Cava Gergedanının Özellikleri ve Yeme Alışkanlıkları

24 Aralık, 2020
Cava gergedanı, gezegen üzerindeki nesli tükenmekte olan memelilerden biridir. Geriye sadece yaklaşık 18 yaşayan yetişkin örnek olarak kaldı.

19. yüzyıl boyunca Cava gergedanının sayıları oldukça yüksekti ve doğal yaşam alanları Asya kıtasının geniş bir bölgesinde yer alıyordu. Bu hayvanlar Bangladeş, Myanmar, Tayland, Lao Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kamboçya veya Vietnam gibi ülkelerde yaşıyordu.

Şu anda, Java Adası’nın kuzeyindeki Ujung Kulon Milli Parkı’nda küçük bir bölgede onlardan sadece birkaç tane var. Bu hayvanlar, doğal yaşam alanlarının kaybı yüzünden yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Ayrıca insanlar, geleneksel Çin tıbbında yaygın olarak kullanılan bu hayvanların boynuzlarını çalmak için onları öldürüyor.

Cava Gergedanının Özellikleri

Anselme G. Desmarest, Cava gergedanlarını (Rhinoceros sondaicus sondaicus) 1822 yılında tanımladı. Bu, Cava gergedanın nadir bulunması ve yaşam tarzı nedeniyle, soy oluş içinde tanımlanıp kataloglanan sonuncu olandı.

Gördüğünüz üzere bu cins, gezegende en çok tehlike altında olan türlerden biridir. Milli parkta birkaç tane mevcut ancak yerel kuruluşlar, kaçak avlanma ve soy içi üreme nedeniyle fazla hayatta kalamayacaklarından korkuyor. Cava gergedanlarının diğer iki altcinsinin nesli ise çoktan tükenmiş durumda (Rhinoceros sondaicus annamiticus ve Rhinoceros sondaicus inermis).

Diğer gergedan cinslerine görünüş olarak benzese de bu memeli, daha küçüktür ve daha az gelişmiş deri plakalarına sahiptir. Başka bir deyişle, diğer gergedan türlerine özgü tipik “zırh”a sahip değildir.

Dişiler ve eriller oldukça benzerdir; ancak dişiler biraz da büyük olmaya eğilimlidir. Ciltleri gri-kahverengimsi bir tona sahiptir. Cinsiyetlerini söylemenin en kolay yolu boynuzlarına bakmaktır; dişilerin boynuzları ya yoktur ya da çok küçüktür.

Bu cins, Asya’daki en büyük ikinci memelidir – Asya fili ise en büyük memeli hayvandır. Bu gergedanın boyu 150 – 180 cm.’ye ulaşırken; uzunluğu yaklaşık 426 cm.’dir. Kiloları farklılık gösterir; yaklaşık 900 kg. ile 2 tondan biraz fazla değişir.

Cava gergedanlarının nesli tükenmek üzere.

Doğal yaşam alanları

Birisi bu hayvanı bir tür olarak katalogladığı ana kadar biz, sadece yerel yerlilerin bize Cava gergedanı hakkında söylediği şeyleri biliyorduk. Yerliler, boynuzlu tarih öncesi bir varlıktan söz ettiler. Bu hayvan, Endonezya takım adalarının en uzak ormanlarında yaşadı ve bulunması oldukça zordu. Sadece dışkı yığınları ve kocaman ayak izleri onların varlığına delildi.

Bugün Cava gergedanı, alçak yağmur ormanlarında, her zaman su kütlelerinin yakınında yaşıyor ancak önceden açık çayırlarda ve dağların yüksek bölgelerinde yaşardı. Araştırmalar, onların ormanda tam olarak yaşamadıklarını, bu nedenle mevcut yaşam alanlarının optimal olmadığını gösteriyor.

Cana gergedanı ne yer?

Cava gergedanı esas olarak bitkileri yiyen otçul bir hayvandır. Güçlü vücutlarını koruyabilmeleri için günlük büyük bir öğüne ihtiyacı var. Ek olarak büyük miktarda suya gereksinim duyar; bu yüzden nehir ve göllerin çevrelerinde kalır.

Gerekirse aşırı lifli yiyecekler yer, ancak yumuşak filizleri tercih eder. Bu hayvanın, diğer Asya gergedanı türleri gibi, dalların yeşil filizlerine ulaşmak için odunsu bitkileri devirebileceğini biliyoruz. Tüm bunlara ilaveten, en iştah açıcı ısırıkları almak için kavrama yeteneği olan dudaklarını kullanır.

Cava gergedanının üreme hayatı

Gergedanların nasıl ürediği ve yavrularının nasıl geliştiği hala gizemini koruyor, tıpkı Cana gergedanlarının biyolojisi hakkında geriye kalan hemen hemen tüm bilgiler gibi. Yalnız bir cins olduğunu ve bireylerin sadece çiftleşme veya yavrularıyla ilgilenmek için bir araya geldiklerini biliyoruz.

Çalışmalar, bu gergedanların 30 ile 40 yıl arasında değişen bir yaşam süresine sahip olduklarını bildiriyor. Gebelik yaklaşık 16 ay sürüyor ve cinsel olgunluk, dişilerde 5 veya 6 yaşlarında başlarken erillerde 10 yaşında başlıyor.

Cava gergedanı.

Bu türün korunması, yeniden dirilme veya yeniden ortaya çıkma konusunda çok az beklentiye sahiptir. Gezegenin bu bölgesinde sürekli yaşam alanı kaybı, acımasızdır. Bu sebeple, bu hayvanların nesli tükenmeden önce onlar hakkında daha fazla şey öğrenemeyeceğiz.

  • Ellis, S. & Talukdar, B. 2020. Rhinoceros sondaicus. The IUCN Red List of Threatened Species 2020: e.T19495A18493900.
  • Grubb, P. 2005. Artiodactyla. In: D.E. Wilson & D.M. Reeder (ed.), Mammal Species of the World. A Taxonomic and Geographic Reference (3rd ed), pp. 637-722. Johns Hopkins University Press, Baltimore, USA.
  • Nowak, R.M. 1999. Walker’s Mammals of the World. The Johns Hopkins University Press, Baltimore, USA and London, UK.
  • Schenkel, R. and Schenkel-Hulliger, L. 1969. The Javan rhinoceros (Rhinoceros sondaicus Desm.) in Udjung Kulon Nature Reserve: its ecology and behaviour. Field Study 1967 and 1968. Acta Tropica 26: 97-134.