Miğferli Hoko Tavuğu: Nesli Tükenen Bir Kuş Türü

11 Ekim, 2019
Miğferli hoko tavuğunu hiç duymuş muydunuz? 

Miğferli hoko tavuğu, kafasında kemikli bir miğfer taşıyan çok ilginç bir kuştur. Venezuela ve Kolombiya’nın güney bölgelerinde yaşar.

Miğferli hoko tavuğu Cracidae familyasının Galliformes türüne aittir ve bilimsel adı Pauxi pauxi‘dir.

Miğferli hoko tavuğu: kişilik özellikleri

Miğferli hoko tavuğu, boyu 83 cm ve 88 cm arasında değişen büyük bir kuştur. Kafasındaki grimsi mavi renkteki kemikli yapı süse benzer. Bu kemikli miğferin boyu 7 cm’i bulur.

Kafasında ve boynunda kadifemsi siyah tüyler bulunur. Sırt ve yan bölgelerdeki tüylerin rengi, siyahtan yeşil ve mavi yansımaları olan çok parlak siyaha kadar değişir. Karnı da tıpkı kuyruğunun ucu gibi beyaz olur.

Koyu kırmızı olan gagası ise rengine renk katar. Kahverengi gözleri ve kıpkırmızı ayakları vardır.

miğferli hoko tavuğu

Venezuela’da, hoko tavukları Sierra de Perija’nın güneyinden, Zulia eyaletindeki Tucuco nehrine kadar olan bölgelerde yaşar.

Hoko tavuğu, sisli ormanlarda ya da dağlık bölgelerde yaşar. Buna ek olarak, bu bölgelerin alanı, deniz seviyesinin 458 km ila 1800 km yüksekliktedir. Ancak, insanlar bu hayvanları deniz seviyesinin 914 km ile 1200 km yüksekliğinde daha sık görmektedir.

Miğferli hoko tavuğu: davranış şekilleri ve üreme durumları

Bu kuşlar gün boyu aktiflerdir ve ormanlarda yaşarlar. Bir yırtıcı tarafından tehdit edilmedikleri sürece uçmazlar. Ayrıca, bölgesel hayvanlardır ve dişi, erkek ve yavrusu ile birlikte aile şeklinde yaşarlar. Genelde sabahları ve ikindi vakitlerinde beslenirler. 

Çiftleşme dönemi sırasında, erkek yaşlı bir ağacın kırılma sesi gibi karından gelen bir ses çıkarmaktadırlar. Alarm çağrısı yumuşak ve tekrar eden “çiyak” sesinden oluşmaktadır. Bu seslere ek olarak, aynı zamanda tıpkı bir tavuk gibi gıdaklamaktadırlar.

miğferli hoko

Hoko tavuğunun çiftleşme dönemi Ocak’tan Temmuz’a kadardır ve yılda sadece bir kez çiftleşmektedirler. Dişi, genelde asma yapraklarıyla sarmalanmış ağaç dallarından yaptığı yuvasında saklanır.

Normalde, yaptıkları yuvalar yerden 3 m ile 6 m yükseklikte olur. Dişilerin bu yuvaları dallarla ve küçük sopalarla oluşturması genelde 4 ila 6 gün arasında değişir.

Dişiler 36 günlük bir kuluçka dönemine yatarlar. 12 cm uzunluğunda olurlar ve kafalarındaki sert kabuk 5 cm genişliğindedir. Erkekler, yavrular doğana kadar yuvanın yakınından geçmezler. İlginç bir şekilde, hem dişiler hem de erkekler yavruların bakımını üstlenir.

Miğferli hoko tavuğunun korunması

Kontrolsüz avlanma ve yaşam alanlarının azalması, bu hayvanlar için büyük tehditlerdir. Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN), bu hayvanları tehlikeli türler olarak kırmızı listeye almıştır çünkü bu hayvanların nesli tükenme tehlikesi altındadır.

Buna ek olarak, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine Yönelik Sözleşmenin III. Ek’inde de geçmektedir. Ancak, bu sadece Kolombiya’da geçerlidir.

Bu kuşların Kolombiya ve Venezuala’daki doğal ortamlarındaki sayıları çok azalmıştır. Her yarım kilometreye 5 veya 10’dan az hoko tavuğu düşmektedir. Toplamdaki sayıları, dünyadaki 2500 yetişkin kuştan daha azdır. Sonuç olarak, bu kuşların neslinin tükenmemesi için sıkı bir koruma altına alınması gerekmektedir.

Rojas-Suárez, F., Sharpe, C. J., Lentino, M. y Ascanio, D. (2015). “Paují copete de piedra, Pauxi pauxi”. J.P. Rodríguez, A. García-Rawlins y F. Rojas-Suárez (eds.) Libro Rojo de la Fauna Venezolana. Cuarta edición. Provita y Fundación Empresas Polar, Caracas, Venezuela.