Güney Kızkuşu Hakkındaki Her Şeyi Öğrenin

27 Nisan, 2021
Bu oldukça ilgi çekici makalemizde yer verdiğimiz güzel bir kuş olan güney kızkuşu hakkındaki her şeyi öğrenmek için lütfen okumaya devam edin.

Güney kızkuşu, namı diğer Vanellus chilensis, yuvasını ve yavru kuşlarını koruyan ince, uzun bacaklı zarif bir kuştur. Güney Amerika’nın büyük bir bölümünde yaşar. İşte burada, My Animals sayfasında, tarımsal zararlıları kontrol etmede önemli bir rol oynayan ve küçük bir yağmurkuşu olan güney kızkuşu hakkında bazı gerçekleri paylaşacağız.

Güney Amerika’nın büyük bir bölümünde yaşayan bir kuş türü

Bu kuşu Arjantin ve Uruguay arazilerinde görmek ve onun kendine özgü ötüşünü duymak oldukça olağandır. Aynı zamanda şu bölgelerde de yaşamlarını sürdürür:

  • Bolivya
  • Brezilya
  • Şili
  • Kolombiya
  • Venezuela
  • Paraguay

Güney kızkuşuna genellikle göletlerde, göllerde, nehirlerde, akarsularda ya da otlaklarda rastlanır. Açık alanlarda daha yaygın olmakla birlikte kentsel alanlarda da yaşar. Hatta bazı insanlar bu kızkuşunu evcil hayvan olarak sahiplenir çünkü ötüşleriyle sıra dışı hareketleri uyaran ve alanları böceksiz tutan mükemmel bir koruyucu olarak kabul edilir.

Güney Amerika’nın büyük bir bölgesinde yaşayan, yuvasının ve yavru kuşlarının şiddetli bir savunucusu olmakla karakterize edilmiş küçük bir yağmurkuşu olan güney kızkuşu ile tanışın.

Güney kızkuşunun karakteristik özellikleri

Kuzey kızkuşuna çok benzeyen bu yağmurkuşu aşağıdaki fiziksel özelliklere sahiptir:

Güney kızkuşu hakkındaki her şey

  • 33 – 38 cm. uzunluğundadır ve yaklaşık yarım kilo ağırlığındadır.
  • Bu kuş kısa, kırmızı ve siyah bir gagaya sahiptir.
  • Yuvarlak, parlak kırmızı gözleri vardır.
  • Uzun, ince ve kırmızı bacaklara sahiptir. Bu kuşun öne bakan üç parmağı ve geriye dönük kısa bir parmağı vardır.
  • Güney kızkuşu, biraz menekşe tonlardaki kanatlara ve siyah-beyaz rengindeki alt kısımlara ve gri-kahverengi üst kısımlara sahiptir.
  • Tepesi ince, siyah tüylüdür.
  • Olası düşmanları korkutmak için kanatlarının altında mahmuzlar vardır.
  • Güney kızkuşu genellikle bacaklarından sadece birinin üzerinde uzanarak dinlenir, diğerini de vücuduna yakın tutar. Ayrıca sıklıkla bacaklarını geriye doğru büker.

Güney kızkuşu hakkında daha fazla bilgi

Bu küçük yağmurkuşu çoğunlukla böcekler, solucanlar ve küçük omurgalılar ile beslenmesine rağmen çiğ et de yer.

Avlama tekniklerini izlemek eğlencelidir. Bu tekniklerden biri birkaç adım koşup durmaktan ve ileri bir gagalama başlatmaktan oluşur. Bir diğeri ise yerin altındaki potansiyel bir avı tespit etmek için, sanki eziyormuş gibi yeri bacaklarıyla karıştırmaktır.

Bu kuşun hareketsiz alışkanlıkları vardır ve genellikle çiftli ya da küçük gruplar halinde görülür. Ayrıca yuvasını yerde, açık alanlarda yaptığı için yumurtalarına ve yavru kuşlarına karşı büyük özen gösterir. Bu yüzden sürekli sıra dışı bir hareket arayışı içindedir.

Bir tehdit olduğunu düşündüğü zaman karakteristik çağrısını yayar ve öterek, uçarak ya da gerçek yuvalarından çok uzakta düşündürterek potansiyel yırtıcıları yanıltmaya çalışır. Ancak mahmuzları ile davetsiz misafirlere saldırmak için alçaktan uçabilir.

Gözlerden kaçmayan bir kuş

Uruguay’ın milli kuşu olmasının yanı sıra Uruguay milli ragbi takımının sembolü haline gelen ve küçük bir yağmurkuşu olan güney kızkuşu hakkında çok şey öğrendiğinizi umuyoruz.

Güney kızkuşu aynı zamanda mitlerin ve efsanelerin arasında da yer alır. Ayrıca doğa bilimci Charles Darwin, bu kuşu Güney Amerika boyunca seyahat ederken fark etmiştir. Bu kuşların, olası yol soyguncuları yakın olduğu zaman öttükleri için gezginler adına faydalı olduğunu belirtmiştir.