Brumbyhesten: Habitat og karaktertræk

Brumbyhesten lever i naturen i hele Australien. De kom til dette land under koloniseringen i 1700-tallet. Lær mere om dem her.
Brumbyhesten: Habitat og karaktertræk

Sidste ændring: 01 september, 2021

Når du tænker på store flokke af heste, der løber vildt, tager det første mentale billede dig direkte til prærierne i USA og Mustang-hestene, men sandheden er, at Australien er foran Nordamerika i denne henseende med brumbyhesten. Denne race lever frit på prærier i den nordlige og sydøstlige del af dette land.

I denne artikel kan du lære mere om oprindelsen til denne race (da der ikke var heste i Australien før koloniseringen) og de egenskaber, der har givet dem mulighed for at tilpasse sig livet i frihed. Gå ikke glip af det.

Arternes oprindelse

Introduktionen af heste til Australien kom fra de første europæiske bosættere i det 18. århundrede, mere specifikt i 1788. Der tjente de som bjerg- og arbejdsdyr indtil senere, hvor mange heste blev forladt i slutningen af guldrusen.

Navnet på denne race stammer fra ordet baroomby, hvilket betyder “vildt” på sproget for de oprindelige folk i den sydlige del af det nuværende Queensland.

Mængden af forladte racer på de australske græsarealer fik brumbyhesten til at samle en række optimale egenskaber for at overleve i naturen. Deres antal steg gradvist med årene.

Senere, under Boerkrigen og Første Verdenskrig, blev disse heste tæmmet igen for at blive inkorporeret i hærernes kavaleri og blev senere forladt igen. I øjeblikket betragter nogle grupper dem som et skadedyr, så den australske regering godkendte jagt af dem.

Eksempler på brumbyhesten

Levested for brumbyhesten

Brumbyhesten lever i naturen i hele Australien. Den største bestand bor i regionen i de australske alper i sydøst. En anden vigtig gruppe er i nord, nær Queensland. Ligeledes kan de også ses i nogle nationalparker, der har deres egen bestand af denne meget omfattende race.

Fysiske karaktertræk

Brumbyhesten er 1,40 til 1,50 meter høj ved manken, så det er ikke en meget stor race. Dette skyldes blodblandingen, der deles med de britiske ponyer, som også ankom under koloniseringen.

Disse heste har en kort hals og deres ben er tynde og stærke med hårde hove. Dens bygning er robust og kompakt, nogle gange lidt uforholdsmæssig i forhold til dens størrelse. Hvad angår kroppens farve, er der forskellige nuancer af brun og hvid, men der er en stor variation.

Tilpasning af brumbyhesten

Det er en race, der har tilpasset sig livet i naturen og overlever i tørre miljøer med få ressourcer. Det er ikke en særlig hurtig hest (bagparten er ikke særlig kraftig) og huden er sart. De betragtes ikke som en god ridehest.

Da Australien begyndte at blive koloniseret, var der ingen større planteædere, der kunne konkurrere med denne hest. På den anden side havde de heller ikke rovdyr, så de kunne spise og reproducere uden problemer.

I første omgang var vegetationen rigelig, men med den hurtige spredning af denne hest opstod mangel på ressourcer til andre mindre arter, hvilket satte dem i fare. Som et resultat af dette problem blev befolkningskontrolstrategier iværksat.

Kost fir brumbyhesten

Som alle heste er brumbyhesten planteædende. Den lever hovedsageligt af det græs, den lever på, og spiser også forskellige urter og hø, samt alle grøntsager og kratblade, den kan finde.

Reproduktion af brumbyhesten

Det er et pattedyr, der når seksuel modenhed, når hunner er 14-15 måneder og hanner er 14-18 måneder. Reproduktion omfatter faser af frieri, parring, drægtighed og fødsel.

Drægtighedsperioden for denne hest varer 11-12 måneder, og hoppen får normalt et enkelt føl, men nogle gange tvillinger. Føllets laktation varer op til, de er 6 måneder.

Kontrol af bestanden

Der er forskellige strategier til at kontrollere betanden i Australien. Den miljøpåvirkning, som dens spredning har på et allerede stærkt påvirket økosystem, er noget, der skaber konflikt hos den australske befolkning.

Nogle regeringsorganer flytter disse heste til nationalparker, men andre jagter for at dræbe dem. Nogle grupper er imod drabene, andre betragter dem som skadedyr, og nogle vil sprede dem for at mindske deres indvirkning. Den offentlige mening vejer tungt på de foranstaltninger, der er truffet, og eventuelle ændringer, afhængigt af regionen.

Den traditionelle metode til at flytte hestene er at bruge en lasso til at fange dem og føre dem til et nyt sted.

De økonomiske omkostninger ved kontrol er høje, og i øjeblikket skåner ingen af foranstaltningerne hestene. Behandlingen, der i øjeblikket betragtes som den mest humane, er fertilitetskontrol gennem injektioner. Selvom det er blevet implementeret nogle steder, er det stadig nødvendigt at se, om det er effektivt på lang sigt.

Mange dyrerettighedsorganisationer fastholder, at metoder som drab med skud fra en helikopter er på grænsen til barbarisk. De mener, at personerne, der er ansvarlige for at kontrollere deres bestand ud fra et etisk synspunkt, er dem, der forlod hestene, da de ikke længere var nyttige for dem: Mennesker. Hvad synes du?

Det kan interessere dig ...
Mustangen: Oprindelse og karaktertræk
My AnimalsLæs den på My Animals
Mustangen: Oprindelse og karaktertræk

Mustangen er en stærk og modstandsdygtig race med stor tilpasningsevne, der stadig kan ses i naturen i Nordamerika. Læs om denne vilde hest.



  • Dawson, M. J. (2005). The population ecology of feral horses in the Australian Alps Management Summary. Australian Alps Liaison Committee, Canberra.
  • Scasta, J. D., Adams, M., Gibbs, R., & Fleury, B. (2020). Free-ranging horse management in Australia, New Zealand and the United States: socio-ecological dimensions of a protracted environmental conflict. The Rangeland Journal42(1), 27-43.