Den almindelige wallaroo: Egenskaber og bevarelse

På trods af sit sjove navn er den almindelige wallaroo, et pungdyr, som er emnet for dagens artikel, meget velkendt i hele Australien.
Den almindelige wallaroo: Egenskaber og bevarelse

Sidste ændring: 17 januar, 2020

Det australske kontinent er blandt andet kendt for sine pungdyr. Af dem alle er det dyr, vi skal diskutere i denne artikel, måske et af de mest berømte og repræsentative for dette kontinent. Vi taler om den almindelige wallaroo. Hvis navnet ikke ringer en klokke for dig, skal du bare fortsætte med at læse, og du vil finde ud af mere.

Hvilken slags dyr er den almindelige wallaroo?

Som du måske allerede ved ved at se på billederne her, er en wallaroo en type kænguru og er måske den mest almindelige af alle. Arten hører til en temmelig særlig infraklasse af dyr: Pungdyr.

Det mest karakteristiske træk ved alle pungdyr er tilstedeværelsen af ​​den pung, der omgiver mælkekirtlerne hos en hunkænguru. Det er her, hendes afkom færdiggør sin udvikling (marsupium).

Inden for pungdyrskategorien er kænguruer medlemmer af familien Macropodidae. Derudover inkluderer egenskaberne for denne gruppe af pattedyr en strengt planteædende kost og deres særegne springmetode til at bevæge sig rundt.

Den almindelige wallaroo er et pungedyr i Macropodidae-familien. Deres videnskabelige navn er Macropus robustus; Macropus-slægten er bred og inkluderer op til 14 forskellige arter.

Generelle karakteristika

Den almindelige Wallaroo er muligvis den mest slående af alle kænguruer

Den almindelige Wallaroo er muligvis den mest slående af alle kænguruer. Deres kroppe er robuste og muskuløse, og deres bryst er fremtrædende og bredt.

Deres tobenede kropsholdning er også generelt mere lodret end for de andre medlemmer af deres art. Derudover er deres pels normalt rødlig og/eller brunlig med nogle sorte områder.

Dette er en af ​​de dyrearter, der udviser seksuel dimorfisme. Det betyder, at der er fysiologiske forskelle mellem hanner og hunner. Sidstnævnte er normalt mindre.

Bagbenene, som de bruger til bevægelse, er korte og brede og højt udviklede. Deres bagben slutter i hænder, der peger fremad. Deres hårløse snude har en stor, sort næsepude.

Macropus robustus er et nataktivt dyr. Når den kvælende varme fra de tørre sletter, hvor de lever, er på sit højeste, foretrækker disse pungdyr at søge et skyggefuldt sted at hvile. Når solen går ned, søger de hovedsageligt efter græsarealer, hvor de kan finde føde.

Reproduktion og bevaring af den almindelige wallaroo

Den almindelige wallaroo på græsmark

En mærkelig kendsgerning med hensyn til den almindelige wallaroo er, at der ikke er nogen parringssæson som sådan. Dette skyldes, at hunner kan være drægtige og føde på ethvert givet tidspunkt. Det vil sige, så længe pungen ikke allerede er i brug af en anden unge!

For at tjene retten til parring deltager hannerne i kampe. Kampen er forbi, når en af ​​dem giver op og trækker sig tilbage. Således kan en han af denne art parre sig med flere hunner.

Drægtighedsperioden for den almindelige wallaroo varer mellem 30 og 38 dage. Derefter overføres afkommet til pungen. Der vil ungen tilbringe de næste seks måneder. Fra da af begynder de også at bruge det meste af deres tid på jorden.

Hannerne af denne art når modenhed mellem 18 og 20 måneders aldereren. Tilsvarende bliver hunnerne voksne, når de er fra 14 til 24 måneder gamle.

På grund af den store bestand og udbredte levesteder er den almindelige wallaroo ikke truet, når det gælder deres bevaringsstatus. World Conservation Union (IUCN) kategoriserer dem som en “mindre bekymring.” Desværre er nogle underarter af Macropus-slægten, der bor på øerne, begyndt at forsvinde.

Tak fordi du læste med! Hvorfor ikke vende tilbage til vores forside for at få mere vidunderlig viden om dyr?

Det kan interessere dig ...
Australiens uddøde megafauna
My AnimalsLæs den på My Animals
Australiens uddøde megafauna

For to millioner år siden boede der kæmpe store væsener der, hvor Australien nu ligger. Læs videre for at finde ud af mere om Australiens uddøde me...



  • King, J. M., & Bradshaw, S. D. (2010). Stress in an island kangaroo? The Barrow Island euro, Macropus robustus isabellinus. General and comparative endocrinology167(1), 60-67.
  • Janke, A., Xu, X., & Arnason, U. (1997). The complete mitochondrial genome of the wallaroo (Macropus robustus) and the phylogenetic relationship among Monotremata, Marsupialia, and Eutheria. Proceedings of the National Academy of Sciences94(4), 1276-1281.