Den almindelige tsessebe: Levested og egenskaber

Dette pattedyr fra antilopefamilien er en af de største planteædere i det sydlige Afrika.
Den almindelige tsessebe: Levested og egenskaber

Sidste ændring: 15 januar, 2020

Den almindelige tsessebe er et dyr, der bevæger sig rundt i store flokke gennem hele Afrika efter monsunregnen. Fortsæt med at læse for at lære mere om en af ​​de største afrikanske planteædere.

Den almindelige tsessebe: Levested og morfologi

Den almindelige tsessebe, eller Damaliscus lunatus lunatus, er et hurtigt, muskulært pattedyr, der lever i det østlige og sydlige Afrika. De er en af ​​kun seks underarter af topi på jorden. Deres kroppe og pelsfarve gør at de ligner koantilopen meget, et andet afrikansk pattedyr.

Levested for den almindelige tsessebe er mest i den nordlige del af den afrikanske savanne. De lever på brede sletter, der står under vand i monsun-sæsonen.

Der findes også hundreder af underarter af almindelig tsessebe i området omkring det sydlige Sudan, der på et tidspunkt vandrede dertil på udkig efter grønnere græsgange og aldrig vendte tilbage til deres hjem.

Hun-tsesseber lever som regel i grupper af mødre og børn. De bevæger sig rundt i områder, der er adskilt fra hannernes territorier

Hun-tsesseber er generelt mindre og tyndere end hannerne. De er normalt omkring 115 cm høje og vejer ca. 130 kg. Både hanner og hunner har horn, der ser ens ud i form af en halvmåne. Selv ved et hurtigt øjekast er det tydeligt, at deres horn meget svagere og mindre imponerende end hornene på topier fra det østlige Afrika.

Deres pels er også mindre farverig. Mens topier har rødlig pels, har den almindelige tsessebe generelt pels et sted mellem brun og sort, som passer bedre sammen med deres miljø.

En vandrende, omgængelig planteæder

Den almindelige tsessebe lever i grupper af mange forskellige størrelser. I nogle tilfælde kan de have hundreder af medlemmer, især under de store migrationer før monsun-sæsonen.

Deres reproduktionsvaner og deres sociale opførsel spiller en stor rolle i deres territoriale instinkter, fordi hanner skal have deres eget område, hvis de ønsker at reproducere sig.

I nogle af de større flokke på den afrikanske Savanne kan det betyde alt mellem 50-400 hektar. Hannerne øger deres territorium lidt ad gangen og vandrer kun for at se efter steder med mere vand eller bedre græsarealer. De kan hurtigt genoprette deres territorier og forhold, når de kommer tilbage.

I mellemtiden har hunner en tendens til at leve i grupper af mødre og børn. De bevæger sig rundt i områder, der er adskilt fra hannernes territorier.

Antiloper på savanne

Parringssæsonen varer omkring tre måneder. I løbet af denne periode danner hannerne flokke på ca. 100 medlemmer, der kæmper mod hinanden for at monopolisere hele grupper af hunner.

Hunnene rejser rundt, mens de er i brunst, styret af hannernes dufte. De vil kun henvende sig til en han for at parre sig, fordi de normalt føder i den tørre sæson.

Den almindelige tsessebe: Et offer for krybskytteri

Selvom World Conservation Union (IUCN) ikke klassificerer denne art som truet, siger forskere, at der var et massivt problem mellem 1970-1980, der førte til deres udryddelse i Mozambique. Lige nu arbejder folk med at introducere arten i området omkring Swaziland igen.

Den største trussel mod disse planteædere er krybskytter. Prisen for et eksemplar kan variere fra alt mellem 5000 og 33.000 kr på det sorte marked.

Det har ført til, at Sydafrika angiver arten som truet, hvilket betyder, at du skal have en særlig tilladelse for at jage dem. Heldigvis hjælper den sydafrikanske regerings indsats bestanden med at vokse, omend det går langsomt.

Det kan interessere dig ...
Saigaantilopen: På grænsen til udryddelse
My AnimalsLæs den på My Animals
Saigaantilopen: På grænsen til udryddelse

Saigaantilopen er i alvorlig fare for at uddø, og ulovlig krybskytteri er ikke den eneste trussel. Klimaforandringer har udryddet mere end 90% af bestanden.