11 fakta om pumaer

Pumaen er et fascinerende dyr fuld af overraskelser. Her vil vi afsløre spændende fakta, så læs videre og gør dig klar til at beundre disse formidable dyr.
11 fakta om pumaer

Sidste ændring: 24 april, 2022

Store katte er altid genstand for menneskers beundring, i det mindste på afstand. Ingen ønsker at møde en af dem ved et tilfælde. Det er dog altid interessant at kende til fakta om pumaer, fordi de er formidable dyr.

I denne artikel kan du udforske deres natur gennem forskellige punkter, fordi alt om disse kattedyr kan være en overraskelse for dem, der læser det. Gå ikke glip af det, for at lære dem at kende er at lære at respektere dem.

Fakta om pumaer

Pumaen, hvis videnskabelige navn er Puma concolor, er også kendt som bjergløve eller amerikansk løve. Den hører til familien Felidae og har flere underarter.

Puma

1. Det mest udbredte landpattedyr

Pumaen er hjemmehørende i Amerika. Dens udbredelsesområde er enormt og strækker sig fra Yukon i Canada til de sydlige Andesbjerge og Patagonien. Dens bestand er dog spredt, da den har brug for store områder til hvert enkelt individ.

2. Pumaer tilpasser sig alt

Hemmeligheden for denne arts overlevelse er, at den er meget tilpasningsdygtig. Fra Canada til Patagonien er der forskellige biomer, som pumaen tilpasser sig uden problemer. Desuden har den en generalistdiæt, så den er i stand til at æde en lang række forskellige byttedyr, fra hovdyr til camelidae.

3. Jagt ved brug af bagholdsangreb

En anden spændende information om pumaer er den måde, de jager på. Takket være deres list og ro i ventetid er de i stand til at nærme sig byttet uden at blive opdaget og undgår således kontinuerlige kampe, hvor de kan komme til skade. De går direkte efter struben.

4. Den er territorial og solitær

Som nævnt er pumaer spredt over mange kvadratkilometer, men deres befolkningstæthed er lav. Faktisk afhænger omfanget af det enkelte individs territorium af byttedyrenes rigelighed, så de vil være længere fra hinanden, efterhånden som byttet bliver mere sparsomt.

I nogle områder konkurrerer de også med andre rovdyr, f.eks. jaguaren, som er større end pumaer.

5. De kan ikke brøle

På trods af sin størrelse er pumaen tættere beslægtet med små katte (som f.eks. huskatten) end med sine fætre i Panthera-slægten: Løven, tigeren, leoparden og jaguaren. Pumaer miaver og spinder.

Brølet opstår ved vibrationer fra tungebenet, en svævende, halvstiv knogle, der er placeret i kattedyrets hals. Pumaer mangler denne knogle.

6. Den er et toprovdyr

Ordet toprovdyr henviser til de dyr, der lever af andre for at overleve, men som ikke indgår i andre arters fødeplan. Pumaen er en af dem, hvilket ikke betyder, at den ikke udsættes for trusler, i dens levested skal den konkurrere mod andre jægere, som den kan stå over for og tabe til.

7. Pumaer gemmer deres mad

Dette er endnu en af pumaens spændende informationer. De gemmer sig for at spise, selv om det betyder, at de skal slæbe et stort bytte flere meter eller endda klatre op i et træ.

Der er en grund til dette. Disse kattedyr får et bytte med få dages mellemrum og spiser sig mætte, fordi de ikke ved, hvornår de vil kunne spise igen. Derfor gemmer de kødet, før de spiser det, så ingen konkurrenter kan stjæle det.

8. Smidig og stærk

At klatre op i træer med byttet på ryggen kræver stærke muskler. Faktisk er pumaer i stand til at nå 64 kilometer i timen i løb og hoppe op til 6 meter højt, endda 10, hvis de hopper fremad.

9. Hovedperson i kulturer og mytologier

Mennesker, der levede i nærheden af disse dyr, var helt klar over deres enorme styrke og ynde. Derfor anerkendte de oprindelige folk i Amerika det i deres kultur, Inkabyen Cuzco blev designet i form af en puma, og Titicacasøen fik sit navn fra Aymara-ordet titi, “puma”.

Der findes også henvisninger til dette store dyr i Nordamerika. For Apache- og Walapai-folket var pumaen et budskab om døden. Cheyennerne henviste også til pumaen i deres gamle skrifter.

10. Det er sjældent, at de angriber mennesker

Selv om der er registreret nogle angreb på vores art, løber disse kattedyr generelt væk fra os. De ved, at vi er farlige, og de angriber kun, når de er i alvorlig fare, da vi ikke indgår i deres kost.

11. Pumaer er ikke en truet art

Der er mange spændende informationer om pumaer, som her ses i et træ

I øjeblikket er pumaen ikke truet. Den største trussel, de står over for, er tab af levesteder, da skovrydning forårsaget af industri- og boligbebyggelse ødelægger deres territorium og tvinger dem til at konkurrere i større omfang.

På den anden side er de blevet betragtet som et farligt kattedyr siden den europæiske kolonisering af Amerika, så vilkårlig jagt af dem har været tilladt og tolereret i mange år.

Heldigvis bliver man mere og mere bevidst om betydningen af den indfødte fauna, så der er ikke mangel på mennesker, der er bekymrede for pumaer. Lidt efter lidt vil vi alle sammen være i stand til at anerkende disse kattedyrs vidunderlige natur.

Det kan interessere dig ...
Ved du, hvad pumaer spiser, og hvordan de jager?
My Animals
Læs den på My Animals
Ved du, hvad pumaer spiser, og hvordan de jager?

Hvordan pumaer spiser og jager er et grundlæggende aspekt af denne art, da det giver os mulighed for at arbejde for at sikre dens bevarelse.



  • Nielsen, C., Thompson, D., Kelly, M. & Lopez-Gonzalez, C.A. 2015. Puma concolor (errata version published in 2016). The IUCN Red List of Threatened Species 2015: e.T18868A97216466. https://dx.doi.org/10.2305/IUCN.UK.2015-4.RLTS.T18868A50663436.en. Accessed on 06 April 2022.
  • Scognamillo, D., Maxit, I. E., Sunquist, M., & Polisar, J. (2003). Coexistence of jaguar (Panthera onca) and puma (Puma concolor) in a mosaic landscape in the Venezuelan llanos. Journal of Zoology259(3), 269-279.