Irrawaddy delfinen: Alt, du skal vide om den

Selvom dens navn stammer fra en flod, så lever Irrawaddy delfinen på kysterne og i saltvandshave i Sydøstasien. Ligesom hvidhvalen er den meget langsom, og den bliver ofte fanget i fiskenet, hvilket forårsager dens hurtige forsvinden.
Irrawaddy delfinen: Alt, du skal vide om den

Sidste ændring: 30 juli, 2019

Irrawaddy delfinen lever på kysterne og flodmundingerne i Sydøstasien, og den er i fare for at uddø. Dette skyldes hovedsageligt de utilsigtede dødsfald forårsaget af fiskeri i regionen. I denne artikel fortæller vi dig om delfinens egenskaber og adfærdsmønster.

Irrawaddy delfinen og dens habitat

Selvom navnet antyder, at den kan findes i Irrawaddy-floden (som krydser Burma og Kina), så bor denne delfin faktisk i havene, og den findes sjældent i ferskvand. 

De er kun udbredt i et mindre område i Sydøstasien, så du kan finde disse delfiner på kysterne og i nogle flodmundinger såsom Ganges og Mekong. De foretrækker dog tropiske og subtropiske farvande. Irrawaddy delfinen lever i Australien, Bangladesh, Burma, Cambodia, Fillipnierne, Indien, Indonesien, Malaysia og Papua Ny Guinea.

Delfinens egenskaber

Irrawaddy delfinen (Orcaella brevirostris) er en hval. Men i modsætning til andre arter i denne familie har den ikke et næb. Den har et rundt, stump hoved. Hele kroppen har en gråblå farve med en mave i en lysere farve. Den kan veje mellem 90 og 205 kg, og den er op til 228 cm lang.

Delfinen kan blive op til 228 cm lang

Delfinen har en trekantet dorsal-finne og to lange, brede finner på den øvre del af torso. Dette gør, at den er ret langsom til at svømme. Den løfter sin finne for at kunne dykke dybt.

Irrawaddy delfinens adfærd

Delfinen lever som regel i små grupper med højst seks andre delfiner. Det højeste antal af Irrawaddy delfiner, som er blevet set sammen, er 15. De søger åbent hav og føde på havbunden.

Irrawaddy delfinens kost består hovedsageligt af rejer, selvom den også kan indtage andre krebsdyr, blæksprutter og fisk. Når den spiser, udskiller den indtaget vand gennem hullet i toppen af dens hoved.

Delfinerne kommunikerer med hinanden ved at lave lyde såsom brummelyde eller pibelyde, der har en frekvens på op til 60 Khz.

Delfinen kan forblive under vandet i 15 minutter

Disse dyr er en smule sky og bange. De kan dykke ned i vandet og blive der i 15 minutter uden at komme op til overfladen for at trække vejret. De kan også svømme hurtigere end visse andre dyr, da de kan nå op til 24 km i timen.

Reproduktion af Irrawaddy delfinen

Hannen leder efter en partner i gruppen, når den skal reproducere. Når han finder en, fletter de sig sammen, så de er ansigt til ansigt, mave mod mave. Efter samleje – som varer i mindre end et minut – skilles deres veje, og de tager afsted i hver deres retning.

Svangerskabsperioden varer i 14 måneder. Hunnen får en enkelt unge, der vejer omtrent 10 kg. Hunnen ammer derefter i to år. Disse delfiner når først seksuel modenhed, når de er mellem 7-9 år, og de kan leve i op til tre årtier.

Selvom disse delfiner typisk holder sig væk fra både, så bliver de alligevel sommetider fanget i fiskenet. Da de ikke er i stand til at komme op til overfladen og trække vejret, ender de med at dø. Dette er en af grundende til, at der er fare for, at Irrawaddy delfinen bliver udryddet. Der er også mange andre grunde, hvilket bl.a. inkluderer vandforurening, jagt af delfinerne til brug i vandparker samt lave fødselsrater i både deres naturlige habitat og i fangenskab.

Der er forskellige projekter og traktater i værk for at forhindre alle disse situationer. Eksperter viser for eksempel fiskere, hvordan de skal tage deres net op af vandet hurtigere, end de som regel gør, så delfinerne kan komme til overfladen og trække vejret.

Det kan interessere dig ...
De lyserøde floddelfiner
My AnimalsLæs den på My Animals
De lyserøde floddelfiner

Lyserøde floddelfiner er ikke så venlig som de delfiner, der lever i havet, og de har en tendens til at blive skræmt af ukendte ting og mennesker.