Kæmpe afrikansk tusindben: Levested, kendetegn og spændende fakta

I modsætning til hvad mange tror, har ingen myriapod-art tusind ben. Faktisk mister de konstant deres lemmer og har næppe mere end hundrede på et givet tidspunkt.
Kæmpe afrikansk tusindben: Levested, kendetegn og spændende fakta

Sidste ændring: 31 juli, 2022

Kæmpe afrikansk tusindben anses for at være verdens største myriapod, da dens aflange krop nemt overgår andre typer tusindben. Det er et landdyr, der normalt kravler på jorden takket være sit store antal ben. Den er ikke farlig eller aggressiv, så nogle mennesker overvejer den endda som kæledyr!

Artens videnskabelige navn er Archispirostreptus gigas, og den tilhører gruppen af myriapoder, hvor alle organismer, der kaldes tusindben, findes. I modsætning til hvad det ser ud til, er den ikke en del af grupper, der hører til insekter eller tusindben, selv om begge slægter er nært beslægtede. Læs videre og find ud af mere om kæmpe afrikansk tusindben.

Levested og udbredelse for kæmpe afrikansk tusindben

Som navnet antyder, er det kæmpe afrikanske tusindben udbredt over et stort område i Østafrika. Det kan findes fra Mozambique til Kenya, men mest i områder tæt på kysten. De lever hovedsageligt i træøkosystemer med høj luftfugtighed, men kan også tåle tørre miljøer.

Kæmpe afrikansk tusindben

Artens fysiske kendetegn

Tusindbenets krop er kendetegnet ved flere ringformede dele. De har normalt mere end 100 afdelinger i løbet af deres levetid, hvilket gør det muligt for dem at måle omkring 24 centimeter i længden. Desuden har hver af disse ringe to par ben. Det betyder, at de ikke har tusind ben, men lidt over 200.

Takket være sin kropsstruktur har tusindbenet en stor fleksibilitet, der gør det muligt for det at klatre på forskellige overflader uden problemer. Af denne grund forveksler mange mennesker den med en kæmpeorm. Det er naturligvis kun af udseende, da myriapoder har et hærdet exoskelet og ikke en slap hud som orme.

Farven på det afrikanske kæmpe tusindben er normalt mørk, men med rødlige ringkanter. På grund af dens store udbredelse kan man dog også finde den i andre lysere nuancer og afvigende fra det normale mønster.

Tusindben på gren

Adfærd

Tusindben har en tendens til at være mest aktive om natten, da det er der, de kan forblive ubemærket af rovdyr. Selv om de har et stort antal ben, er deres bevægelse for langsom, og de er ikke i stand til at flygte let. Derfor bliver de om dagen et let bytte for adrætte dyr som f.eks. fugle.

Føde

Det afrikanske kæmpe tusindbens kost er hovedsageligt baseret på at spise rådnende planterester, f.eks. blade, grøntsager, frugt og planterester. Takket være dette er de med til at genbruge næringsstoffer fra økosystemet.

Arten har dog visse opportunistiske adfærdsmønstre, da den sandsynligvis vil spise resterne af et insekt, hvis den finder dem.

Reproduktion hos kæmpe afrikansk tusindben

Dette tusindbens parring er ret enkel, da hannen blot retter sin krop mod hunnens og vibrerer med benene, som om det var en invitation til at parre sig. På dette tidspunkt kan den potentielle partner enten afvise anmodningen eller tværtimod acceptere og påbegynde sædoverførslen.

Under denne proces “omfavner” begge eksemplarer hinanden og vikler sig ind i hinanden. Takket være dette bliver hunnen befrugtet, og efter tre eller fire uger begynder hun at lægge sine æg. Så hun må hurtigt lede efter en rede til sine unger. Til sidst tager moderen sig af sine unger, indtil de klækker, og hver enkelt kan klare sig selv.

