerine sebep olur. Dişilerde de bu bütün söylediğimiz özellikler görülür fakat renkleri biraz daha opaktır. Yetişkinlikte, erkek kuşların boyutu 7,5-10 cm civarındadır. Bu kuşlar 25 yıla kadar yaşayabilirler.

kahverengi, mavi ve beyaz renkli kuş

Gül karınlı muhabbet kuşlarının renkleri onların doğal yaşam alanları ile birbirlerini tamamlamasını sağlar. Tüyleri, kurak evlerinin kırmızı toprakları ile uyum içindedir.

Gül Karınlı Muhabbet Kuşu Nerede Yaşar?

Anavatanları Avustralya’dır ve Akasya ormanlarında yaşarlar. Bu çorak ve görünüşte elverişsiz olan bölgelerde, gün içinde sıcaklıktan korunmak için ağaçların gölgelerinde dinlenirler. En aktif olduğu zamanlar güneşin doğuşu ve batışıdır. Bu zamanlarda, su içmek için kendilerine kaynak ararlar.

Bu yüzden, bu kuşlara çöllerde, kuru ve nemsiz bölgelerde, doğal akasya ve selvi ağaçlarının olduğu alanlarda, açık ağaçlık bölgelerde ve okaliptüs ağaçlarının olduğu yerlerde rastlamanız daha muhtemeldir. Bu kuşların mevsimsel hareketleri hakkında çok az şey bilindiğini belirtmek gerekir. Uzmanlar onların göçmen olduklarına inanmaktadır, fakat bazı bölgelerde de muhtemelen kalıcı bir hayat kurmuşlardır.

Bu Kuşun Beslenme Alışkanlıkları Nasıldır?

Bu kuşlar genelde yerde beslenirler, sadece belirli durumlarda ağaçlarda yemek ararlar. Çift veya 4-6 kişilik küçük gruplar halinde bir araya toplanırlar. Beslenmelerinin temeli genelde çimlerden aldığı tohumlardır ve bunları meyveler, dutsu meyveler ve böcekler ile desteklerler. Her zaman su kaynağına yakın olmaya ihtiyaç duyarlar ve su kaynaklarını genelde gün doğumu ve gün batımında ziyaret ederler.

Bu kuşu evcilleştirdiğinizde, toz haline getirilmiş gıdalar ve muhabbet kuşu yemi karışımı ile beslemelisiniz. Aynı zamanda tam bir beslenmeye sahip olmak için meyve (örneğin elma gibi) ve lifli yeşillikler de yemeliler.

Fakat, genç bir kuşun yeterli beslenmesi için tohumdan daha fazlasına ihtiyacı vardır. Bebek gül karınlı muhabbet kuşları toz halinde gıdalar, çimlenmiş tohumlar, meyve, sebze ve hatta böcek yemelidir. Üreme çağındaki kuşlar ihtiyaçları olan proteini alabilmek için un kurdu da yiyebilirler.

Bir Kuşun Gelişim Dönemine Göre Beslenmesi

Gül karınlı muhabbet kuşunun besinsel ihtiyaçlarının gelişim dönemine göre değişim göstereceğini akılda tutmak önemlidir. Her dönemde farklı bir beslenme tipi gerekecektir: bebeklik, gençlik, yetişkinlik, üreme çağındaki yetişkinlik ve tabiki hastalandıkları zaman da başka ihtiyaçları olacaktır.

gül karınlı muhabbet kuşu

Genç Gül Karınlı Muhabbet Kuşları

Bu muhabbet kuşları genelde çiftler halinde olurlar. Yuvalarını genelde ağaçların kovuklarına (genelde dik olanlara) veya ölü ağaçların gövdelerine yaparlar. Yumurtalarını da, deliğin dibindeki çürümüş bir ağaç parçasına bırakırlar.

Bu türde, dişi kuşlar kuluçkaya yatma işinin sorumluluğunu tamamen üzerlerine alırlar. Erkek partnerlerinin onlara getirip geri çıkardığı tohumlarla beslenmek için günde bir kere yuvayı terk ederler. Doğan kuşu yetiştirmek için dişi de erkek de iş bölümü yapar.

Gül Karınlı Muhabbet Kuşunun Kişiliği Nasıl Olur?

Bu kuşlar hem zekidir hem de nazik ve sessizdir, özellikle de diğer papağan türleri ile karşılaştırırsak. Evcilleştirdiklerinde uçmaya ve tırmanmaya pek hevesli değildirler. Sadece çok fazla hareket eder ve bir yerden diğer bir yere konar.

Doğal yaşam alanlarında sabah çok erken saatlerde ve akşamları uçarlar, şarkı söyler ve çevreleri ve diğerleri ile iletişim kurarlar. Tam olarak gece kuşu olmamalarına rağmen, karanlıktan sonra daha aktif olmaları ile bilinirler. Bu da onları diğer papağanların çoğundan ayrı tutar.

Pasif doğalarını da akılda tutarak, gül karınlı muhabbet kuşları daha büyük ve daha agresif kuşlardan uzak durmalıdır.

  • Piñeiro, C. J. S., & Bert, E. (2011). Principios en la alimentación de psitacidas. Revista Electrónica de Veterinaria, 12(11), 1-3.
  • Kennedy, J. D. (1993). Raising the Charming Bourke’s Parakeet. AFA Watchbird20(5), 30-33.