Ravnen: Levested og kendetegn

Ravnen er en af de mest kendte fugle i verden på grund af dens popularitet i litteraturen og mytologien. Dens adfærd er dog det mest overraskende aspekt ved denne art.
Ravnen: Levested og kendetegn

Sidste ændring: 19 oktober, 2021

En af verdens mest populære fugle er ravnen (Corvus corax). Denne fugl er en vigtig del af verdenslitteraturen og af mytologien i flere lande. Dens tilstedeværelse er for det meste forbundet med mange myter og varsler. Men foruden legenderne er denne fugl defineret ved sin intelligens i naturen.

Dens adfærd og kommunikation gør ravnen til en meget speciel fugl. Ravne hører til ordenen Passeriformes og er kendt for deres evne til at synge og efterligne menneskers stemme. Nedenstående finder du de mest relevante oplysninger om denne spændende fugl.

Ravnen: Levested

Ravnen er en af de mest udbredte fugle i verden. Den dækker en stor del af den nordlige halvkugle og er til stede i Nordeuropa, på de britiske øer, Island og det nordlige Skandinavien. Den ses også fra Øst- og Centralasien til Stillehavet og fra syd for Himalaya til det nordvestlige Indien.

I Amerika dækker disse fugle hele området i Canada, USA og Mexico. De foretrækker åbne levesteder såsom træløs tundra, klipper, buskede ørkener og sletter. De kan dog findes i alle økosystemer (med undtagelse af regnskove) og findes ofte i byområder.

Ravnen ser stolt ud

Fysiske kendetegn

Ravne har en smuk sort fjerdragt, som også kan have iriserende blå og lilla punkter. Halefjerene er lange og normalt lyse gråbrune. De bruges til kommunikation.

Ravne er en af de største spurvefugle, og voksne hanner måler mellem 52 og 69 centimeter i længden. Corvus corax har derudover en kønsdimorfisme med hensyn til vingefang, idet hannerne måler mellem 144 og 160 centimeter og hunnerne mellem 124 og 138 centimeter. Deres vægt varierer fra 0,7 til 1,7 kg.

Der er 8 kendte underarter med få fysiske forskelle, selv om de hyppigste er variationer i halens kileform, næbbets tykkelse og deres kommunikationsstrategier. Næbbet hos disse fugle er stærkt, sort og let buet, og deres øjne har en mørkebrun iris.

Unge ravnes fjerdragt ligner den voksne ravns fjerdragt, men er mere mat. Deres iris er normalt gråblå.

Ravnen: Adfærd

Ravnen har en høj intelligens og en kompleks social dynamik. Den er i stand til at tilpasse sig til nye problemer i sit naturlige miljø og lever i store grupper i områder, hvor ressourcerne er koncentreret. På den anden side indtager individer, der ikke formår at reproducere sig, fælles skjul, selv om de normalt lever alene eller i par.

Par, der yngler, etablerer redeterritorier, som varierer alt efter ressourcetætheden i området. Indtil videre er der ingen beviser for migration hos ravne, selv om de kan foretage kortere årstidsbestemte træk for at undgå ekstremt vintervejr.

Kommunikation og perception

Ravnen har et varieret sæt af kald og ikke-syngende lyde til forskellige formål. Eksperter har talt 15 til 33 kategorier af vokaliseringer hos disse fugle, herunder alarmkald, trøstelyde, jagtkald og territoriale toner.

Som andre fugle kan ravne imitere andre dyrs lyde og er i stand til at lave en række lyde, der ligner andre fugles kald meget. Hunnerne frembringer ofte nogle raslende lyde, og unge fugle deltager i sanglege, hvor de viser hele deres repertoire af lyde i minutter (eller timer) ad gangen.

Rovdyr og kostvaner

Kragefugle er sjældent byttedyr, selv når der er tale om æg eller unger. Alligevel forsvarer de voksne kragefugle deres unger voldsomt ved at skræmme rovdyr væk. Disse potentielle angribere kan omfatte store høge og ørne, andre ravne, ugler og mårer.

Ravne er altædere, men er primært ådselædere. Deres føde er af bred animalsk oprindelse og omfatter leddyr, padder, små pattedyr, fugle, krybdyr og ådsler. De lever også af moderkager fra får, og planteføde omfatter korn, frugter og agern.

Voksne ravne er forsigtige med at nærme sig nye typer af ådsler, så de venter på andre dyr og nærmer sig maden uden frygt.

Analyser af ravnenes maver har vist, at deres kost primært består af kød fra pattedyr, efterfulgt af insekter og småfugle. Disse fugle tager føde fra jorden og gemmer alle former for føde såsom knogler, nødder og kød. Yngre fugle begynder at eksperimentere med at opbevare mad kort efter at have forladt reden.

Ravnen: Reproduktion

Ravne kan parre sig på alle tider af året, men det sker oftest i løbet af efteråret og vinteren. Disse fugle bevæger sig i grupper og danner par for livet, selv om der ikke er noget bevis for, at de altid parrer sig med deres mage. Disse par har en tendens til at være meget territoriale og bygger næsten altid rede det samme sted.

Unge ravne begynder parringsritualer i en tidlig alder, men parrer sig først efter de første to eller tre år af deres liv. Dette ritual består af luftakrobatik og demonstrationer af færdigheder for at få mad. Hunnerne inviterer til parring ved at sætte sig lidt på hug og åbne, sprede eller sænke deres vinger.

Ravnen har en lang forventet levetid på 10 til 15 år i naturen og op til 40 år i fangenskab. De fleste vilde eksemplarer dør dog i løbet af deres første leveår.

Ravne ryster eller slår ofte med halen og løfter den en smule. Efter at have ynglet placerer kragefuglen sin rede i store træer, på elpæle eller på gamle bygninger. Æglægning sker mellem februar og maj, selv om kuldet begynder i marts eller april (hvor hunnen lægger 3-7 æg).

Æggene er lyse blågrønne med brune pletter og ruger i 20-25 dage. Forældrene laver rederne med bløde materialer som hjortehår og pinde og har et asymmetrisk udseende på 40 til 150 centimeter i diameter. Ungerne forlader reden i 5-7 ugers alderen, selv om de kan blive hos familien i et par uger længere.

Bevaringsstatus

Ravnen er blevet stigmatiseret gennem historien, og dens forhold til mennesker er noget konfliktfyldt. Fra skræmmefugle til dens rolle i forskellige mytologier er den blevet stemplet som en skadelig fugl af indbyggerne i mange regioner. Derfor er ravnen blevet forfulgt og forgiftet for at forhindre den i at angribe afgrøder eller husdyr.

Nogle ravnebestande er blevet udryddet for at beskytte andre programmer for truede arter, da disse fugle var involveret som rovdyr. I øjeblikket er der ifølge International Naturbeskyttelsesorganisation (IUCN) er dens bevaringsstatus “ikke truet”.

Ravn sidder på gelænder

Som du kan forstå, har ravnen et meget specielt adfærdsmønster. Dens kommunikation og troskab over for sin mage er blot nogle af dens karakteristiske træk. Den er dog stadig en stigmatiseret art i verden, og både litteratur og film forstærker denne afvisning med terror og mystik.

Det kan interessere dig ...
Alt, hvad du bør vide om kragers kognitive evne
My Animals
Læs den på My Animals
Alt, hvad du bør vide om kragers kognitive evne

Kragers kognitive evne kan sammenlignes med den hos forskellige primater. Her vil vi vise dig data, som opbakker denne påstand.