Tusindben parrer sig

Tusindben som kæledyr

Tusindben kræver ikke meget pleje, og deres kost kan være baseret på frugt og grøntsager. Af denne grund har nogle mennesker valgt at have dem som kæledyr. Visse lande har dog indført restriktioner for deres import, da de betragtes som en invasiv art, der kan påvirke økosystemerne alvorligt.

Hvis du er interesseret i at holde et kæmpe afrikansk tusindben som kæledyr, skal du først undersøge, om du har brug for en tilladelse i dit land. Hvis du allerede har en tilladelse, eller hvis der ikke er noget forbud, bør du overveje følgende aspekter:

  • Terrarium: Det skal indeholde vegetation, jord og træ. Glem ikke at tilbyde relieffer og skråninger, som dyret selv kan klatre op ad, samt nogle forhøjede områder og huler. Levestedet skal mindst være 60 cm langt, 40 cm bredt og 40 cm højt.
  • Temperatur: Denne art kommer fra et varmt klima, så temperaturen i dens hjem bør ikke falde til under 25 grader Celsius.
  • Luftfugtighed: På samme måde er luftfugtighed en meget almindelig komponent i dens naturlige levested, så i fangenskab bør den holdes på mindst 80 %.
  • Føde: Det er nok at give den blade, frugt og grøntsager.

Spændende fakta om kæmpe afrikansk tusindben

På trods af at kæmpe afrikansk tusindben har en lille og uinteressant krop ved første øjekast, er der flere spændende informationer omkring dette dyr. Nogle af dem er følgende.

Forsvarsmekanisme

Selv om de ikke har en kompleks adfærd, har tusindbenene udviklet en unik forsvarsmekanisme. Den består i at krølle sig sammen om sig selv for at beskytte hovedet, så de stadig kan overleve, hvis deres kroppe bliver såret. I denne stilling begynder de også at udskille et irriterende stof over hele kroppen.

Væsken, som de udsender, har til formål at afskrække deres angriber, så de ikke forårsager mærkbar skade. Faktisk vil en person, der kommer i kontakt med det irriterende stof, kun få milde symptomer såsom kløe og betændelse. Virkningerne er dog mere aggressive på sarte områder som f.eks. indersiden af munden eller øjnene.

Midevenner

Kæmpe afrikansk tusindben har et meget tæt forhold til mider. Faktisk sætter de små leddyr sig ofte på myriapodens krop for at rense den. Til gengæld for denne tjeneste beskytter tusindbenet dem og sørger for transport.

På trods af deres ret skræmmende og uvenlige udseende har de afrikanske kæmpe tusindben en ret interessant krop. Selv om de ikke er nogen nuttet art, kan man ikke benægte deres vigtige rolle i økosystemet som næringsstofgenvindere.

Det kan interessere dig ...
Tusindbenbid Hos Hunde: Hvad skal du gøre?
My Animals
Læs den på My Animals
Tusindbenbid Hos Hunde: Hvad skal du gøre?

Centipede bid hos hunde bør ikke forårsage alvorlige symptomer hos dyret, men det er bedre at vide om dem og vide, hvordan man handler.



  • Šustr, V., Tajovský, K., Semanová, S., Chronakova, A., & Simek, M. (2013). The giant African millipede, Archispirostreptus gigas (Diplopoda: Spirostreptida), a model species for ecophysiological studies. Acta Soc Zool Bochem, 77, 145-158.
  • Farfan, M. A., & Klompen, H. (2012). Phoretic mite associates of millipedes (Diplopoda, Julidae) in the northern Atlantic region (North America, Europe). International Journal of Myriapodology (Pensoft Publishers), 7.
  • Mitchell, M., & Tully, T. N. (2008). Manual of exotic pet practice. Elsevier Health Sciences.
  • Salmane, I. N. E. T. A., & Telnov, D. (2007). Laelaptidae mites (Parasitiformes, Mesostigmata) of east African millipedes (Diplopoda). Latvijas entomologs, 44, 121.